Nyfikenheten tog Sofie Gelinder till Autstralien, där kärleken sen tog henne vidare till Schweiz. Väl på plats bland berg, ostar och choklad upptäckte hon ytterligare en kärlek – den till naturen. Dessutom upptäckte hon att Schweiz är så mycket mer än allt den stereotypa bilden skvallrar om. Jag ställde sex frågor till Sofie om livet i Schweiz, utmaningarna med att komma in i ett helt nytt land och förstås det är att bo i ett vykort.

Hur hamnade du i Schweiz?

– Efter min kandidatexamen vid Uppsala Universitet beslutade jag mig för att prova på studier utomlands och tog sikte på soliga Australien. Det blev början på en oerhört spännande resa där mina studier i Sydney varvades med morgonpromenader utefter Bondi Beach, snorkling vid stora Barriärrevet och vandring på Nya Zeeland och genom Tasmaniens vildmark. Och någonstans mellan alla dessa äventyr hittade jag kärleken. Den där sorten som fyller en med ett oändligt lyckorus, ger fjärilar i magen och gör en alldeles knäsvag. En sådan kärlek hittar man inte varje dag, så när sista terminen led mot sitt slut bokade jag en biljett till Genève och började packa för ett helt nytt äventyr.

Hur var mötet med landet och kulturen? 

– Mitt första möte med Schweiz var både positivt och överraskande och gjorde att min tidigare bild av landet fick revideras ganska rejält. Innan jag flyttade hit hade jag nog en ganska klichéartad bild av Schweiz ,som främst byggde på berg, ostfondue, choklad och lyx. Och visst, det finns onekligen mycket av allt det av, men landet är också mycket mer än så. Det finns en stor variation när det kommer till natur, klimat och kultur tack vare fyra officiella språk och en tysk, fransk och en italiensk region. Jag får ofta frågan vad som är bra med Schweiz och då blir svaret: livskvalitet. Schweiz är ett otroligt vackert land med fantastisk natur, ren luft, ett tryggt och organiserat samhälle och höga löner. Det är en drömplats på många sätt.

Foto: Sofie Gelinder

Har du mött några utmaningar?

– Ja, livet utomlands är inte alltid är enkelt och man kommer inte in i den schweiziska livsrytmen automatiskt. Saknaden av det rödvita passet stänger många dörrar och gör också att jag hela tiden måste visa vad jag går för och jobba dubbelt så hårt, vilket tar på krafterna. Man upplever kulturkrockar varje dag och får jonglera språk. Jag talar svenska med min familj, min pojkvän talar franska med sin, med varandra blir det främst engelska och runtom oss flödar italienskan. Saknaden av familj och vänner är konstant, för oavsett hur ofta man hörs via telefon, Skype och sociala medier är det inte samma sak som att ses på riktigt. Man är också tusentals mil från allt det som är välbekant, samtidigt som man vet att det kommer att ta flera år att bygga upp samma känsla här.

Hur har du hanterat de känslorna?

– Min lösning har blivit att bege mig mot högre höjder och att dyka in i alpbubblan. Omgiven av 3000 meter höga bergstoppar, vackra vyer och mjuka stigar försvinner stressen och alla problem känns plötsligt inte så stora längre. Men även om livet utomlands kommer med sin beskärda del utmaningar så är det något jag är otroligt tacksam för varje dag. Att navigera vardagen i ett annat land bygger karaktär, vidgar ens perspektiv och lär en mycket om den egna kulturen. Det är anledning nog att ge sig ut i världen, men min anledning är nog snäppet bättre: kärleken. Det var den som tog mig hit och med tiden har också kärleken till Schweiz vuxit sig allt starkare och nu kan jag inte tänka mig något bättre än att andas alpluft och fylla magen med smält ost.

Vilken plats har naturen i ditt liv?

– Naturen har alltid varit en plats där jag hämtat energi och motivation, oavsett om det handlat om att paddla kajak på en spegelblank Siljan eller att promenera i Upplands vackra lövskogar. Förhållandet till naturen har dock förändrats mycket genom åren och för varje flytt har känslorna för naturen växt sig allt starkare. Svenska barrskogar är inte min melodi – jag naturlängtar efter öppna landskap, havsbrus och vidsträckta vyer – allra helst från en bergstopp. Det var när jag flyttade utomlands och fick uppleva nya miljöer som vandringslusten väcktes till liv och nu tar jag varje chans att ge mig ut. Allra lyckligast är jag uppe i bergen, där jag kan vandra och njuta av vykortvackra vyer. Jag har hittat hem i den schweiziska naturen.

Foto: Sofie Gelinder

Hur ser framtiden ut?

– Jag vill upptäcka ännu mer av Schweiz. Högst upp på min bucket list är vandring i grönskande Appenzell, följt av en riktigt vass rösti på bergsrestaurangen Äscher. Restaurangen är ett populärt resmål i Schweiz och 2015 fick den dessutom äran att pryda omslaget till National Graphics’ bok ”Destinations of a Lifetime”. Med andra ord är det fler än jag som fått upp ögonen för restaurangens charm. Annars drömmer jag mig också tillbaka till andra sidan jordklotet och hade gärna gjort en längre tur till Australien och Nya Zeeland. Min absoluta favoritvandring gjorde jag våren 2016 på Nya Zeeland då jag och ett gäng vänner tog oss an Tongariro Alpine Crossing – tjugo kilometer i Sagan om Ringens fotspår. En sagolikt vacker vandringsled där man passerar både vulkaner och smaragdgröna saltsjöar. Eftersom min pojkvän ännu inte varit på Nya Zeeland känns det som en perfekt möjlighet att få uppleva landets magi en gång till.

Följ Sofie Gelinder på Instagram: @letsexploreswitzerland.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

Kommentera

Spara