”You can’t score if you don´t have any goalposts.” Den enkla meningen fick jag på en liten ihopvikt lapp som jag bröt mig in till genom en lyckokaka på en kinarestaurang nere på stan för många år sedan.

Och det där budskapet har fastnat hos mig. Att vandra handlar till viss mån om prioriteringar, men det handlar också om att ha mål.

Fundera på den här frågan som jag nu ställer: Vad vill du göra med din tid och de pengar du har att röra dig med? Kanske kan du inte göra allt du drömmer om i precis detta nu men genom att sätta upp mål och delmål och göra aktiva val i livet kommer du få mer utav sådant som du engagerar dig för och finner glädje och lycka i.

Så sätter du upp Smarta mål

Den här metoden fungerar oavsett vilka mål du vill uppnå. men för enkelhetens skull så ger jag dig ett exempel med hur jag arbetar med mål för att förbereda en drömvandring jag vill genomföra. Först sätter jag upp ett mål om vad jag vill göra. Exempelvis en pilgrimsvandring. Sedan får jag sätta upp delmål som jag behöver klara av innan jag kan ge mig ut där på leden. Det handlar om saker som att boka av kalendern för den tiden jag vill vara borta, skaffa finansiering, fundera på om någon annan ska följa med mig, göra research och färdplan, skaffa utrustning och förbereda mig fysiskt och mentalt. Målen ska vara rimliga, mätbara, tydliga.

 • Specifikt: Målet du sätter upp ska vara tydligt och konkret. Exempel: Jag ska vandra El Camino mellanSaint Jean Pied de Port och Santiago de Compostella.
 • Mätbart: Sätt upp tid, kvantitet och kvalitet. Jag ska börja vandringen den 20:e maj, gå 800 kilometer och den får ta prick en månad.
 • Accepterat: Se till att målet du satt upp är ett mål du vill nå och du är beredd att göra vad som krävs på vägen.
 • Realistiskt: Se till att målet är genomförbart för dig och att du har möjlighet att göra det.
 • Tidssatt: Se till att det finns en realistisk tidsram för ditt mål.  Exempel: I april är mitt delmål att gå milen hemma i elljusspåret med min ryggsäck och i maj ska jag ge mig av till Spanien.

Mål ger mening och syfte

Släpp taget om allt du inte kan förändra och arbeta aktivt för att förverkliga de mål och drömmar du har. Är kanske en av de mest slita klyschor som finns. Men den är så sann. Under senaste 8 åren har jag bytt ut nästan alla människor i mitt liv. Från människor som klagar om väder, vind, chefer, löner och allt de kommer på. Till människor som bejakar livet, ser möjligheter, ändrar det de ser behöver ändras. Och i enbart den förflyttningen har mitt eget liv kommit att innehålla så galet mycket mer glädje och fokus på att göra verkligt meningsfulla saker. På samma sätt väljer du varje dag vad du vill att ditt liv ska innehålla.

När jag startade Vandringsbloggen för tre år sedan så var det med en djup önskan att komma ut från kontoret där jag jobbade. Att få ägna mer av min tid längs med vandringslederna, framför brasan och framför allt i naturen. Jag ville skriva, fotografera. jag ville resa och träffa människor. Jag ville bestämma över min egen tid. Jobba fritt i tid och rum. Jobba i snabba projekt. Jag ville bidra till en branch som då inte såg ut som den gör idag.

Välj noga vad du gör av de dagar du har här i livet. För mig är det otroligt viktigt att arbeta med mål, för mål ger mig också syfte och en mening. Och självklart vill jag ibland att allt ska hända NU, NU, NU. För jag blir otålig. Så då är det så förbaskat skönt ändå att inse att okej just exakt nu är inte livet precis där jag vill att det ska vara. Men livet är på väg dit jag vill att det ska vara. Med tiden kommer jag att vara där jag vill vara. Mitt liv har en riktning som jag valt.

Saker händer inte bara av en slump. Jag ser till att de händer. Priset har ibland varit högt – något jag diskuterat i inlägget Lycka och Framgång – Det går ju så jävla bra nu men ekar tomt på insidan – att nå stora mål innebr ju också att hantera en svårförklarad tomhet som kommer efter. Men jag vill inte ha något ogjort. Jag kan helt ärligt säga att jag idag lever ett liv som jag inte behöver semester ifrån.

Jag har ett liv där det inte gör något om jag dör imorgon för jag har levt varje dag.

Det är inget litet mål i sig det.

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Drömmar är bilden av ett nuläge som är otillräckligt. Med förnöjsamhet når vi längre där vi är nu och då tror jag att vi mår bättre. Även när vi vandrar 😉 Tack för fin blogg.

  • Hej! Tack för att du delar med dig av kloka tankar. Att vara nöjd med nuet och vad vi har får bli nästa del. Mycket av allt jag vill förmedla med denna blogg är just det här med att inte fokusera på vad som varit, vad som ska komma utan att hitta de där balanserande motpolerna av fullständig närvaro i nuet. Hikefulness.

   Men det är också viktigt att ha ett mål, för i strävan finns ibland något att hänga upp sig på som skapar en mening. VIlja att utveckla sig själv och påverka sitt liv och sin framtid i en rikting som är självuppfyllande. Mening för just mig.

   Ja, går att resonera i all oändlighet. Men nu är det nog för ikväll.
   Allt gott!

 2. Sweet!
  Själv känner jag mig lite uppslukad av jobbet.
  På ett sätt har marknaden förstört lite av upplevelsen, för det säljs in så mycket prylar.
  ”Toapappershållare för friluftsliv”, lite överdrivet.
  Helt plötsligt är man som Norrmannen i Sällskapsresan. haha
  Jag har börjat avveckla om man kan uttrycka det så. Less is more när det kommer till vandring.
  Sen har jag såklart ett intresse av andra prylar, men det är inget som hänger med på turerna.

  Även om man vill inspirera…..Nu tänker jag på tv-reklamen som Arla har. Muppen som ska få tilll det perfekta fotot på frullen…”Gjord för dina smaklökar, inte dina följare”. haha
  Så när vi va ri Norge i september, så publicerade jag inte så värst mycket, det är ju ändå min upplevelse och hela det där. Så någon måtta får det vara. 🙂

  På ett sätt bör man tänka tillbaka på hur okomplicerat livet var som småglin.
  Det fanns inga hinder som höll en tillbaka. Nu måste man ju typ ha ”5 stjärnigt tält”, när man var liten kunde det lätt duga att ligga i en grankoja.
  Eller egentligen behöver jag bara tänka tillbaka på militärtjänsten som också var betydligt enklare i upplägget. Skruttiga tält och granris.
  Hade den hemska ryggsäcken från Haglöfs, med stålram, axelkuddar som skar in så armarna domnade. Packningen som bara fan. Inga märkvärdiga kängor.
  Strumpor, nu MÅSTE jag ha dubbla strumpor, annars går jag under (men det är mer prylkontroll tror jag). Under militärtjänsten hade jag ALDRIG problem med fötterna, ändå hade jag bara enkla strumpor, de där knälånga. Vi gick överallt, asfalt, skog och berg. No problem.

  Man vill ju bara knata ut och DO IT! 🙂
  Istället har det blivit kontroll på varenda detalj.
  Den delen kan göra mig lite less på, när det kommer till mig själv.
  Det är lite DUMBO över det.. ”du kan flyga utan fjädern!…”

Kommentera

Spara