Jag är swept of my feet av kvinnan som sitter framför mig med bara drygt två veckor kvar innan avfärd till sitt livs äventyr att bestiga Mount Everest. Hon delar öppenhjärtigt med sig av sina livslärdomar, insikter och tankar inför resan. Maria är inte född på klätterväggen, kände ingen som klättrade och hade aldrig provat på klättring själv. Hon är inte ens uppvuxen i fjällmiljö. Men för sex år sedan hände något som kom att förändra hennes liv totalt. Då volontärarbetade hon i Tanzania, bara några veckor innan hon skulle sätta sig på planet hem bestämde hon sig för att bestiga Kilimanjaro – berget vars fot hon arbetat vid i nästan ett halvårs tid. – Att komma upp var det värsta och bästa jag gjort i hela mitt liv, säger Maria. Jag var fysiskt slut och helt dränerad, men det var fantastiskt. Enkelt. Avskalat. Det var som att hitta det perfekta partnern. Man blir helt kär. Här ska jag vara. Om det här är känslan på Afrikas högsta berg. Då måste världens högsta berg vara fem gånger bättre. Där någonstans på Toppen av Kilimajaro föddes roten till det äventyr Maria nu har framför sig. Att bestiga Mount Everest. Ett mål hon har arbetat mot i över fem år med fysiska förberedelser, att hitta sponsorer, göra research och att gå olika kurser för att få rätt kunskap. Succesivt har Maria gett sig ut på längre och längre turer på högre och högre höjder för att förbereda sig.

Kilimajaro med Maria Granberg
Foto: Privat
Att ta sig en en utmaning som det här kräver målmedvetenhet, tålamod och nyfikenhet. Inte minst krävs en stor portion optimism – att vara ödmjuk för vilka verkliga risker som finns och kunna ta bra beslut. – Du måste gilla läget och ha det bra fast du har det dåligt. Stå ut med saker och vara ödmjuk inför berget. Förstå att det är lånad tid när vi är där. Det är aldrig på ens egna villkor. Expeditionen tar 73 dagar men det är bara under 20 dagar som de faktiskt rör på sig. Det är mental utmaning i att kunna hantera allt väntande. Att bestiga Mount Everest handlar om att vänta, vänta och vänta. Vänta på rätt väder och vänta på att kroppen acklimatiserar sig. – Går man upp för fort så får man höghöjdssjuka. Kroppen får panik. Folk står och kräks. Det gäller att vara väldigt försiktig. Efter expeditionen väntar en lång period av återhämtning och att bygga upp kroppens muskler igen. Under klättring på hög höjd förtvinar musklerna snabbt eftersom kroppen har svårt att spjälka protein. Det är så lite syre att kroppen äter muskler istället för kroppsfett. – Jag kommer se ut som en kvinnlig Stig Helmer, säger Maria. Maria är väl medveten om hur hennes kropp kommer påverkas av äventyret och har planerat in en sommar med aktiviteter som fallskärmshoppning och återhämtning av kroppen. Hon räknar med att hela hösten blir en återuppbyggnadsperiod.
Maria Granberg klättrar berg
Foto: Andreas L. Sönnergren
Maria har gått kurser i klippklättring, isklättring och mycket annat för att förbereda sig fysiskt för utmaningarna på Mount Everest. När hon har vilodag så tränar hon gärna yoga.

”Jag hittade något jag älskade att göra och vågade investera i det.”

Maria har jobbat mer än heltid under hela förberedelseprocessen. Hon har jobbat heltid som beteendevetare, hade sin egen firma, aktiebolag och volontärorganisation. I den egna firman har hon alla samarbetspartner och sponsorer, hon guidar och föreläser. Aktiebolaget organiserar gruppresor till Tanzania och volontärorganisationen har haft projekt i Tanzania där de byggt skolor, installerat solceller i små byar i bergen där de inte haft el och drivit vattenprojekt. För ett år sedan kom hon till en punkt när det var dags att prioritera ordentligt för att kunna fokusera sin tid och energi på vad hon allra mest ville göra. Bestiga berg. Maria avslutade volontärorganisationen, avvecklade sitt aktiebolaget och till sist gick hon ned till 70 % arbetstid. Det är många personliga saker som var svåra att släppa taget om, men Maria resonerar att var sak har sin tid. – När jag föreläser säger jag att alla har ett ansvar. Du har ett ansvar att hitta det du går igång på, det du älskar att göra och att investera i det. Investeringen handlar om tid. För det krävs mycket tid för att bli bra på det man gör och hur bra man blir hänger sedan ihop med hur roligt det blir. Det är roligt att vara bra på det man gör.

Maria Granberg ser världen från toppen
Foto: Privat
Maria fyller på med energi genom att ha workshops och föreläsningar. Det är ett sätt för Maria att kunna ge tillbaka, att få hjälpa andra på vägen. – Först när vi kan göra något för någon annan ser vi mening med det vi gör och då är det på riktigt självuppfyllande. Jag tror man överlag skulle behöva jobba mer med mentorskap och faddrar. Att skapa tid för andra. Maria fortsätter på temat motivation och drivkraft: – De mest olyckliga personerna, de som tappat driven och meningen, är de som gör alldeles för lite för andra. Det är inte det att de inte vill utan att de inte vet hur. Det kommer ofta av att de inte har något de brinner för som de vill dela med sig av. Det är jättesynd. För alla har någonting de går igång på. Men om du gör någonting du inte älskar. Varför i hela friden skulle du vilja lära ut det till någon annan? Hitta något du brinner för och dela med dig av det till andra.
Maria Granberg klättrar i bergen
Foto: Andreas L. Sönnergren
Som guide får Maria höra mycket om människors olika rädslor. Rädslor som blir hinder för att göra saker. – Det blir så tydligt, vilken löjlig grej att vi tar permanenta beslut på en preliminär känsla. För en känsla är bara en känsla. Den är konstant föränderlig. Den råkar vara så som den är nu och så tar vi ett fast beslut utifrån det. Maria väljer att istället acceptera sina rädslor och att göra saker fastän de först kan verka skrämmande. Hon vill inte låta rädslan begränsa henne utan låta det bli ett sätt att komma närmare livet. Och det finns en viktig skillnad i att göra något farligt och dumdristigt mot att våga kliva utanför komfortzonen. Det handlar inte om att utmana risker utan att lära känna dem så bra du bara kan så att du kan undvika dem så att du kan fortsätta göra vad du älskar.

”Det krävs mycket mer mod att sluta med saker än att börja.”

I dagens samhälle ligger det många val på individen som ska hantera det ständiga flödet av information. Och när vi blir överväldigade blir vi också rädda för att välja fel för varje gång vi gör ett val så innebär det att vi valt bort någonting annat. Rädslan av att eventuellt välja fel är i många fall så parlyserande att människor slutar göra aktiva val i sina liv. – Förstå att dina val kan vara bra, bättre eller möjligt. Livet är trial and error. När du gör misstag så lär du dig och det är då du utvecklas. De personer som är mest rädda för att göra misstag, de går miste om allt och stagnerar.

Maria Granberg på ett berg
Foto: Louise Forslycke-Garbergs
Maria ler och säger att hon ofta tänker på att vara stolt över sina misstag och att inte ta sig själv på så stort allvar. Hon fortsätter och pratar om en djupt inneboende drivkraft i människan. Drivkraften att bli socialt accepterad. Andras bekräftelse får inte bli en förutsättning för hur du mår eller vad du väljer att göra. Om du har en bra relation till dig själv blir rädslan kontrollerbar. – Jag tror att så himla många människor kan göra mer än de gör idag. Men de är rädda för sig själva. Jag tänker på Michael Jackson ”Do it with love” oavsett vilken situation jag hamnar i. Maria uppmanar att våga byta rädsla mot nyfikenhet. Sluta döma och värdera. Våga släppa taget och att välja bort bara för att se vad som händer då. Någonting hon själv gjorde var att våga välja kärleken. Mitt i uppladdningen inför äventyret Mount Everest så stod han plötsligt där bredvid henne på Kebnekaise där de båda guidade grupper. Men var det rätt tid? Skulle det ta fokus från förberedelserna? Kärleken blev ännu ett sätt att fylla på med energi och när Maria kommer hem från expeditionen i sommar kommer de spendera mer tid tillsammans. Skriva gärna dina tankar och reflektioner efter intervjun med Maria Granberg i kommentarsfältet nedan. Vad går du igång på? Vad ger ditt liv mening? Vad gör du när du har flow och gör saker med kärlek? Vad har du för drömmar och mål? 

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Adrian Clarke Svara

    Mycket sunda tankar och värderingar som Maria delar med sig! Det som ger mig en kick är mitt arbete med ungdomar som har varit utsatta i någon form eller bara är lite trasiga för en period i sitt liv. Genom friluftsliv, klättring och äventyr samt motivations samtal kan dessa ungdomar hitta sig själva. Den största kicken jag har fått de senaste åren var när jag kunde driva projektet expedition Kebnekaise med några ungdomar. Vi åkte till Kebnekaise där målet var egentligen bara att vandra in till fjällstationen och tälta där. Bara detta var en bedrift för dessa ungdomar som aldrig hade upplevt fjällmiljö eller vistats i naturen en längre period. Målet att bestiga Kebnekaise satte de själva upp under resans gång. En av ungdomarna led av höjdrädsla, men alla satt på syd toppen en solig dag vid lunch efter 7 timmars vandring. Att kunna genomföra fler såna projekt i framtiden är ett mål jag har. Lycka till Maria på din färd till världens högsta topp.

    följ länken så kan ni se en film på ungdomarnas resa.

Kommentera

Spara