I år har sociala medier överflödats av badande. Kroppsaktivister hyllar alla sorters badkroppar – men vem har hyllat badkrukan?

Minns tillbaks när jag var liten. Jag badade jämt. Min mamma fick stå i givakt vid varenda strandkant, pool och badtunna innan jag kunde simma för egen maskin. Prompt skulle jag i överallt i min illgröna baddräkt med vita prickar och volanger runt benen. Jag kunde ligga timme efter timme och snorkla, simma och kasta mig i från kanterna. Som tonåring kastade jag mig i innan isen smält helt. Första april var badsäsongen igång. Vad tror du om detta forumförslag på ett badförarbevis för att undvika oönskade olyckor i samband med bad?

Sedan hände något. Jag vet inte ens vad. Jag blev bekvämare på land. På handduken med musik och böcker, men allra mest småsovandes bort timmar i värmen. Egentligen lockade inget med stranden för jag ville ut och vara aktiv. Vandra, paddla, cykla, plocka bär, leta snäckor.

Idag kallar jag mig stolt badkruka. Jag kom till insikten att jag måste ju faktiskt inte bada när jag inte känner för det. En av de där härliga perksen med att ha fyllt vuxen. Och jag älskar alla gånger jag bara tvärnejar alla sorters badförslag. För att jag helt enkelt inte har lust. Åka till stranden – javisst ibland. Men ner i det blöta vattnet? Nej tack.

De där fyra gångerna jag har badat då? Ja, de minns jag varenda en och det med stor glädje. Nattbad flytandes på rygg i sjön för att titta på stjärnor. Känslan när hela jag täcks av vatten. Hur den varma luften slår emot kroppen på vägen upp för badstegen. Svalkande dopp i en tjärn i Jämtland med tranor som sällskap och kokkaffe väntandes på lägerelden. Då rusade ändå livet genom kroppen så som det gör få andra gånger.

10 saker du kan göra vid stranden istället för att bada

 1. Plocka snäckor och leta drivved
 2. Dricka iskaffe på strandfilten – kompletteras gärna med singoalla och kanelgifflar
 3. Gå barfota vid strandkanten
 4. Lyssna på musik
 5. Vandra nära havet. Bohuslän, Gotland och Skåne har många mil fantastisk vacker (och mäkta bortglömd) vandring.
 6. Volleyboll, ping pong, yatzy
 7. Bygg sandslott eller gräv stort hål – kul klassiker även för vuxna
 8. SUP, Yoga, kanot, kajak – paddla och håll dig torr
 9. Skriv bok eller måla akvarell
 10. Lyssna på vågorna, vinden och omginvingen. Stilla. I timmar.

Realitycheck – Det är faktiskt rätt äckligt att bada

Bäst i baddebatten tycker jag Niklas Kämpargårds artikel Snälla, kissa inte i vattnet om vattenkissandet med räkneexemplet; Om 200 000 personer badar och 10 % kissar i vattnet så släpper bara badmarodörerna ut 4 000 liter kiss. Konsekvens en dryg liter urin i färskt vatten är att den förstör 1 000 liter vatten i termer av övergödning. Lägg dessutom till båtfolk och friluftsfolk och sommarstugefolk som tömmer tunnor, tarmar och blåsor på olämpliga platser för nära eller i  vattnet. Bara den tanken enskilt håller mig på land.

Foto: Louise Forslycke Garbergs

Badkruka är ett substantiv som förklaras som ”person som inte vågar hoppa i (kallt) vatten.” det beskrivs också som ett vardagligt ord för ”person som ogillar att bada kallbad.” Jag tolkar det som att det är kylan som avskräcker och oviljan som är den sammanhållande faktorn. Jag känner igen mig för har jag ett val så undviker jag gärna det blöta trassliga håret, det meckiga med att byta om på stranden, gå runt i blöta badkläder och hela grejjen med att bli blöt känns otilltalande på så många vis. Det är för min del mer grejjen med att vara blöt och fuktig än kall som avskräcker. Men MÅSTE jag bada så är det ju en annan sak. På vandringsleden är jag väldigt noga med att sköta hygien, annars kommer skavsår, eksem och kliande hud som ett brev på posten och förstör vandringsupplevelsen.

Hur ställer du dig till det här med badande? Är det okej att stanna på land? Eller är du den som hoppar bomben först med glädje?

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Lustigt med sådan kovändning! Själv har jag alltid älskat att bada. Gör det fortfarande. Gå en promenad på stranden i fyra timmar är också något jag verkligen älskar. Så avslappnande.

  • Angeliqa Svara

   Haha, ja visst – sedan tonåren har jag avskytt att bada. Men jag har istället lärt mig äta sill 😀 Så lite folk blev det av mig ändå till sist.

   Härligt med långa strandpromenader 😀

 2. Ledordet är KALLT. Om det är varmt i vattnet så badar jag. Men det skall mycket till. Jag står med vatten upp till låren, axlarna under öronen och säger till mig själv ”Kallt, kallt, kallt!”. Jag avskyr helt enkelt att frysa!

  Denna sommaren har dock varit annorlunda när man kan ligga i havet en lång stund utan att det ens känns kallt. Sen torka på klippan innan det är så varmt att man måste i vattnet igen.
  I fält är det annat. I norrländskt smältvatten har jag ibland värmt det på stormköket för att tvätta mig behagligare och det är ljuvligt att krypa ner mätt och nytvättad i sovsäcken.

  Den nattliga fyllda urinblåsan är en annan historia, värd att skriva ett blogginlägg om!

  • Angeliqa Svara

   Åh, ja men du det där med att värma vatten på kök istället för att bada i isigt smältvatten måste ju vara bland de bästa vandringshacksen för alla badkrukevandrare. Ren är viktigt, oh så viktigt. Men gärna inte de kalla baden.

   Haha, kissespring från sovsäcken är nästintill oundvikligt. Det måste vara någon psykologisk felprogrammering BARA för att en juuust blivit varm och skön i sovsäcken. Hahah.

   • Värst är att det har tagit mig ett halvt liv att inse att det inte fungerar att somna om kissnödig. Det förstör bara nattsömnen. Nu är det nästan som ett kallt bad; på med mössa och pannlampa, ur sovsäcken, ut och frys i duggregn och blåst (kissa i medvind eller i lä)! Sen småjogga tillbaka. Kan garantera att man sover så fort dragkedjan är uppe vid näsan igen!

    • Angeliqa Svara

     Hahaha, alltså jag kan inte låta bli att minnas en sån där megavrålstormig dag på St Olavsleden när jag var TVUNGEN att stormkissa. Det var en blöt upplevelse. Det blåste åt alla håll. Men well, well a girl gotta do what a girl gotta do.

Kommentera

Spara