Jag har skapat eld med hjälp av bågdrill. Det betyder att jag varken använt tändare, tändstickor, eldstål eller t-sprit för att få upp elden. Det ser lätt ut när ett eldskaparproffs som Johan sätter fart. Så var inte fallet när jag själv försökte skapa eld. Följ med mig på resan mot att skapa glöd!

Kurslokal under en avdankad fallskärm

Nordic Bushcraft har sin kurslokal under en gammal brittisk fallskärm.

Här är Johans kurslokal. Mitt ute i skogen har han spänt upp en gammal brittisk fallskärm. Den skyddar mod regn och rusk och den är dessutom fantastiskt mysig att sitta under. Mitt i tältet brinner en eld och det finns alltid varmt kaffe nära till hands.

Förberedelser är A och O för att få upp eld

Johan Forsberg på Nordic Bushcraft

Johan visar mig och Daniel hur de olika momenten går till. Det finns en hel del förberedelser som måste göras. Några av de hemliga ingredienserna för en lyckad bågdrill-session är täljkniv, fallskärmslina och torrt fnöske.

Att skapa eld med friktionskraft är hårt jobb!

Angeliqa Mejstedt gör eld med hjälp av friktionskraft, bågdrill.

I teorin handlar den här övningen om att hålla en smal pinne mellan två stödjande pinnar och sedan snurra pinnen med sådan fart att det skapas friktionsvärme. Det ser lätt ut. Det ser jättelätt ut när någon som Johan, med både rätt teknik och lång erfarenhet, får fyr med hjälp av bågdrill på under två minuter. Själv svettades jag med min flamma i två dagar! I praktiken är det många små detaljer som ska vara rätt för att det ska bli eld. Det är sådant som Johan kan. Och det är därför du också ska anmäla dig till Johans grundkurs i Bushcraft.

Angeliqa Mejstedt besöker Johan Forsberg på Nordic Bushcraft och lär sig göra eld med hjälp av friktionskraft.

Dag två har jag kommit till det här magiska steget i eldskaparprocessen att det är dags att börja tillföra luft till nötområdet. Det är det som syns på bilden som en liten utskursen tårtbit i min bottenplatta. Jag samlar upp all aska och småglöd på en liten träbit och det är sedan den som jag bäddar in i tändmaterialet för att få upp lågan.

Jag har skapat eld med friktionskraft!

Eld med hjälp av friktionskraft

Det här ögonblicket kan bara beskrivas med ren och skär lycka. Jag har skapat eld. På samma sätt som eld har skapats många hundratals år.

Elden brinner - Bågdrillning

Jag är nöjd med helgen. Lågan brinner stilla. Det bästa med att ha Johan som kursinstruktör är att jag får prova att göra saker själv, sedan kommer han med tips, råd och stöttning när det kör ihop sig. Sedan är Johan dessutom tålmodig, det är en egenskap som behövs när det ska skapas eld med hjälp av bågdrill.

Tack Johan för att du delar med dig av all din erfarenhet och kunskap.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara