Att be någon om hjälp är att visa sårbarhet.  Att be om hjälp avslöjar ju på något vis det där ohärliga med att jag klarar inte det här själv, jag har inte kompetensen, förmågan eller möjligheten. Den här typen av tankar har förstört förbaskat mycket av mitt liv. Det har gjort att jag jag kämpat mig gul och blå, dränerat mig på all energi och styrka av ren och skär stolthet. Jag vill inte att andra ska uppfatta mig som en person som inte kan klara sig själv.

STOP. Stanna. Tänk efter.

Är det rimliga tankar?

Jag tror det är mänskliga tankar. Jag tror vi alla som lever i ett individualistiskt samhälle brottas med att jag själv är ytterst ansvarig för att lösa  situationer jag försatt mig i. Det finns ingen annan som kommer ha  min rygg. Men det behöver inte vara så.

En av människans allra starkaste drivkrafter är tillhörighet till en grupp, att vara accepterad och inkluderad i gemenskapen med andra. Att be någon annan om hjälp är ju att få någon annan att känna sig just behövd, inkluderad och det är en gemenskap.

Som egenföretagare fick jag snabbt lära mig be om hjälp. I början kunde jag sitta och bara strössla timmar på saker jag inte kunde. Jag försökte förstå mig på html-kodning, att momsredovisa och en hel rad andra saker som jag tyckte att en hög böcker på biblioteket kunde hjälpa mig förstå. Sedan satt jag och grät bittert när slutresultatet blev halvdant och jag behövde städa upp i röran som blev. Efter det började jag köpa in tjänster som hjälpte mig att få fokusera mer på sådant som jag drömde om att skapa och det där som jag ville tillföra världen från mitt pyttelilla hörn. Så genom att be om hjälp från andra fick jag mycket mer kvalitet i mitt liv för jag kunde ägna mig åt sådant som jag drömde om. Och inte minst blev resan så otroligt mycket roligare av att ha andra med på tåget.

Poeten John Donne sa att ”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv, varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.” 

Så att våga be om hjälp vill jag sammanfatta som det finaste och mest meningsfulla vi kan göra gentemot oss själva och varandra. För om jag som individ mår bra så kan jag finnas till som en stabil klippa för mina vänner, kollegor, bekanta och andra människor jag möter. Gott föder gott. Men det börjar alltid inifrån en själv.

Författare Angeliqa

8 Kommentarer

 1. Jeg motsier ikke deg vordende mor…..

  Mitt perspektiv er allikevel å….
  ……om man kan…

  ….hjelpe, støtte…..SE….

  ….den eller de som har utfordringer…..

  …..bittesmått….kjempestort….

  Det utgjør intet skille i viljen til å bety en forskjell …….for andre man møter på sin vei….

  Min hypotese er at først da…..eller i mye større utstrekning da….så åpner vi oss enda mere opp for at andre kan …SE….oss…

  ….som de sårbare små vi er…..

 2. One of things I love about you is that you have a ’can do’ attitude and are self-motivated and tenacious, but you are right, it is always good to know when to ask for help and it’s a big challenge to accept it sometimes when it is offered. You can always always ask me for help, it will be given gladly ❤️

  • Angeliqa Svara

   Trailsister – goes right back at you! Really am honored to have gotten to know you along so many adventures. Just can’t wait to see you again and I am always there for you in any way I can

 3. 3 540 000 träffar gav Google på sökordet; Duktiga kvinnan medans Duktiga mannen ger endast 1 710 000.

  Vi män lär då ha dubbelt så lätt att träffa duktiga kvinnor än vice versa!!

  Jag tycker nog att du blandar ihop ditt påstående om att du inte vill uppfattas som en person som inte klarar sig själv och att vara självständig och oberoende. Vilket har resulterat i att du har förstört mycket i ditt liv, vilket berör mig.

  Att be om hjälp i olika situationer gör jag mycket ofta, som exempelvis när vi köper ekonomisk rådgivning till företaget. Varför skall jag lära mig något som är tråkigt och som andra tycker är roligt när också momsen kvittas och kostnaden är avdragsgill?

  Gör det du är bra på och ta bra betalt de trista sakerna köper du av någon, detta påverkar inte din självständighet och oberoende utan frigör tid till roliga saker och god sömn.

 4. Så finstämt skrivet om ett svårt ämne för många. Tack för att du sätter ord på det. Jag känner så väl igen mig, och det där att klara sig själv kan göra en så ensam i världen. Vill verkligen inte ha det så längre.

Kommentera

Spara