Boken Bergtagen – Inspiration för Vandrare är skriven av Claes Grundsten som vandrat och fotograferat berg sedan han var tonåring. Idag har han gett ut över 30 böcker och är hedersdoktor på Stockholm Universitet.

Bergtagen handlar om just berg i alla dess former, boken innhåller över 40 olika bergslandskap från hela världen. Det storslagna, mäktiga, nära och intima som just berg kan vara. De utmanande höjderna och vida belöningen i form av utsikt. Vassa toppar, böljande bergslandskap. Bergens geologi, naturfotografering och människans varande bland bergen.

Omdöme: Boken är absolut fantastisk i den bemärkelse att den tar mig som läsare på en jordenruntresa utan att jag behöver lämna fåtöljen. Jag är bland världens mest skiftande berg, platser jag aldrig skulle hinna besöka på min livstid. Med denna bok får jag ta del av dem alla. Få en liten hint av världens absoluta skönhet. Peta lite med fantasin på hur det skulle kännas att gå upp för de vertikala branterna, hur åsryggens steniga mark under kängorna skulle bära mig steg för steg med bergkulisserna bakom mig. Och i boken får jag lära mig de mest skillda sakerna som att Japans heliga toppar kalas Kami och att bergstopparna där är hemvist för gudar. Att motsatsen till bergsmassiv är kanjon och vi djupdyker till Grand Canyons avgrund.

Boken passar dig som vill ha inspiration, drömma dig bort, få en nytändning för nästa äventyr. Den här boken kan inte lämna någon vandrings- eller naturälskare oberörd. Det är starka, talande bilderpå berg, berg och berg.

Läs mer: Bergtagen (Bokus)

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara