För att ta dig till Hoover Dammen kör du ungefär 5 mil från Las Vegas eller 40 mil från Grand Canyon längs med Highway 93, Great Basin Highway. Planera in ett stopp här bara för den där hissnande känslan i magen av att titta på människans och naturens kraft som på något vis brottas med varandra med tämjda, eller uppdämda, krafter.

Dammen ligger precis på gränsen mellan delstaterna Arizona och Nevada. Vandrar du över bron så har du korsat gränsen mellan delstaterna. Trevligt stopp för den som är på genomresa. Har du dessutom turen att nå Hoover Dammen en solig dag med klar sikt är den rent utav häpnadsväckande. Det vet jag – för jag har tittat på varenda vykort och t-shirt i hela turistshoppen.

Dammen reser sig 221 meter och stoppar upp Coloradofloden med vad som kan beskrivas som världens största betongklump. Fem år tog det arbetarna att bygga uppdämningen med sex miljoner ton betong. I depressionens Amerika vallfärdade arbetslösa till Hoover dammen för att erbjuda sina tjänster, de bodde i kåkstäder och många miste livet med det farliga arbetet och vädrets och naturkrafternas makter.  Läs mer i Världens Historia: Blod, Svett och sex miljoner ton betong

På gränsen mellan Arizona och Nevada – Hoover Dammen     

Läs mer från min roadtrip i USA:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara