Blencathra summit med hela gänget

Foto: Phil Raisbeck

Blencathra är det nordligaste berget i The Lake District och högsta toppen är 868 meter hög. Englands högsta berg ligger på höjder runt 900 meter över havet vilket innebär att det finns massor med tillgänglig vandring i England för alla vandrare oberoende av erfarenhet.

Följ med in dimman!

Det här var helgen när nyheten om den tjocka dimman över England nådde förstasideplatsen på kvällstidningarna och morgonsofforna på TV. Men ingenting hindrar fem glada äventyrare, så vi bestämde oss för att fullfölja äventyret som tagit oss hela vägen till The Lake District – bestigning av Blenchatra.

Regntunga skyar och typiskt brittiskt väder, The Lake District

Förtruppen försvann snabbt i dimman, det gäller att hålla ihop

Selfie på Blencathra

Jag gissar att luftfuktigheten var runt 500 %. För det var inte riktigt regn, det var mer som att gå genom regnmoln och sådan typ av vatten som fastnar överallt. Vädret var ungefär vad jag hade förväntat mig med anledning av höstvandring i England och tack och lov löser bra vandringskläder alla tänkbara behov.

Säkerhet framför risktagande på vandringen

Åsryggen var för farlig att bestiga, Blencathra

Foto: Phil Raisbeck

Titta på bergkammen bakom min rygg! Vi skulle ha vandrat längs med ryggen upp mot toppen, med raviner ned på båda sidorna. Precis som höjdpunkterna från vandrings-scenerna i filmen Sagan om ringen. Men eftersom sikten var dålig, det blåste kraftigt och underlaget var både vått och halkigt fick vi tänka om. Rapporter om att flera vandrare, vid tidigare tillfällen, trotsat vädrets makter och ramlat ned för bergssidan och avlidit gjorde att vi valde en säkrare väg. Tack vare min Outdrr-kollega Phil som är väldigt van att vandra i området och hans vän Rhiannon som var kartläsare under dagen kunde vi vandra säkert via en alternativ väg. De kände väl till området och kunde ta oss både upp och ned för Blencathra utan några onödiga risker. Det är ovärderligt att ha med vandringskamrater med lokal kännedom om områdena.

Stephen Meadows och Leanne Downs på Blencathra Mountain, The Lake District

Leanne och Stephen, dessa turturduvor har jag spenderat mer än 20 timmar i bilen med under den här vandringshelgen. Men de är så hysteriskt roliga att umgås med att jag fortfarande, två veckor senare, har skrattkramp i magen. Skaffa riktigt bra vandrings-vänner, och lite sjyssta outdoor-kläder med bra funktion, så spelar det ingen roll vad det är för väder. Tips från Coachen.

Vandrar längs med bäcken upp mot toppen

Hiking up the Blencathra summit

Vattenfall i The Lake District

Angeliqa Mejstedt vandrar i engelska Blencathra

Foto: Phil Raisbeck

Alltid när jag ska vada över sådana här steniga, slippriga pass blir jag helt nojig. Speciellt om det är djupt vatten och ryggsäcken väger rejält mycket. Då tänker jag på hur ett snedsteg skulle dra med mig ner för strömmen eller hur jag skulle stuka foten av snedbelastning och få linka hela vägen hem. Men så fick jag tips om att bara fortsätta gå som om ingenting har hänt. En stabil, jämnt lunkande takt som maler på över stock, sten, lera och vattendrag. Så enkelt. Tjilevipps. Så kan energi och funderingar läggas på annat fokus istället.

Vi når toppen av Blencathra

Sista biten upp på toppen vandrade vi i en vit sörja där vi knappt kunde se varandra på några meters avstånd.För första gången upplevde jag att det var svårt att ta in det faktum att vi faktiskt hade vandrat klart. Toppen var erövrad. Jag hade det stora nöjet att vara första svenska kvinnan vid namn Angeliqa att bestiga toppen av Blencathra! Det firade jag med att plantera den svenska flaggan på toppen av berget och snart finns bedriften i en Guiness Rekordbok nära dig.

Angeliqa Mejstedt på toppen av Blencathra, The Lake District

Foto: Phil Raisbeck

Vandringen upp för Blenchatra på en minut

Från starten i Ambleside till vägen upp för berget, möte med några ulliga vänner och utsikten på vägen ned för Blenchatra. Jag har klippt ihop en kort film som visar vandringsdagen från början till slut på mindre än en minut. Följ med!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara