Under julledigheten hade jag en provversion av Netflix och tittade på filmen Bird Box med Sandra Bullock i huvudrollen (Länk till Trailer om du inte vet vad jag pratar om). Jag fastnade för de vackra naturmiljöerna. Dimmorna över floden och djupa skogar. Filmens apokalyptiska handling fick mig däremot att sitta som på nålar. Nu några veckor senare så kom jag på att det här u faktiskt kan vara en intressant Hikefulnessövning – ett sätt att öva medveten närvaro både hemma och ute i naturen.

Nu vill jag sätta en stor disclaimer att du inte gör något dumdristigt som att gå ut i gatan eller i totalt oländig terräng med förbundna ögon. Tänk på säkerheten när du väljer plats. Jag vill inte att du skadar dig eller gör dig illa när du utmanar dig med Bird Box Challenge.

Vad jag vill att du ska göra är att upptäcka naturen med nya sinnen. Genom att fokusera vår närvaro på ett sinne i taget är det lättare för kroppen att stänga ute brus och sådant som inte är viktigt. Just genom ögonen får vi varje dag otroligt många intryck, från skärmar inte minst. Låt ögonen vila för en stund och se vad som kommer till dig då. Jag tycker att det är lättare att hitta avkoppling och återhämtning när sinnena får vila.

Jag vill ge dig två olika mindfulnessövningar som går att utföra med förbundna ögon. En hemma och en ute i naturen.

Övning 1: Hemma – Lär känna din vandringsutrustning

Genom att täcka för ögonen får du fokusera på sådant som låter och hur saker känns.

 • Övning A: Klä på dig för äventyr med förbundna ögon. Hur känns det?
 • Övning B: Packa din vandringsryggsäck och ta sedan på dig ögonbindeln.
  • Utmaning: Ta fram din termos och fyll kåsan med kaffe.
  • Utmaning: Hitta ditt snacks/jägarsnus.
  • Utmaning: Plocka fram ditt ullunderställ och pannlampa.

Bonuseffekt: Bra sätt att veta om du har koll på prylarna, Och bra träning för när du är trött och hungrig på fjället då ska din packningsordning finnas i ryggmärgen. Och om du någon gång behöver ge dig av hastigt mitt i natten och pannlampan är trasig så är det skönt att vara förberedd på vilka utmaningar som kommer med utrustningen. Dessutom lär du dig hur viktigt det är att ha koll på prytlarna – hur de är organiserade i ryggsäcken och vart du har vad.

Övning 2: Ute i naturen – Hitta närvaro i nuet och känn urkraften

Gå gärna barfota om vädret tillåter och se vad som händer när du upplever naturen och vandringsstigen med andra sinnen än det du är van vid

Längs med leden:

 • Gå ut i naturen, hitta en säker plats (öppen yta eller rak stig utan risk att snava på rötter och sten) och ha med en kamrat.
 • Gå sakta framåt. Notera tyst för dig själv. Vad hör du? Hur känns marken under fötterna? Fötterna i skorna? Hur känns vinden, solen eller regnet mot huden?
 • Turas om att vara den med bindel. Guida din kamrat om det behövs så han eller hon inte råkar gå in i ett träd eller ramla.

Variant:

 • Utmaning: Slå upp tält ute på närmsta allmänning. Gärna med kamrat.
 • Ät picknickmackor och försök pricka kaffet i kåsan.

Bonuseffekt: Kanske hittar du närvaro och en ny sorts upplevelse i naturen. Kanske tycker du det här är bara skit och så går du och fikar istället. Men du kom ut iallafall. Hurra för det!

Bird Box Beauty challenge – Mina ögonbindlar från friluftsgarderoben

Jag testar ögonbindlar från min friluftsgarderob. Den gula från Lindex, grönsvart från Röda Stjärnan och beigeblå från Indiska. Jag har alltid med mig en stor halsduk oavsett vart jag går, de är bra att förvara småorylar i, använda som turban som skydd mot solen under pilgrimsvandring, använda som picknickfilt sommardagar eller täcka för halsen om det snålblåser längs leden.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara