Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Visit Dalarna

Fäbodvallen präglas av genuinitet och omtanke. Matlagning från grunden med lokala råvaror. Det gamla är bevarat men andas nytänk. Inget lämnas till slumpen. Tjocka papper till menyerna. Många sorters fikabröd att välja mellan. Fisken röks på bakgården och i stugan bredvid storhuset bakas tunnbröd enligt gammal teknik.

För mig är det en plats att landa. Att stanna tiden. Jag satt länge och tittade ut genom fönstret från min fäbodstuga. Ut över landskapen. Tänkte på alla de blickar som gjort samma sak de senaste århundradena. Allt de bar på. Backen upp som trampats av många fötter. Jorden som odlats. Vädrets bitande makter. Kontraster i kampen och utfallet och hit kommer jag och bara plockar russinen ur kakan som en gäst. Det här är en plats med historiens vingslag, kultur och natur. Balsam för vandringssjälar. Två kilometer vandring tar dig till Orsa Rovdjurspark och Siljansleden passerar runt knuten med massor av vandringsmöjligheter, korta som långa.

Tips: Boka Smidgårdens Vandringspaket 

Följ med på min övernattning på Smidgården:

Det första jag gör när jag kommer till Smidgården i Fryksås är att sätta mig med en stor kopp kaffe lutad mot träväggen med utsikt över fäbodarna och Orsasjön. Mitt emot mig sitter två vandrare som precis ätit upp en sen lunch eller tidig middag. De har ställt sina stora ryggsäckar på träbänken bredvid dem och de tar fram kartan för att titta efter nattens tältplats en bit bort på leden.

Vandrarna får hjälp av Smidgårdens Liselott Länsmans som är uppvuxen här och vet varenda fisketjärn, vandringsled och smultronställe som är värt att veta.

Läs mer: Vandringstips i Dalarna.

Tunnbrödsbakande på lördagar

Varje lördag bakar Liselott och Selia tunnbröd mellan 11.00 och 15.00 och det är en konst att se hur de med vana händer kavlar brödet tunnt tunnt och med en speciell teknik rullar upp det på en lång kavel, lyfter det till ugnen och breder ut det. Jag kom hit på en fredag och redan på eftermiddagen startar förberedelserna med att elda i ugnen så att den är riktigt varm till dagen efter.

Tunnbröd här heter inte tunnbröd utan Läfsa – det kännetecknas genom att det är en ojäst deg som gräddas direkt på spishällen. Läfsa äts gärna med romsås, sallad och picklad lök eller Lissängs hemrökta Siljansregnbåge eller lax. Har du tur kan du känna rökdoften från ugnen ute på gården när fisken röks över en eld av björkved och enris.

Historien om stenväggen

 

Titta noga på stenväggen. Se strukturerna. Mönstret.

De stora skifferblocken från Oppdal i Norge bildar en mosaik. Väggen är byggd utav en då 29-årig kvinna vid namn Ann Louise Danielsson som flyttade från Norge till Orsa och idag driver restaurang Skogslyckan i Kvarnberg.

För att komma upp till SPA-avdelningen går jag upp för en liten, smal trätrappa och sedan händer någon sorts magi… Jag föll i kärlek med kopparbadkaret som står med utsikt över naturen och med duschanordningen fäst på träväggen. Alltså HUR mysigt att ligga här? Badkaret kommer från Nordiska Kaminer i Ludvika.

Restaurang Lissäng på Smidgården

Jag har ett problem när jag kommer till nya restauranger. Att välja. Jag vill veta hur prick allt smakar. Det ledde denna gång till att jag gjorde en ”Orsiansk Tapas” och tog in två stycken förrätter och en efterrätt för att få maximera smakandet på goda saker. Förrätterna jag valde blev souvas, som är rökt reninnanlår, med västerbottensost, kavringsmulor och syltade granskott. Sedan valde jag inkokt röding med dillcremé och picklad fänkål.

När jag beställde in souvas så jämförde jag det med mina enda tidigare upplevelser av souvas. I kebabrulle tillsammans med lök, sallad och en hel massa vitsås eller den väldigt gräddiga varianten med lingonsylt och potatis. Man skulle kunna säga att jag blev väldigt positivt överraskad när jag fick in kantareller och mört kött som smälte i munnen. Det var inte likt någonting som jag ätit tidigare i köttväg.

Choklad och mandelbakelse med färska bär, chokladflarn med mörk och vit choklad, granskottssirap och hallonsorbet. Vissa efterrätter minns man många, många veckor efter de är uppätna och det här är en sådan. Kall, syrlig hallonglass bryter av mot den mjuka chokladkakan.

Daniel och Ellen stod för den fantastiska maten och serveringen i restaurang Lissäng under kvällen. Innan jag smet ut i den ljumma sommarnatten med min kamera var jag bara tvungen att tacka dem för att ha skapat en så fin upplevelse. Med presentation av maträtterna vid bordet, goda råvaror och mycket kärlek och omsorg för maten.

Min egen Fäbod

Jag sitter uppe på kullen bakom min lilla fäbodstuga och ser ut över världen som färgats gyllene och blå av solens sista strålar. Framför mig finns både Orsasjön och Siljans siluetter. Runt om Orsasjön ligger med väldigt stor sannolikhet flera vandrare och vilar i sina tält. Jag låter det sista ljuset försvinna innan jag sakta, sakta går ner för grusvägen igen.

Och den här natten kryper jag ned i min koj, drar för de små gardinerna och drar in några långa djupa andetag med doften av nytvättade, stärkta lakan. Här är jag hemma. Här skulle jag vilja vara. Många, många fler dagar och gå runt i de täta skogarna, se ut över utsikten och äta god mat.

Detta inlägg skrevs i samarbete med Visit Dalarna som har tagit fram ett vandringspaket som utgår från Smidgården. Vandrare kan boka Smidgårdens Vandringspaket med boende i fäbod, frukost, lunchpaket och turkarta. Enklare än så kan det inte bli att upptäcka en ny plats. 

 

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

Kommentera

Spara