• Titel: Där ingen skulle tro att någon kunde bo Andra boken
 • Författare: Oddgeir Bruaset
 • Foto: Tor Sivertstøl

Du kanske känner igen titeln Där ingen skulle tro att någon kunde bo som en Norsk programserie från 2007 som sänts på SVT, om människor som valt att bo långt från staden men nära naturen. Boken med samma titel släpptes efter den populära serien sänts flera säsonger i TV. Nästan en miljon svenskar har följt serien.

Möte med människor som får ut det mesta av sina liv

I boken besöks 15 olika platser i Norge som alla har gemensamma att de ligger avlägset och enskilt, långt från livet i staden. Boken besöker människorna som bor på de här platserna och låter dem berätta om sina liv. Hur deras vardagsliv ser ut med långt andra utmaningar än de vi har i stan, vilka livsval och uppoffringar de gjort för att leva som de gör. Men det är människor som får ut det mesta av sina liv just tack vare de val de gjort. De har tid att tänka, tid att leva. I bokens andra upplaga får vi bland annat möta busen Tony som varit fast i en värld av narkotika, våld och alkohol. Idag lever han ett rofyllt och stilla tillsammans med Lene på en gård i Nordre Sandöy på Hvaler. Han utövar qigong och paret gifte sig på buddistiskt vis. Andra personligheter vi får möta i boken är ett svenskt konstnärspar i den norska vildmarken, en chokladtillverkare som också är flygplatsägare och en fanbärare och basjumperska som bor i avlägsna Nyksund.

Hitta boken här: Där ingen skulle tro att någon kunde bo

Jag tycker att det här är en fantastisk bok och bläddrar igenom boken för dess vackra bilder, läser berättelserna. Livsödena. Om de olika personerna i boken. De har ofta gjort svåra val, levt hårda liv men också fått något mer, något eget. De verkar ha hittat frihet och lugn. Och jag drömmer mig bort och försöker leva mig in i en värld jag bara kan fantisera om. Med höga berg, hårda stormande vintervindar och arbete på de små gårdarna i samhällen där man faktiskt inte kan tro att någon skulle kunna bo.

Har du sett serien på SVT? Eller läst någon av de två böckerna som släppts av de olika avsnitten?

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

 1. Låter fascinerande! Jag kommer att tänka på när jag bodde två månader på Färöarna. Där fanns ett antal småöar som var ganska isolerade och i vissa fall bara kunde nås med helikopter (pga branta klippväggar). På en sån ö hade en familj bott i flera generationer… Lärare till barnen flögs ut med helikopter varje vecka 😉

  • Åh, vilken häftig upplevelse det låter som att bo på Färöarna 😀

   Ofta drömmer jag mig bort till hur det skulle vara att bo sådär. Otillgängligt. Men så är jag för feg för att ta steget.
   Men ett litet hus på landet, med ungefär 20 min in till stan – det tror jag vore en både sjysst och bra kompromiss.

  • Men vad roligt att det fortfarande går att kika på avsnitten via NRK det betyder vverkligen jättemycket. Går INTE att hålla sig borta från Norge eller släppa tankarna på livsstilen som går att skapa – borde komma med varningstext om att det både är starkt beroendeframkallande och livsflörändrande.

Kommentera

Spara