Boktips för Nybörjartäljare

För ett tag sedan skrev jag en liten Täljskola här på bloggen. I samband med det har jag också hittat en hel massa bra nybörjarböcker som gör att jag hela tiden kan utveckla täljandet och få mer idéer och kunskap. Med dessa böcker kommer du igång enkelt!

Nu för tiden täljer jag inte bara framför lägerelden – det händer lika gärna hemma i vardagsrummet som på en badhandduk på en brygga. Lite som meditation blir det att sitta och pyssla och skapa.

Tälj – En bok om trä, knivar och yxor

Ska du bara ha en endaste bok om tälj så är det boken Tälj av Henrik Dahlrot och Henrik Francke. Det är en bok som går igenom täljteknik, material att tälja i och med och den har en hel drös roliga täljprojekt. Min favorit är när de täljer träfiskar, bartenderkit och instrument.

Så det är en praktisk nybörjar bok med värme, glädje och inspiration med handfasta tips och roliga projekt. Men mest av allt är det här boken som tar täljning från en ute-vid-elden-aktivitet till att vara ett tidsfördriv hemma vid köksbordet eller i soffan. Författarna tar täljningen till storstan och på framsidan av boken är det en huggkubbe i sovrummet. Precis så!

Slöjda i Trä

Boken Slöjda i Trä visar hur du kan tillverka massor av saker i trä med hjälp av kniv och yxa. Från enklare knoppar, tårtspadar, slevar och hängare till gardinstänger, skålar, pall, skärbräda och lister med slöjddetaljer. I detalj kan man via denna bok lära sig göra uddsnitt, skära linjer och skära plattor – det vill säga arbeta med olika tekniker för att göra mönster, figurer och bårder som ger träprojekt fina genomarbetade detaljer.

Den här boken skulle jag se som den avancerade kursen i tälj. När det är dags att ta nästa steg så finns det hur mycket matnyttigt som helst att gå vidare med. Men den är också en bra grundbok eftersom den tar upp täljteknik, val av träslag och annat matnyttigt för nybörjartäljaren.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sitemap-7sitemap-8sitemap-1sitemap-2sitemap-8sitemap-1homersshomesitemap-10sitemap-9sitemap-8homersssitemap-10sitemap-8sitemap-6sitemap-10sitemap-9sitemap-3sitemap-4sitemap-6sitemap-1sitemap-4sitemap-9sitemap-7sitemap-7rsssitemap-10sitemap-6sitemap-6sitemap-10sitemap-6sitemap-2sitemap-7sitemap-1sitemap-3sitemap-5sitemap-8sitemap-8sitemap-4sitemap-1sitemap-8sitemap-5sitemap-1sitemap-9sitemap-9sitemap-10sitemap-7sitemap-7sitemap-7