Salt Lake City och den stora saltöken Bonneville Saltflats var ett av stoppen, tillika höjdpunkterna, på resan i USA.

I tre och en halv vecka under augusti och september 2012 reste jag runt i USA. Resan började med en halv vecka i New York och slutade med tre veckors roadtrip genom Californien, Nevada, Arizona, Idaho, Utah och delar av Wyoming och Montana.

Roadtrip med destination Saltöken

Bonneville Salt Flats är en del av Great Salt Lake Desert och ligger i den amerikanska delstaten Utah. Detta är en av världens få kvarvarande saltöknar. Förutom i USA så förekommer saltöken i de sydamerikanska länderna Bolivia och Argentina. Från Salt Lake city tar det drygt en och en halv timme att köra de 180 kilometerna till Bonneville.  Lincoln Highway, HWY 80, som man kör på går senare vidare till Reno, Sacramento och San Fransisco.

Läs mer: Bonneville Salt Flats – Visit Utah

Det är mina starkaste rekommendationer att planera in boende i god tid inför denna resa. Antingen i närliggande Salt Lake City eller i mer avlägsna Reno. Du kan knappast räkna med att finna bensinmackar, snabbmatsrestauranger eller ens småstäder om du väljer att fortsätta köra västerut efter Bonneville. Denna sträcka av Highway 80 är kanske den ensligaste och ödsligaste som går att finna. Det här är alltså inte rätt ställe för bensinstopp eller punktering på bilen.

Bonneville Salt Flats, Utah, USA ligger relativt outmärkt och oannonserat som den allra enklast tänkbara formen av rastplats mitt efter motorvägen. Jag kan lova att det är lätt att köra förbi om man inte prickat ut platsen ordentligt på GPSen.

Saltöken under fötterna

På grund av den extrema hettan och de väldigt begränsade möjligheterna till skydd, skugga, vatten och övrig mänsklig kontakt skulle jag inte rekommendera några försök till längre vandring i saltöken. Däremot är det en otroligt häftig naturupplevelse att befinna sig mitt i saltöken och att bara se salt så långt ögat kan nå. Om du någon gång i livet får chansen att besöka någon av världens saltöknar får du inte missa att känna den hårt, hårt pressade saltet under dina fötter.

Tvätta rent fötterna från salt innan återfärd.

I bakgrunden syns Silver Island Mountains. Karta över Bonneville Salt flats finns här.

Land speed racing och Bonneville speed racing

Denna saltöken är känd  som stället där många speedway hastighetsrekord satts. Läs mer om Landspeed Racing i Bonneville Saltöken via U.S Department of the interior, Bureau of land managements hemsida. Det går här och där att att se spår från snabba bilar i det hårt packade saltet.

  Läs mer från roadtripen genom USA: 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara