Planera vandringen redan hemma och få ut så mycket som möjligt av turen när du väl är ute. På den här sidan samlar jag några utav mina allra bästa tips till dig som längtar ut och vill komma igång med vandring.

Räkna med att det går långsamt när du är ute längs med vandringslederna, även om du kan springa milen på 45 minuter och går elljusspåret i 6 km/h så behöver du planera betydligt luftigare nu. Drygt 3 km/h är mer realistiskt. Och sedan lägger du på tid för att stanna vid någon trevlig utsiktsplats, vindskydd eller tjärn i skogen. Det finns ingenstans batterierna laddas så snabbt som de där stunderna när det bara går att vara i naturen.

Prova utrustningen du ska ha med dig redan på hemmaplan. Lär känna utrustningen under en dagstur och inte ute på fjället. Se så att det inte saknas några delar och träna på att få fyr på gasköket och hur det är att slå upp tältet.

Hitta vandringskamrater och en bra plats att vandra?

Ofta finns det massor att upptäcka i det egna närområdet. Ladda ned appen Naturkartan så får du massor med bra vandringsförslag direkt i mobilen. Annars brukar Länsstyrelsen eller Turistinformationen ha bra information. Vill du vandra med en erfaren ledare har Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet massor med turer, både en och flera dagar.

Sedan får du såklart inte missa Vandringsbloggen Community – vår egna vandringsgemenskap som samlar vandrare länsvis för spontana meetups och som också är en plats att få inspiration, tips och diskutera utrustning tillsammans med andra vandrngsintresserade. Ett roligt sätt att skaffa ett nätverk av likasinnade.

Behöver man vara vältränad?

Det fina med vandring är att längden, hastigheten och terrängen lätt kan anpassas oavsett träningsbakgrund eller förmåga. Lyssna på din kropp så får du viktiga signaler, de vanligaste skadorna är överbelastade knän och ryggar, skavsår och vätskebrist.

>> Så lägger du upp träningen inför Fjällvandringen

Förebygg skador genom att gå i din egen takt och försök hålla nere vikten på ryggsäcken så mycket som möjligt. Vandringsstavar är ett bra stöd om du rör dig i kuperad terräng, de hjälper dig hålla balansen och avlastar knäna i nedförsbackar. 

 Rätt kängor

Rätt kängor till vandringen minskar risken för belastningsskador och otrevliga skavsår. Egenskaper som är viktiga för en vandringskänga är att den ska ha en tjock och stabil sula, om du försöker vrida sulan med händerna ska den inte ge med sig. En vridstyv sula ger stöd till foten när du kliver över stenar och rötter.

> Så här väljer du rätt Kängor till Dagstur och Fjällvandring

Ska du gå på plan terräng med lätt packning klarar du dig bra med ett lågt skaft på skon. Enklare dagsturer, hundpromenader och skogsturer klarar du dig med en grövre gympasko. När du går i mer krävande terräng, som fjällmiljö, behöver du en rejälare känga med skaft som går upp över ankeln. Att vandra med full packning på ryggen och i backig, krävande terräng sätter press på knän och leder. Det höga skaftet på kängan hjälper till att stadga upp kroppen och avlastar knän, ben och rygg.

Tips på hur du klarar dig undan skavsår och onda fötter

 • Gå in skorna innan du ger dig iväg en längre tur.
 • Använd dubbla sockor så minskar friktionen mot huden.
 • Lufta fötterna under vandringsturen, torra fötter får inte lika lätt skavsår.
 • Välj en större skostorlek än du normalt har eftersom fötterna sväller när du går.
 • Vet du med dig att du lätt får skavsår – förebygg genom att tejpa fötterna redan hemma.

Så tar du hand om fötterna innan, under och efter vandring

Tejpa fötterna för att slippa skavsår

 

Vad behöver man ha med sig på en dagstur? Behöver det bli dyrt? Regel nummer ett: Köp inte saker du inte behöver. Börja med att använda vad du har och bygg på med den utrustning du saknar när du varit ute så mycket att du vet vad du behöver.

> Hitta Begagnad Friluftsutrustning Billigt

Hur ska jag klä mig?

Ett riktigt bra grundtips, för alla typer av vistelse i naturen, är att du klär dig i lager. Underställ närmast kroppen, värmande mellanlager i ull och ett ytterlager som skyddar mot väder och vind. Kläderna ska sitta bra och inte skava någonstans eller vara för små.

Tips på rutiner under Vandringsturen

Välj ryggsäck

Hur stor ska ryggsäcken vara? Ryggsäckar finns i storlekar från 20 liter upp till över 100 liter. Det viktiga är att ryggsäcken rymmer allt du behöver ha med dig under vandringsturen. Ska du gå långt och bära tung packning behöver du en rejäl ryggsäck med ett bra avbärarsystem. Välj en ryggsäck som sitter skönt på ryggen, har de remmar, fickor och de tillbehör och detaljer du kan behöva. Vissa ryggsäckar har inbyggd termoshållare, andra har medföljande sittunderlag eller vadderat fodral för laptop. Fundera på när och var du kommer använda ryggsäcken och anpassa valet av ryggsäck efter det. För en fjälltur med tält går jag med ca 60 – 70 liter, för en dagstur eller lätt pilgrimsvandring räcker 30 liter långt.

> Så här väljer du rätt Vandringsryggsäck

7 saker du inte får glömma till vandringsturen

Enkla saker du bör ha med dig i dagspackningen.

 • Vattenflaska, kroppen behöver fyllas på under turen
 • Kaffetermos eller kokkaffe som du förbereder framför elden
 • Varm tröja i fleece eller ull
 • Sittunderlag som skyddar dig från markkyla
 • Något att äta – mackor, nötter, energibar eller choklad
 • Mössa och tunna vantar om du blir kall när du sitter ned
 • Karta och kompass över området du ska besöka
Spara