Följ med till Grand Canyon National Park och vandring längs med Bright Angel Trail i den amerikanska delstaten Arizona.

Bright Angel Trail leder ned till Colorado River och är ca 13 km lång. Leden startar på South rim, det vill säga den södra sidan av Grand Canyon, vilken också är den mest välbesökta sidan. Leden har en genomsnittlig lutning på ca 10 % och nivåskillnad på ca 1300 m. Att vandra här ger en helt fantastisk överblick över Grand Canyon. Karta och parkens egna information.

Vandra i Grand Canyon

Det finns många olika sätt att uppleva Grand Canyon. Det finns alla tänkbara paketresor med helikopterfärd och tillhörande champagne picknick. Sedan finns det ett stort antal vandringsleder som låter dig upptäcka Grand Canyon på nära håll. Bright Angel Trail ger möjlighet till både dagsturer och längre turer. En dagstur som är lagom utmanande en varm sommardag är exempelvis första etappen av Bright Angel Trail som är Mile-and-a-half Resthouse. Där finns dessutom möjlighet att fylla på vatten. Det är även möjligt att fortsätta ned till Three mile Resthouse och sedan vända. Där finns ingen möjlighet att fylla på vatten och därför är det bra att fylla flaskorna till bredden vid Mile-and-a-half Resthouse.

Bright angel trail

Grand canyon, Bright Angel Trail

Övernattning på kanjonens botten

De som har turen att få parkens tillstånd att spendera en natt i Bright Angel Campground sover vid floden under stjärnorna eller i anläggning och vandrar sedan hela vägen upp efterföljande dag. För alla andra entusiaster finns ett antal etapper anpassade för dagsvandring. Vill du övernatta bör du ansöka om tillstånd i mycket god tid då det endast finns ett fåtal platser. Ibland finns möjlighet att få en reservplats samma morgon på grund av sjukdom och liknande. Mer information om hur du söker tillstånd för övernattning i Crand Canyon National Park.

Grand canyon, Bright Angel Trail

Har du turen att få spendera natten vaggad till sömns av Coloradofloden eller tar du någon av de kortare dagsetapperna?

 Djurliv längs med Bright Angel Trail

Leden delas dels med andra vandrare från världens alla hörn och dels med åsnor som för förnödenheter och parkpersonal längs med leden.

Grand canyon, Bright Angel Trail

Snabbt föränderliga väderförhållanden

Grand canyon, Bright Angel Trail

Vädret kan förändras snabbt i nationalparken. Temperaturerna kan bli extrema och vädret är väldigt föränderligt. På bara tio minuter kan vädret skifta från solsken till spöregn.

Augusti och september är månader då parken fylls av besökare eftersom det är många som har semester då. Under slutet av sommaren är det varmt redan uppe på marknivå, att sedan vandra ned i kanjonen ger en rejält ökad temperatur. Kombinationen av bergväggarna som omsluter luften och den fysiska ansträngningen ger en överhängande risk för uttorkning.  Överansträngning och uttorkning är enligt nationalparkens Rangers de allra vanligaste och mest överhängande farorna för vandrare. Det är lätt att överskatta den egna förmågan.

Att tänka på inför vandringen

  • Ha gott om tid. Ha en realistisk tidsplan för vandringen och tänk på att det tar längre tid än man kan ana att gå uppåt. Det är lätt att vandra att nedåt och det går fort att tillryggalägga en sträcka, vägen upp däremot kan ta avsevärt längre tid.
  • Drick mycket vatten. På grund av den extrema värmen är det viktigt att ha med mycket vatten. Du kan fylla på vatten vid första etappstoppet men sedan måste du klara dig på det vatten du har med dig.
  • Ät ordentligt. Ta med snacks, gärna någonting salt. Jag tycker att beef jerks eller liknande torkat kött är bra att ha med. Det väger lite och det är gott och nyttigt att äta någonting salt i värmen.  När färden väl är påbörjad finns ingen refill av någon sorts förnödenheter.
  • Rätt utrustning: Sedan är det som alltid i vandringssammanhang bra att ha sköna skor och strumpor, kläder som transporterar bort fukt, huvudbonad som skydd mot solen och liten ryggsäck med plats för både vatten och mat.

Läs mer om vandring i Grand Canyon och nationalparkens egna vandringstips.

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Pingback: Haglöfs Corker | Vandringsbloggen

Kommentera

Spara