En dagsvandring utanför Fagersta en dimmig dag i November. Det är en kylig novemberförmiddag när jag ska ge mig ut. Regnet smattrar mot bilrutan under nästan hela timmen det tar att åka till Fagersta. När jag hoppar ur bilen, nästan en kilometer från Högbyn, är det uppehåll men marken är blöt och luften tung.

Bruksleden precis innan Högbyn, det är dimma i november

Dimman ligger tät mellan granarna och asfalten är våt av regn.

Vinterväxter i dvala i skidbacken Högbyn utanför Fagersta

Växterna är redo för vintern som snart kommer, men det är lätt att fantisera om ett fällt  med vackra blommor som frodas här på sommaren.

Högbyn skidanläggning

I Högbyn finns det kvar rester av en skidanläggning som gick i konkurs för några år sedan. Enligt Sveriges Radio finns det stora förhoppningar lokalt om att det ska bli liv i anläggningarna igen. I nuläget står lokalerna tomma och de är bitvis vandaliserade med kossade glasrutor. Hur som helst – Det jag tänkte när jag gick förbi här var att det hade varit mysigt att stanna och dricka kaffe och äta kanelbulle här.

Skidhus Högbyn

Går inte att missa vilken aktivitet som har varit populärast i Högbyn!

Högbyn detalj från ett av husen

Vackra detaljer från baksidan av huset. Elektriska makapärer.

 Skrikboravinen

Skrikboravinen sträcker sig ungefär 300 meter och kan bli så djup som 10 meter. Bäcken har skurit sig ned genom finkornigt sediment och har idag nått stabilitet iom vegetation som håller marken på plats. På ravinens sidor växer lövskog och örter som strutbräken, trolldruva och lundstjärnsblomma. Bruksleden går längs med ravinen på spänger och trappor för att minska stressen för naturen.

skrikboravinen fagersta

Förmultnade stockar längs med Bruksleden i Västmanland

Jönsbackens naturreservat

 Jönsbackens Naturreservat är ett parti med flera gamla kalkbrott i Jönsbacksberget.Från 1300-talet och under ca 500 år framåt har kalk brutits i området mellan Norberg och Fagersta vilket gjort att vattnet är mycket kalkrikt, något som i sin tur medfört en unik flora som bevaras via naturreservat.

Bara berg med mossa på? Nej, titta närmre – en unik flora växer här tack vare kalkrikt vatten. Här växer de ovanliga svamparna scharlakansvårkål och rutkremla. Dessutom växer flera örter och gräs i området, som Johannesört, dvärghäxört, darrgräs och flera sorters orkidéer. Skogspartierna består mer av lövträd än barrträd och det förkommer fåglar som hackspett, rosenfink och svarthätta.

Bra ställe för choklad-paus.

Ledmarkeringar och skogsstig

Väl uppmärkt del av Bruksleden ca en kilometer innan Högbyn i Fagersta

Skyltning när den är som bäst. Träskyltarna smälter in i miljön och kan tack vare sin tydliga kommunikation knappast misstolkas. Önskar fler skyltar av detta slag.

Viktig rekommendation – Ta med egen karta och kompass. Det charmiga är att leden går genom skogspartier, över ängar, längs med elljusspår, landsvägar och stigar. Det kluriga är att hitta ledens markeringar, ibland följer man orangea ringar på träd, ibland pilar och ibland fina träskyltar. Men ofta saknar jag markering över huvud taget, antingen sitter markeringarna för glest, eller så blir det tveksamt vilket håll leden fortsätter åt. Det finns översiktskartor uppsatta som är så solblekta att de knappast är någon hjälp för orienteringen eller så saknas här-är-du pilen. Mitt bästa tips är därför att du skriver ut en etappkarta och tar med dig. Det sparar dig mycket huvudbry och improvisationsvandring.

Några varningens ord om skicket på leden.

 • Trasiga trappräcken
 • Hala passage över bäckarna
 • Bristfällig ledmarkering
 • Solblekta kartor
 • Bråte längs med leden – ölburkar, oljetunnor, krossat glas
 • Bråte på leden – massor nedfallna trädstammar över leden vid Skrikboravinen

Just nu finns det många små saker som behöver åtgärdas. Ledens nuvarande skick kräver ett visst mått av atletisk kompetens, god fysik, vilja till strapats och positiv inställning till utmanande ledföljning.

Snabbfakta – Vandring från Högbyn

Led: Bruksleden, Etapp 15 Högbyn – Lilla Älgsjön. Från Högbyn kan du också vandra Etapp 14 till Norra Morsjön.

Närmsta stad: Fagersta som är väl värt ett besök för den som gillar konditorier och loppis på lite udda tider. S

evärdheter längs leden: Högbyn, Skrikboravinen, Jönsbackens naturreservat

Sevärdheter i närheten: Kolarbyn, Hembyggdsgården i Fagersta med kaffestuga, hemslöjd och handelsbod.

Författare Angeliqa

3 Kommentarer

 1. Tack för en bra ”guide”! Fagersta är rätt nära för oss så dit ska vi helt klart bege oss på vandring med denna guide i fickan…!

  • Härligt att höra AktivaDagar! Glöm inte att ta med karta och kompass bara, ledmarkeringarna ger mer utav en spännande utmaning än vad de ger stöd vissa delar av leden 🙂

 2. Och jag passade på att uppdatera inlägget med en lägesanalys av skicket på leden.

  Om det finns fler läsare som vandrat längs med Bruksleden får ni gärna kommentera vad ni tyckte om vandringen, skicket på leden och vilken etapp det gällde 🙂

Kommentera

Spara