Produkt- och materialspecialisten Anton Kalland har testat en rykande färsk produktnyhet, vandringsbyxorna Ljung från svenska varumärket Norra. De finns ännu inte ute i butik.

Världen är mätt av ett ständigt växande materialflöde som tar plats från de levande organismerna. Ska man jubla eller sörja när ännu fler varumärken föds och bjuder häftiga prylar?

Jag testade ett par Ljung byxor från varumärket Norra och intervjuade männen bakom varumärket och produkten, Petter Zachariasson och Jacob von Mattern. Ljung byxorna är aktuella just nu eftersom de är uppe på Kickstarter den här månaden, byxorna finns inte att hitta i butik. Bakom varumärket Norra finns ett fristående företag, Norra Studios, som har gjort industridesign och formgivning till kända varumärken som Flir, Silva, Profoto, 3M, Loop, Peak Performance, Helly Hansen och Satila.

Företaget beskriver Ljung byxorna så här:
”Our dream was to create a pair of pants that can be extremely multi-functional and that are made to last. Pants that balance durability, comfort and functionality in a way that would make them perfect in the outdoors. From our point of view, the Ljung pants are just that!” Motsvarar dessa fina kommersiella ord det som byxorna verkligen är?

Tanken bakom Varumärket Norra

Petter svarade på mina granskade intervjufrågor som jag skickade till honom via mail.

 Det finns för mycket prylar i världen. Varför ville ni starta ännu ett företag som tillverkar prylar som får människor att konsumera? Vi startade Norra eftersom vi vill skapa funktionella, enkla och hållbara produkter med noggrant utvalda material och göra dem tillgängliga för många användare. Motsvarande produkter på marknaden ligger i den högre prisklassen och vi tror att detta gör att många väljer ett mindre hållbart alternativ till förmån för ett lägre pris. I vår affärsmodell tar vi bort alla mellanhänder och säljer direkt till kund, vilket gör att vi kan hålla ett lägre pris än många konkurrenter.

Ni pratar ofta om att era byxor är multifunktionella eller passar till många olika aktiviteter. På vilket sätt menar ni?  Revolution Race, Fjällräven, Norrona, Lundhags, Sasta, Bergans och alla andra märken gör liknande byxor. Är ni mer passande till olika aktiviteter eller bara lika versala?
Vi menar att byxorna har ett brett användningsområde, tex allt från fjällvandring till att ut och gå med hunden eller leka med barnen på tomten. Det som vi anser särskiljer oss från andra märken som gör multifunktionella byxor, är vår kvalité och vårt hållbarhetstänk i förhållande till priset vi tar.

 I vilket land är byxorna tillverkade?
I Vietnam. Vi har sökt efter en producent som har kunskap och erfarenhet av liknande tekniska outdoor-produkter och valt denna. Vår producent tillverkar även åt andra kända outdoor-märken.

Vad ska man göra med byxorna efter att man har slutat använda dem? Kasta i energiavfallet?
Vårt mål har varit att utveckla en byxa som ska hålla länge. Det har påverkat både materialval och konstruktion. Slutar man använda byxorna föreslår vi att man skänker dem vidare till någon annan som har användning för dem. Går de sönder så laga dem.

Egna reflektioner efter test

Jag håller med Peter om att man bäst styr människors konsumtionsvanor med prislappen. Om målet är att produkter som är miljömässigt bra säljer bättre än miljömässigt sämre produkter måste priset vara tilltalande. Historian har visat att människan drivs starkare av en ekonomisk vinning än av moral.

Ljung byxorna kostar 1 195kr vilket är förvånansvärt lite för ett par tekniska friluftsbyxor. Fjällrävens motsvarighet Keb byxor kostar 2 199kr, Sasta Jero byxor 2 099kr, Norröna Finnskogen Hybrid 1 695kr. Endast Revolution Race Friluftsbyxor GPX är billigare med prislappen 759kr.

Ljungbyxorna är de första vandringsbyxorna som har gjort mig kär redan när jag tog upp dem ur förpackningen. Balansen mellan material, sömmar och passform var tydlig och första intrycket var övertygande: de som står bakom produkten vet definitivt vad de håller på med.Även om ett plagg har hur fina material som helst och snygg passform med kreativa detaljer och funktioner, men sen har dragna, ojämna, bökiga sömmar då är inte produkten bra i mina ögon. Fabriken som har tillverkat Ljungbyxorna ligger i Vietnam och den gör även produkter för andra välkända märken. Sömmarna i Ljungbyxorna är nära till perfektion. Tråden ligger i tyget ömt men hårt, den håller tajt men drar inte. Glansen på tråden matchar perfekt glansen på tyget.Materialen är från Sydkorea och det hårda tyget är en blandning av 65% återvunnet polyester och 35% organisk bomull med giftfri DWR behandling. Stretchtyget är en blandning av polyamid, polyester och spandex. Att placera stretch panelen rätt i byxor som ska vara slitstarka men samtidigt rörliga är inte lätt, men med Ljung pants har Norra lyckats. Byxorna har slimmad och välsittande passform men samtidigt kan man röra sig med fria rörelser tack vare väl uttänkta stretch placeringen.Förutom den avancerade uppbyggnaden är byxorna enkla och fria från onödiga detaljer. Ändå finns det gott om funktionella lösningar som imponerar mig. Den lilla kroken av aluminium som sitter i benslutet är genial. Med den pressar man in byxbenen enkelt – den bästa lösningen som jag har sett i friluftsbyxor. Midjan justeras till rätt storlek med ett kardborreband på båda sidorna. Alla fyra fickorna är väl placerade, djupet i fickorna är rätt och enkla att komma åt.Om jag bara skulle se byxorna utan att veta någonting om affärsmodellen skulle jag uppskatta deras prisklass till den samma där Fjällrävens dyraste byxmodeller ligger. Ljungbyxornas kvalité tål att jämföras med de bästa friluftsbyxorna men ändå ligger priset nära konsumenten. Hur är det möjligt? Norra säljer produkterna utan mellanhänder direkt till konsumenterna. Jag tror och hoppas på att det är så framtiden kommer att se ut i bredare utsträckning: genom att klippa dyra mellanhänder kan man styra ekonomiska resurser för att öka kvalité, betala mer åt arbetarna och satsa på hållbar utveckling.Norra Ljung är de bästa friluftsbyxorna av denna typ (bomull/polyester blandning med stretch paneler) som jag någonting har använt. De har grym kvalité, extremt lyckade materialval, fabriken som har sytt ihop den är på topp nivå och priset är resonligt.

Jag tänker fortfarande att det finns alldeles tillräckligt med varumärken i världen men kanske lyckas Norra med att ersätta några mindre seriösa aktörer och på det sätt öka friluftsbranchens medelkvalitet.

Författare Anton

6 Kommentarer

 1. Detta med byxor har jag många tankar och förslag om utifrån mina erfarenheter. Byxorna Ljung lämpar sig säkerligen för dem som bär all packning i ryggsäcken och som gärna springer fram i naturen. För mig är modellen tämligen ointressant utifrån nedanstående.

  1, minimala fickor som inte ens rymmer en mobiltelefon och ännu mindre karta, första förband och andra viktiga saker.
  2, Ventilerade ben med blixtlås är inget vidare då det byggs in en svaghet och som inte kan lagas med nål och tråd.
  3, saknar knappar för hängslen
  4, det verkar vara för få hällor vilket gör att bältet glider upp och skaver på kroppen

  Om du är smal och förflyttar dig snabbt under korta perioder passar de säkert men för tyngre vandringar verkar de inte bra.

  • Enskilt FICKORNA som finns på de flesta byxor idag är så frustrerande smala och dragkedjan de stängs med i sin tighta utformning raspar sönder kall eller sliten hand.

   Det är en konst att göra och skapa byxor.

   Tack för att du delar med dig om dina tankar

  • Hej TR!

   Tack för dina tankar och förslag! Så här har våra tankegångar gått när vi utvecklat byxorna:

   1. Vi har testat fickorna med ett tio-tal olika typer av fjällkartor från Sverige, Norge och alperna, och de vi testat passar.
   Den högra benfickan har även en mobilficka i sig där tex en iphone 7 eller Samsung 8 passar utmärkt.

   2. Vi har försökt göra byxorna så hållbara som möjligt och har bara använt dragkedjor från YKK, vilka många anser vara de bästa dragkedjorna på marknaden.

   3. Grymt bra idé! Tack, den tar vi med oss till framtiden!

   4. Vi har haft flera vandrare som testat våra byxor under utvecklingen, och ingen av dem har gett oss feedback på att det varit för få hällor (våra har 6 st) för att bära dem med bälte.
   Byxorna passar till många olika aktiviteter, varav vandring är ett perfekt användningsområde. De är inte designade för att vara “fast and light” utan rejäla. På vår hemsida http://www.norraoutdoor.com finns mer bilder och info om byxorna, samt att vi har bloggat om hur utvecklingen gått till, om du är nyfiken får du gärna gå in och kika. Hoppas du i framtiden får möjlighet att se och prova byxorna! Tack för din input!

 2. Hej! Jag blev så skeptisk till denna artikel när jag läste den. Enligt författaren fanns det _inget_ negativt med byxorna. Jag fick en känsla av sponsrad artikel. Jag hoppas (och tror) att jag har fel, och hoppas att Anton tar med sig detta om han gör några fler ”produkttester”. Allt man gör är en fråga om kompromisser, så några nackdelar måste finnas, exempelvis de som TR tar fram i första inlägget.
  Varma vandringshälsningar
  Hanna 🙂

  • Hej, Jättebra att du hör av dig – det finns såklart alltid för- och nackdelar och alla produkttester blir en subjektiv upplevelse av ett plagg eftersom alla kroppar är olika och vi går in med olika erfarenheter, krav och förväntningar på vilka ”problem” utrustningen och kläderna ska lösa till oss beroende på vad de ska användas i för situationer osv. Artikeln är inte sponsrad utan Anton valde att använda sin artikel denna lördag till att berätta om en produktnyhet från en ny svensk aktör på friluftsmarknaden av intresse att bevaka för de som är vandringsintresserade.

   Fokus för allt som går ut på Vandringsbloggen är att det ska vara hjälpsamt för friluftsintresserade i termer av att inspirera med omvärldsbevakning, kunskap och en plats för vandringsgemenskap med likasinnade.

   Tack igen för att du hör av dig med dina reaktioner och tankar det uppskattar jag stort och är ödmjuk för att alltid fortsätta utveckla innehållet här på sajten. Tar till mig av det du skriver.

   Allt gott!

   Angeliqa

Kommentera

Spara