Sedan medeltiden används chaga som en läkeväxt för de många mineraler, vitaminer och näringsämnen den innehåller som ryktas ge den som regelbundet dricker tebrygden få ett långt och hälsosamt liv. Den kallas både för Odödlighetens svamp och Skogens svarta guld för sin höga halt antioxidanter och förmåga att sänka högt kolesterol.

Kilopriset i skrivande stund är skyhögt – en annons på blocket säljs 450 gram chaga för 500 kronor andra siter uppger ett kilopris på 10 000 kronor. Det har gått så långt att svampen blivit stöldbergärlig; Smålandsposten skriver bland annat om ett par som överraskades av yxbeväpnade svampjägare i sin trädgård som de genom fönstret såg försöka stjäla sprängticka till ett värde av 100 000 kronor.

Sprängtickan är en skrovlig utbuktning som växer på björkar, som torkas och bryggs till te. Se till att du har markägarens tillstånd om du ska plocka sprängticka, den faller inte inom allemansrätten.

Torka chaga: Dela sprängtickan i mindre bitar och torka på låg värme i ugnen. 50 grader i fem timmar är bra riktlinje. Se till att torka den direkt eller brygg den till te direkt när den är plockad, annars möglar den snabbt.

Laga te: Småkoka 3-5 cm chaga med 1 liter vatten i minst 30 minuter, gärna upp till 4-5 timmar. Chagan är god att dricka som den är och har lätt vaniljsmak, men du kan också koka upp den tillsammans med kanelstång eller ingefära. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara