Idag var kontrasternas dag. Höjdpunkternas och dalarnas dag. Korsat 200 km sträcket. Passerat gränsen mot Norge. Äntligen har vi kommit till högfjället, mött renar, sett ännu en älg passera vägen framför oss och sett solens strålar färga höstlandskapet gyllengult. Det har också varit en dag med djup skog och långa grusvägar. Kontraster. Vi sällskapades av en högstadieskola med 100 högstadieelever på studiedag som vandrade 18 km idag. Kontraster.

Oväntat tidigt på dagen korsade vi landsgränsen. Nu är resten av färden i Norge.

Bara människodjur i sikte efter detta möte.

På förmiddagen vandrade vi i tystnad och lunchen åt vi helt i tystnad. På mossen framför oss såg vi ett gäng renar som gick runt och en passerade bara sju meter ifrån oss. Naturen kommer till oss när vi är stilla. Som om renen kom för att säga hej.

Stenbroar. Stenhjärtan.

Vi har vandrat i solsken över kalfjället idag. Lättvandrat och kontrastrik näranaturenupplevelse som fyller på energiförråden i varje steg.

Norskt välkomnande

På norska sidan passerade vi flera cyklister med hundar och en stannade för att prata en stund med oss. På nått vis kom vi att prata om foodcravings och jag nämnde att vi räknar ned tiden till att komma fram i Vuku, enda platsen efter Åre som har en affär att handla choklad på. – Ta av min värmejacka från ryggsäcken. – Ah, här är den. – Här, ta min sista choklad. Och så kom det sig att vi fick tre rader trailchoklad på vägen innan han cyklade vidare. Glädjen och lyckan måste varit allt för uppenbart genuin. Vi var precis på väg att lämna grusvägen för att gå in i tätväxt skog när en man körde upp bredvid oss i en vit skåpbil och mannen med hunden hoppade ut och gav oss en varsin jättelik choklad på det sätt choklad bara kan vara jättelik på i Norge. Sedan hoppade han in igen och de tre killarna åkte tillbaka på vägen. Kvar stog vi och hoppadr jämfpta av det vänliga välkomnandet till Norge. Tack!

Lillemoen gård

Ikväll bor vi i en brun korsvirkesstuga med gräs på taget. Kylen är full med frukostmat och vi har fått en hel limpa med kneipbröd. Är så glad över att få upptäcka norsk matkultur nu. Dagens insikt. Tacksamhet. För och till alla er som gör denna resa till vad den är. Litet som stort. Helt ovärderligt.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara