Jag är genomvåt in på bara skinnet. Det har regnat i timmar. Svett och regndroppar blandas. Landskapet som vecklas ut framför mina fötter är sagolikt. I en dalsänka växer granar som ska säljas på nästa års julmarknad och intill dem står små  sv arta stugor med röda knutar. Landskapet ramas in av älven vars fisk fött gårdarnas arbetare i många årtionden och siluetterna av bergen på båda sidor. Att komma hit är att komma hem.

Ikväll har vi en eld som sprider värme och hjälper kläderna att torka inför morgondagens äventyr

Kvällsmörkret faller över Vuku. Så här vackert dimmigt var det ute när vi gick tillbaka till stugan efter dagens middag med Liv som har østnes camping tillsammans med Ivar. Vi har setat hela kvällen och pratat om livet, oilgrinsvandrande och fiske.

Trollkräm består av äggvitor som vispas samman med socker och smaksätts med lingon. Serveras med havreflarn och vaniljsås. Smakar lätt syrligt och sött. Smälter i munnen.

Sodd är en typisk mellannorsk maträtt som har anor från vikingatiden, det sägs att sodd var kraften vikingarna åt för att bli starka. Idag serveras rätten vid väldigt speciella tillfällen som  bröllop eller jämna bemärkelsedagar. Rätten består av små köttbitar av lamm eller kalv, köttet är oftast älg eller annat vilt som kokas upp med salt och peppar tillsammans med tärnade morotsbitar. Serveras sedan med kokt potatis. Alla råvaror kom från Liv och Ivars gård och vilken glädje att få prova en sådan specialitet. Oblygsamt tog jag två portioner.

Flatbröd. Ännu en norsk specialitet. Tunnt, tunnt kavlat hårt bröd i stora fyrkanter som kan brytas och doppas i spadet eller ätas till maten. Jag älskar att prova lokala maträtter där jag befinner mig och att få bli hembjuden till köksbordet såhär var en otrolig ära.

Pilgrimmer syns på lång väg innan de når ned till dalbotten. När vi kom fram till stugområdet rök det redan ur våran stuga och dyngsura och trötta som vi var möttes vi av en varm stuga. Gott.

Runt campingen finns fint fiske, flugfiskare och sportfiskare trivs väldigt bra och här är laxen ofta på kroken. Hit vill jag ta med familjen på årlig fiskesemester vid tillfälle.

Julgransplantage. Här växer de upp innan de är redo att säljas på julmarknad nere i byn till advent.

Dagens vandringsdag var 28 kilometer. Ungefär 9 kilometer mer än vad jag föredrar. Först var jag supertaggad på dagen. Peppad. Stark. Oövervinnerlig. Sedan kom uppförsbackarna och de mjuka mossiga partier som gjorde varje steg till tre steg. Vid lunch var jag så slut att jag tog på mig alla varma kläder, lagade till frystorkad mat och bara låg där på min ryggsäck i horisontalläge när det var lunchrast. Efter mat, kaffe, choklad, mikrovila bar det av igen. Stärkt igen och redo för rond två.

Har passerat en hel drös med vattenfall. Långa. Korta. Tjocka. Smala.

Stora, smakrika blåbär idag. Äts bäst mellan dagens andra frukost och lunchen. Gott och nyttigt.

Dagens insikt. Tid. Idag behöver jag få lyfta upp detta med tid för varandra. Tid för mötet. Tid för samtal. Tid för att vara medmänniska, kollega, vän. För mig hänger tid väldigt nära samman med närvaro. Det handlar om att göra en sak i taget. Hålla fokus. Inte multitaska. Inte dubbelboka. Att vara kroppsligt och själsligt på samma plats. I ett samtal känner den andra parten om du har dina tankar eller fokus på annat håll. En relation i kan vara ensam om den inte har närvaro. Vad är det som drar? Vem sitter i förarsätet? Vem vill du finnas där för?

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Roffe mc Svara

    Det är så grannt där ni går . Jag önskar att tiden kommer då jag kan lämna sådana rapporter . Din blogg är guld för mig . Ha det bäst. Njut .

Kommentera

Spara