Vandrande vilodag idag. Sköna 12 kilometer som gav utrymme till sovmorgon, långfrukost och utforskning av St Olavs sista dag i livet.

Vi vinkar hejdå till Luv utanför gården med den godaste rökta laxen och hembakat frukostbröd.

Vuku var första platsen att fylla på chokladlagren sedan strax efter Åre. Firkløver är en av mina absoluta måsten på norsk mark.

Lunchrast i fårhagen. Nu är vi helt överätna på frystorkat så vi åt frukostmackor till lunch vilket var helt ok i och med dagens korta sträcka.

På vägen mötte vi två tyska killar. De vandrade sträckan Trondheim-Sul-Trondheim. Det vill säga hela norska sidan fram och tillbaka. Vi gav dem våra kartblad från de senaste dagarna, bytte boendetips och jämförde storleken på vandringsryggsäckarna.

Idag har vi mindre än 135 km kvar av de 564 kilometrarna när vi är framme i Stiklestad. Det här är sluttampen av vandringen och de stora mål vi haft är passerade, Östersund med prylfixardag, Åre med vänskapliga möten och Skalstugan med efterföljande fjällparti.

Stiklestad Kulturcentrum

Ikväll bor vi i Gästloftet och vandrar i Olavs fotspår. Längs med hela väggarna är sängar i rad och ingen utav dem har lampor eller eluttag för att det så långt som möjligt ska likna den äldre sortens boende. Här på Stiklestad Nasjonale Kultursenter finns plats för pilgrimmer i detta enklare (och billigare) sätt att bo eller fina hotellrum för dem som vill lyxa till det. Bredvid finns Stiklastadir och långhuset som inom ett år kommer byggas ut med fler byggnader för att kunna ta emot ännu fler pilgrimmer. På kullen som sluttar ned mot kultursentret finns ett minnesmärke över S:t Olav och därifrån kan platsen för det stora fältslaget överblickas.

Stiklestad kyrka har en viktig roll längs med S:t Olavsleden, det ryktas om att kyrkan är uppbyggd på den plats där Olav dog 1030. I kyrkan finns en svart sten bakom altaret som var den sten som Olav lutade huvudet mot vid dödsögonblicket. På stenen finns ett silkeslent parti som sägs vara platsen där Olav lade sin hand. Fettet från hans hand har skapat det lena partiet.

Har du varit i Lovren i Paris och sett den lilla ravlan Mona Lisa så vet du att hennes ögon följer dig genom rummet vart du än står. Likadant är det med denna avbildning. Ögonen följer dig vart i kyrkan du än befinner sig. Illusionen är skapad med en speciell sorts målningsteknik som mycket få konstnärer behärskar och som mest kan liknas vid 3D film. Tekniken finns på tre ställen i kyrkan; mannens ögon, kvinnans finger och den omsvepta döda kroppen. Målningen eller avbildningen är också väldigt speciell med tanke på att vapen har avbildats i kyrkorummet. Och mannen symboliserar både Jesus och Olav. Svärdet och blommorna visar hedningen som kristnades.

I det traditionella långhuset kan grupper större än 20 personer boka boende och äta mat tillsammans på verklugt pilgrimsvis. Här sitter pilgrimerna vid långbord klädda med fårskinn, dricker mjöd eller vin och äter kött.

Gudarna Odin, Frej och Freja påminner om den tro som samlade människor innan landet kristnades. Freja är krigargudinnan och Frej med sin jättefallos påminner om människor, djur och växters fortplantning.

Idag möttes vi av Arnstein Indal som visade oss runt kulturcentrets många intressanta punkter för pilgrimsvandrare. Han har arbetat här i över 25 år och är en av de viktiga drivkrafter som gör att pilgrimsleden finns och är vandringsbar idag.

Nydushad och redo för lördag på leden. Vattensäker handväska, renaste byxorna och sköna lätta sandaler i utbyte mot kängorna. Lyx och flärd känns det som även om jag ”sett klart” den här vandringsgarderoben många gånger om.

Vi hittade wifizon i restaurangen och slog till på lyxig lördagsmiddag. Till efterrätt serverades buffé av kärleksmums med vaniljsås och syltkräm. Totalt livsfarlig kombination för hungriga pilgrimmer.

Vi avslutade kvällen med att se norska filmen Birkebeinerne på utebio i amfiteatern bara några hundra meter från vårat boende. Det var norskt ral och norsk text och ett bra tillfälle att träna norska. Innan vi gick över gränsen var jag orolig över att inte kunna förstå norska men här talar alla med en dialekt som är väldigt lik svenska och uttalet ligger nära Härjedalsmålet. Imorgon är vi varnade för en tuff vandringsetapp och 100 millimeter regn så nu tar vi alla chanser vi kan att vila upp oss. Allt har något gott med sig.

Dagens insikt. Det vi fokuserar på växer. Där jag väljer att fokusera mina tankar och rikta min energi – det kommer växa, det kommer få mer plats, det kommer vara med mig. I varje stund kan jag välja att fokusera på den hårda asfalten under mig och de onda fötterna eller välja att fokusera på hur landskapet förändras, vinden känns mot kinderna eller landa i värmen av att komma in och bli torr efter en blöt dag ute. Det enda vi kan välja på riktigt här i livet är hur vi förhåller oss till vår omgivning, människor omkring oss och händelser. Vad väljer du att sprida till din omgivning?

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Margareta Wänglund Svara

    Så härligt att få följa med på er vandring, dina foton är så fina. Än en gång är jag imponerad över all din kultur fakta text som du delar med dig i bloggen. Intressant o lärorikt att läsa. Kämpa på mot Trondheim , ni är beundransvärda. Tack för att även vi är med på er pilgrims färd.

Kommentera

Spara