Idag vaknade vi upp i församlingsgården i Markabygda, stekte bacon som om vi aldrig sett bacon förr, lagade fattiga riddare och begav oss till träkyrkan som vakat över oss under nattsömnen.

Församlingsgården sköts av några hängivna styrelsemedlemmar som på helt frivilligbasis arbetar med att erbjuda pilgrimsvandrare en plats att sova, duscha och äta på kvällen.

Kyrkan bygdes 1887 och designades av Ole Andresen som också designat många av traktens järnvägsstationer. Oles barnbarnsbarn tog sig tid att visa oss runt kyrkan vilket jag var tacksam för. Vi fick se det stjärnprydda taket, träväggarna, många målningarna och orgeln.

Vandringsdagen

Idag välkomnar jag vandringsdagen på Playa del Olav. Högsommarvärme och solglasögon på!

Hikefulness är att ligga i gräset och titta på molnen.

Idag var det 19 grader varmt och solsken. Kontrasterna mot de hårda vindarna och piskande regnet för bara två dagar sedan är stora och kanske är det just därför som varje minut med sol känns som en gåva. Att vara varm. Kunna sitta länge, länge med nakna fötter i gräset längs med vägkanten. Äta smörgås inslagen i papper och koka kaffe på köket. De små sakerna som gör mycket längs med vägen.

Grusväg var dagens underlag. Leannes fot strejkar idag så efter att tappert ha vandrat på några timmar på morgonen liftade hon till kvällens boende. Jag gick vidare genom skog och betesmark. Fann en bra lunk att falla in i. Steg efter steg.

Flygplansvrak och världskrigsromantik

Ikväll bor vi på en bondgård med milsvid utsikt över bergen och omgärdad av åkrar. Det vita grannhuset höll på att demoleras av ett nedskjutet flygplan under andra världskriget, men planet gjorde en oväntad krumbukt i sista minuten och landade på sluttningen bredvid. Där finns idag en minnessten rest över det nedskjutna Halifax bombplanet och uppe i en skogsglänta finns vissa rester av plandelar kvar för den som vill ta del av historian. Planet i sin helhet är flyttat till Trondheim Veteranflygskyrkogård.

Huset där vi bor inatt har teckningar och afficher av flygplan. Ena dottern som är uppväxt här jobbar på flygplatsen nära här. I området finns flera krigsminnen av de fyra nedskjutna brittiska planen från andra världskriget. I Trondheims hamn låg två tyska Tirpiz som sköt ned fyra av de fem engelska flygplan som kom över Boråsområdet i april 1942. Ett flygplan kunde nödlanda på en sjö i närheten och besättningen kom gående till gårdarna där vi övernattar idag. Fastän det är många år sedan nu har de fortfarande kontakt idag och brevväxlar med varandra, gårdsägarna och besättningen.

Dagens insikt. Historian lär oss om idag och hjälper oss förstå kontexten av vår samtid. För att förstå och verka i världen, samhället och livet idag behöver vi förstå och veta om vad som hänt förr. Det ger viktiga pusselbitar och lärdomar. Att använda idag och för att skapa framtiden.

Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Åhhh, så gott med fattiga riddare…. Nu blev jag sugen! Vilken fantastisk kyrka, och vilka platser ni hittar att övernatta på efter vägen. Må solen lysa på Er resten av sträckan!!
    Onsdagskram från Kate

Kommentera

Spara