Igår var det fredag. Sista dagen på veckan. Jag var på bra humör, fredagsfin i håret och jag hade tagit i med stora marginaler när jag skulle åka iväg på dagens uppdrag. Fyrvägskorsning. Grön gubbe. Jag leder cykeln fast jag inte måste. Bilisten som svänger höger pratar i mobilen. Hon har också grön gubbe. Gör en högersväng in på körbanan jag just passerar. Svänger med sin lediga arm. Borde köpa ett headset. Hon är bara millimeters halva milimeter från att köra på mig. Jag känner vinddraget. Det susar i magen. Våra blickar möts genom bilfönstret. Hon blir rädd när hon ser hur nära det var. Hon hytter med mobilhanden att jag är en gangster.

Nu har jag funderat på det här sedan igår. Hur ofta jag får frågor om jag är rädd för att sova i tält, vandra själv, tappa bort mig i skogen, ramla ned för klippor, träffa på björnar och vargar eller kanske att sova i tält eller hamna i ett ruskigt oväder. Sannolikheten är inte stor att jag skulle skada mig väldigt allvarligt eller träffa på någon som vill mig illa i skogen. Ingen utav de sakerna skrämmer mig. Staden skrämmer mig. Människor skrämmer mig. Så låt oss istället prata om biltrafikens faror. Mobiltelefonerna. Vad de gör med vår uppmärksamhet och koncentration. I trafiken och mot varandra. På jobbet. Hemma. Förra året skrev jag ett blogginlägg om hur hjärnan överstimuleras av mobilanvändande – Multitasking är en katastrof för hjärnan. Jag tycker det var intressant. Och så skickade jag med en guide i hur vi alla kan TRÄNA på att vara utan mobilen ibland. Tack för ordet. Kör försiktigt i helgen. Gå försiktigt. Njut av naturen och kramas lite oftare med dem du tycker om!

I min hemstad kallar vi den aktuella fyrvägskorsningen skämtsamt för ”röda torget”, det är som att alla alltid har rött ljus när de kommer hit. Men faktum är att det finns situationer när flera har grönt samtidigt.

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Obehaglig upplevelse! När det gäller resor undrar folk ofta om vi är rädda för rån och sjukdomar och maneter och hajar och jag vet inte allt. Jag svarar alltid att jag tror att det absolut farligaste är trafiken.

  2. Gunilla Svara

    Håller med dig i din jämförelse mellan faror. Det finns fler saker än trafik som är farligt i storstaden också. Tycker du inte att det är tjatigt med andras frågor om du inte är rädd för det ena eller det andra (som de själva är rädda för)? Själv stör jag mig rätt mycket när jag råkar ut för liknande attityder från folk.

    • Ja, det är väldigt trist när andra för över sina rädslor – istället för att bara säga ”Jaha, vad kul att du ska göra något du tycker om.” eller nått annat mer neutralt. Ibland får man ha teflonhud och så får andras oförstånd rinna av som smör under hett vatten.

Kommentera

Spara