Följ med på vandring från centrala Helsingborg till Sofiero slott. Den här vandringen kommer gå att genomföras som en dagstur under Eurorando och kallas då Panoramavyer och parker längs Helsingborgs kustremsa med Sofiero slott.

  • Längd: 11 kilometer
  • Tid: 6 timmar
  • Karta: Helsingborg – Sofiero
  • Led: Kullaleden som är internationellt certifierad

Vandringen startar i Norra Hamnen i centrala Helsingborg, fortsätter förbi Brunkers Kulturhus och kallbadhuset Pålsjöbaden och vidare längs med havet. På tillbakavägen passeras ädellövsskogen Pålsjö skog, Slottshagen och Öresundsparken. Vandringens höjdpunkt är ett välkommet stopp på den blomstrande oasen vid Sofiero slott, och räkna gärna med lite extra tid för att gå in i Slottsparken, besöka orangeriet, se kungens lekstuga och ta en lätt lunch eller kaffe med fikabröd med utsikt över havet.

Dunkers, Helsingborg

Båt i hamnen, Helsingborg

Vandringen startar i hamnområdet. Passa på att njuta utav båtlivet och hamnen som lockar många besökare fina dagar.

Pålsjöbaden Kallbadhus

P1090124

P1090129

Kallbadhuset förstördes helt i en storm 2011 och Pålsjöbaden har byggts upp igen 2015. Här finns en liten kafeteria på mitten och för den som vill ta sig ett dopp så är det damer till vänster och herrar till höger som gäller.

Havsnära vandring med sand under kängorna

Björnbär

Björnbär, den här dagen var första gången jag träffade på vildvuxna Björnbär, tyvärr var de här lite för omogna för att kunna plocka. Annars är det värt en ny resa hit bara för de vilda bären. Jag ser framför mig hur jag ska göra en blandning av solmogna hallon och björnbär som jag serverar tillsammans med kyld kladdkaka och glass.

Blommor vid havet

Vandring vis Pålsjö

Här var jag tvungen att stanna till lite extra i Grollegrund. Flera gånger under tiden i Helsingborg så upptäckte jag hur de hårda vindarna från havet lämnar avtryck i naturen. Titta på trädet med en krona som verkligen är vindpinad och lutande.

Havsnära vandring

Bitvis kan vandringsleden se ut så här. Nedfallna grankottar och sand som underlag under kängorna. Det tycker jag är en underbart härlig påminnelse om hur många olika vandringsformer det finns. Lågland, kust och fjäll. Här finns verkligen charmen i den havsnära vandringen med vad det gör med väder, vindar och inte minst landskapet. De små byarna och samhällena som passeras på vägen drar i alla fall mina tankar till filmerna om Wallander även om de är inspelade i Ystad så är det närmaste referenserna jag hade med mig. Pittoreska hus, murgröna och lutade cyklar mot staketen.

Sofiero Slott – Blomstrande oas halvvägs

Blomsterptrakt Spfiero Slott

Vinrankor i Växthus, Sofiero Slott

Sofiero Slott med konst av Gunilla Bandolin

Halvvägs in i vandringen når du fram till Sofiero Slott där du kan stanna till och äta en riktigt lyxig lunch eller fika till utsikt över havet från baksidan av slottet.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara