Vandra i filmens fotspår. Ingmar Bergman. Ronja Rövardotter. Ingmar Bergman. 

Foto: Emelie Bröms / Angeliqa Mejstedt

Vandringen mellan Torekov Hamn och Hovs Hallar är 15 kilometer och går längs med grusstigar, bitvis strand och vissa delar över klippor. Leden bedöms vara medelsvår att vandra. Leden följer havet och vandringen går förbi klapperstensfält, krigsminnen och medeltida gravfält. De långa stenstränderna och klippavsatserna som stupar ner i vattnet har gjort området populärt för filmreggisörer. I Hovs Hallar där vandringen avslutas har bland annat Sjunde Inseglet av Ingmar Bergman spelats in. Du känner alldeles säkert igen scenen där riddaren spelar schack med döden.

Badbryggan känd från Solsidan – Badrockskultur och kalla havsbad

Sveriges mest fotograferade skärgårdsskjul och bakom det skymtar badbryggan i Torekov som bland annat är känd från filmen Solsidan. Här är det morgonbad, badrockar och frallor från lokala bageriet som gäller. Ut på badbryggan är det kö för att kliva i.

Det går många rykten om badkulturen i Båstad. Patinarock eller kritvit rock? Helt nya skinande vita badrockar versus badrockar som ärvts ned i generationer delar badgästerna på bryggan. Det är också strikt oriktigt att yttra minsta hint om att badet varit kallt. Istället säger man; ”Det var friskt” eller ”Aldrig har jag känt mig så intensivt levande.”

Många konstnärer kommer hit för ljuset. Ni som vet – ni vet.

 Torekov – Tillhåll för kändiseliten

I den mysiga hamnstaden Torekov är ett gammalt fiskeläge med anor från medeltiden som blivit en populär turistort. Befolkningen består inte ens av tusen innevånare. Stenhus varvas med mysiga små trähus och kullerstensgator. Hamnen samlar hungriga besökare till middag, morgonpigga havsdoppsbadare och glassugna tonåringar och barnfamiljer. I staden kan du handla lyxiga handvävda mattor eller hålla utkik efter någon kändis. På Torekov Hotell sägs att en mycket känd internationell filmskådespelare syns äta lunch tillsammans med sin svenska fru.

 

Vandring: Torekov Hamn – Hovs Hallar

Vandringen följer Skåneleden längs havet och Norrebro hamn är en särskillt bra plats att lägga på minnet. Där finns en toalett om nöden tränger i det blåsiga och bitvis icke insynsskyddade landskapet. Där finns också en vykortsvacker samling färgglada småbodar på rad.

Längs med denna sträcka passerar du också Gröthögarna, åtta stycken stenhögar som är gravsättningar sedan bronsåldern. Forskare har undersökt mikroskopisk växtlighet på stenar i gravarna här och kommit fram till att växtligheten som finns här nu ser i princip likadan ut som tiden mellan 1800 – 500 före kristus. Det betyder rent konkret att du kan vandra runt här och känna den solvarma doften av bronsålder.

Hovs Hallar –  Ingmar Bergmans klippor

Hovs Hallar har fått utmärkelsen Treasure of European Film Culture 2017 och är en av tio plaster i Europa som är upptagna på listan för den starka betydelse platsen har för filmhistorien. Det finns också ett Bergmancenter på Fårö upptaget på listan men i övrigt är det ikoniska städer som Lyon, Sevilla och Moskva som tagits upp på listan.

Här spelades Sjunde inseglet in med bland annat Nils Poppe och Max von Sydow. En utav scenerna äter de smultron med mjölk i det böljande grästäckta landskapet. I en annan scen rider en man på häst vid berget precis här vid Hovs Hallar. Den mest kända scenen är den när riddaren möter döden.  Att sitta på stenstranden idag och lyssna på vågorna är som att kastas rätt in i filmen. Samma rytmiska ljud av vågor. Intressant att veta är att just den där scenen med döden som vitsminkad och i svart klädnad har kommit att smitta av sig till filmskapare världen över. Jag tänkte direkt på den maskklädda figuren i Scream.

Här i Hovs Hallar har filmer som Vargtimmen, Sjunde inseglet och Ingenjör Andrées luftfärd spelats in. På Hallands Väderö, som är en populär badö bara 20 minuter bort med båten, skrek Ronja Rövardotter sitt vårskrik bland vitsipporna och där spelades också trillern Avalon med Johannes Brost i huvudrollen in.

Avsluta på Hotell Hovs Hallar

Här avslutade jag dagen med rejäl vandringslunch som hotellet skickade med på morgonen. Var tyvärr för hungrig för att få den på bild. Men lita på mig när jag säger att det var den härligaste vandringslunch jag ätit. Tapas. Med finost, melon, lufttorkad skinka, bröd, lax och mycket mer.  På Hotell Hovs Hallar kan du köpa lunch, middag eller glass och är perfekt att planera in vandringsstopp på.

Slutet gott och allting gott för idag. Detta har verkligen varit en vandringsdag i filmlegendernas tecken, långt utöver vad jag någonsin kunde föreställa mig att femton kilometer skulle kunna uppbåda. Se till att följa med på denna vandring som en guidad sådan om du har möjlighet för det ger ett enormt mervärde att verkligen få historian kring platserna.

Mer inspiration för höstens stora vandringsevent Båstad Hiking Festival. Hoppas vi ses där!

Tack igen till Visit Båstad som bjöd in mig inför Båstad Hiking Festival som en del i deras projekt ”Aktiv livsstil Båstad Bjäre” finansierat av Leader och Jordbruksfonden. Det betyder jättemycket att jag fått vara med inför och under eventet som vandringsreporter!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara