Skåne är väl platt? Och till Båstad åker man bara för att vaska champagne och kolla på tennis? Mer fel än så kan man ju inte ha. Jag knöt på mig kängorna en av sommarens få muliga dagar och gav mig ut på vandring tvärs över Hallandsåsen. 

Foto: Emelie Bröms / Angeliqa Mejstedt

I programmet för helgen heter denna vandring ”Bokskog och vidunderliga vyer från Hallandsåsen”. Vandringen är 22 kilometer, beräknas ta cirka sex timmar att vandra och utgår med start från Hotell Riviera med guidning från Friluftsfrämjandets Sven och Katarina. Under vandringen har du utsikt över både Skälderviken och Laholmsbukten. Om du som läser vill vandra denna på egen hand vid annat tillfälle så behöver du två bilar, en vid startpunkten och en vid målgången.

Vandringen tar dig upp för åsen i ett lite mer krävande parti som klassas som medelsvårt, med kupering sedan går vandringen mestadels på grusväg eller skogsstig. Det förvånade mig mest att få Norrlandskänsla längs med leden. När vi kom till ett skogsparti, vek av från stigen och såg ut över en älgmosse – ja, då hade vi lika gärna kunnat kliva runt i Härjedalen eller Jämtland.  Vandringen passerar genom Hålehalls skogar, Älemosse och Lyaheden. Den som vandrar här på våren kan ha tur att se en orkidéäng.

Börja vid Hålehall uppe Hallandsåsen och avsluta nere i Båstad, följ Skåneleden hela vägen. Den går att läsa om under avsnittet Kust till Kustleden på Skåneledens hemsida. Kollektivtrafik fungerar, hållplats finns i Båstad. Vid Hålehall får man gå ca 2-3 km till Hållplats i Förslöv.

Havet är alltid nära. Bjärehalvön har vatten på tre sidor omkring sig – så inte ens den mest notoriska borttapparen kan tappa bort sig för långt. Till slut kommer havet. Innan Hallandsåsen berikades med en tunnel gick järnvägsspåret uppepå åsen genom den lummiga naturen. Idag har den gamla sträckan asfalterats och gjorts om till cykelväg, det är också en vandring som passar rullstolsburna som kan rulla sig fram på åsen. På åsen finns också mycket hästar bland småjordbruken.

Sträckan som ligger under mina fötter har vandrats av många före mig. Då kantad av rövare och banditer som ville åt den viktiga postgången. För en stund levde jag mig in i hur det skulle kännas att gå här och veta att det var med fara för livet. Tänk vad en sten med inskriptioner kan göra en medveten om en plats kultur och historia på ett så påtagligt vis. Fast det gått så lång tid. Fast jag bara är här på besök.

Just denna sten påminner om en postriddare som färdades från Helsingborg till Varberg 1757 och blev överraskad av rövare på vägen.   I maj varje år vandrar människor utklädda till rånare och Drottning Margareta för att hedra att detta förr var gränsen mellan Sverige och Danmark – håll utkik efter ”Postlådevandring” om du är i närheten. 

     

Stengärdsgårdar finns det gott om i landskapet. Under ett träd kan de ge välbehövlig svalka av skuggan. Avgränsningarna är utmärkande för landskapet här och gjordes förr som markering mellan markägare. Och så behövde man någonstans att lägga alla stenar som bröts upp. För landskapet här är stenigt, riktigt stenigt.  Jorden lämpar sig inte för spannmål, men det finns gott om färskpotatis och på vägen hit passerade vi flera handmålade skyltar med pilar in mot gårdsbutiker för förälsjning av grönsaker eller små gårdsloppisar. 

Älemossen. Hitta kärleken på leden. Blir lika glad varje gång det händer. Tar det som ett gott tecken. Kärleken för vandring är oändlig. I’m in for life!

Hotellet skickade med power bars i dagens lunchpaket. Handgjorda. Inslagna i smörgåspapper. Fick barndomsfeeling på det.   

Knyta av skorna och ha picknick i en hästhage. Katarina som tänkte på sittunderlag till alla. Matlådor med pasta, kyckling, soltorkade tomater och ost. Perfekt mat för en lång dag på väg – var nästan så att jag rullade vidare.

Tack igen till Visit Båstad som bjöd in mig inför Båstad Hiking Festival som en del i deras projekt ”Aktiv livsstil Båstad Bjäre” finansierat av Leader och Jordbruksfonden. Det betyder jättemycket att jag fått vara med inför och under eventet som vandringsreporter!

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

 1. Vilken trevlig vandring det låter som! Men hördu, behövs verkligen två bilar, det borde väl funka bilfritt? I Halland / Skåne går det väl bra med kollektivtrafik? Startpunkt Hotell Riviera ligger ju iaf mitt i Båstad och dit går det ju tåg.

  • Angeliqa Svara

   Hej, tack för jättebra fråga, nu har jag utforskat mer. Absolut – det går jättebra att ta sig med kollektivtraffik och fötter. Börja vandringen vid Hålehall uppe Hallandsåsen och avsluta nere i Båstad, följ Skåneleden hela vägen. Den går att läsa om under avsnittet Kust till Kustleden på Skåneledens hemsida. Kollektivtrafik fungerar, hållplats finns i Båstad. Vid Hålehall får man gå ca 2-3 km till Hållplats i Förslöv. 

   Jag uppdaterar även blogginlägget med denna information så fler får hjälp att hitta rätt direkt på enklast möjliga vis även utan bilar.

   Allt gott
   Angeliqa

 2. Hej!
  Låter som en härlig vandring! Går den igenom några hagar eller kan jag ta med mig min hund?

  • Angeliqa Svara

   Hej, det är en jättebra fråga. När jag hade hund själv så noterade jag alltid hagar och färistövergångar osv. Men nu minns jag faktsikt inte om det var hagpassager vi gick rätt igenom elle rom vi gick vid sidan om dem. Det var defintiivt massor med djur omkring oss och hund behöver vara kopplad. Men in i hagen får jag låta vara osagt.

Kommentera

Spara