Följ med mig på en 10 kilometer lång vandring runt udden på Kullaberg i Skåne. Vandringen kan genomföras som en dagsutflykt under Eurorando i höst och finns under namnet Vackra, vilda, vidunderliga Kullaberg.

  • Längd: 10 kilometer
  • Tid: 5 timmar
  • Karta: Mölle – Kullaberg

Vandringen börjar i den lilla byn Mölle som är känt bland lokalborna som ”synden i Mölle” där män och kvinnor badade tillsammans i randiga baddräkter, tidningen Allt om historia beskriver det som Badskandalen. Leden fortsätter sedan med utsikt över Öresund, längs med stenstränder och genom skog. Höjdpunkten är fyrhuset från 1200-talet som astrologen Tycho Brahe fyrvaktade en period. Vid Kullens fyr finns ett naturum och ett litet café med enkel lunch och kaffebröd. Leden går sedan tillbaka via Skäldeviken. Längs med vägen finns det grottor att besöka och om du hör något konstigt ljud längs med vägen kan det komma från Golfbanan som bitvis ligger jämte leden.

Mölle – Pittoresk start på leden

Grand Hotell i Mölle

Villa Skansen

Villa Italiaborg

Alla hus är unika. Riktigt unika. Trädetaljer, användning av olika färger, väl omhändertagna trädgårdar och det fina faktumet att de flesta husen har ett eget namn. Inte minst går leden förbi ett par loppisar, och där hade jag kunnat spendera många,många timmar för jag har en teori om att det kommer ut mycket mer spännande saker på loppismarknaden långt hemifrån.

Klippor, salta havsstänk och fyrhus

Utsikt över klippor och hav

Ellens Cafe

Hade det inte varit för att jag precis redan druckit två koppar kaffe skulle jag med hela mitt hjärta ha stannat till och fikat på Ellens Café precis vid leden. Med utsikt över havet, en frodande sommarträdgård med blommor i alla tänkbara färger och små bord  Vid grinden möts gästerna med caféts strikta reglemente: ”Kära gäster, detta är en stressfri zon. De gäster som har bråttom får antingen ge sig till tåls eller så kan vi rekommendera något utav de övriga traktörställen som finns på Kullaberg och i Mölle.” Fikaregler precis i min smak och som sätter hikefulness först. Mer sådana här kraftfulla påminnelser om vad som är viktigt i livet behövs. Tack för det!

Fyrhuset

Vandra med havsutsikt

Vandra med utsikt över havet. Här passerar leden precis en fårhage full med Kulla Lamm, de ligger och sover i skoggan eller småbråkas med varandra.

Snirklig lövskog och biproduktion

Tät skog vid havet

Biodlingen

Bikupor längs med leden - parningsfarm

Mitt i skogen skymtade jag fullt med postlådor, när jag kom närmare så såg jag att det var biodling. Och när jag som bäst höll på att leta rätt på leden igen efter att ha irrat bort mig i alla cirkelgångar kom de som jobbar med nina och förklarade att de på Kullabi föder upp bidrottningar för parning. Till de här gula lådorna kommer bina på semester och varje låda är utrustad med ett litet hål där de kan flyga ut.

Utsikt över Mölle från Grand Hotel

Tillbaka till startpunkten för vandringen. Här är terrassen på Grand Hotel Dahlberg som har fin utsikt över den lilla hamnen och havet.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara