Jag är en notorisk stavglömmare. Jag lämnar ofta kvar mina stavar vid morgoncampen eller på olika rastställen. Det är snarare regel än undantag att jag får gå tillbaka och hämta mina kvarglömda stavar någonstans under en vandringsdag. Men ändå kan jag inte låta bli att ha med dem – för de underlättar verkligen vandring, speciellt med tung packning och dåligt väder när det kan vara halkigt underlag.

5 anledningar att använda vandringsstavar

 1. Du avlastar fötter och knän
 2. Du håller lättare balansen
 3. Du vadar säkrare
 4. Skjut på i uppförsbackar
 5. Håll emot i nedförsbackar

Idag finns det många sorters stavar att köpa på marknaden. Från lättviktare i kolfiber till hoppfällbara teleskopstavar. Det viktigaste är att du hittar ett par som passar dina behov av flexibilitet. De flesta vandringsryggsäckar har plats att spänna fast vandringsstavar på baksidan av ryggsäcken eller en snabb fästanordning fram på ryggsäcken så att du kan spänna fast dem medan du fortfarande går.

Ett bra tips är att se till att det följer med gummipluttar till vandringsstavarna så att det inte bara är en vass järnpigg längst ned. Järnpiggen är bra med för att få fäste på skogsstigar men det skramlar och låter mycket på asfalt. Sedan finns det speciella tillbehör om du dessutom vill kunna ha dem i snö. Bra om du vill snöskovandra till exempel, då är det sjysst att kunna hålla balansen.

Den som har fantasi kommer på fler kreativa användningsområden för sina vandringsstavar. Som att använda dem som extra tältpinnar, hänga blöt tvätt på dem vid nattcampen, hjälpa trötta barn på traven genom att dra upp dem eller använda dem för enkel fjällgymnastik och stretchövningar.

Använder du vandringsstavar när du vandrar? Vad ser du för för- och nackdelar? 

Författare

6 Kommentarer

 1. Tina Forslycke Svara

  Hittar helt plötsligt äldre saker… En till, inte helt oviktig, del när det gäller fördelarna med stavar på vandring:
  Korrekt använda är de en otrolig hjälp när det gäller hela kroppshållningen! Vilket underlättar stort när det kommer till att bära packning! Lättare att låta bli att ”sloka” när man börjar bli trött.

  • Ååh vailket bar tips – slokandet är såååå himlans lätt att göra när man blir lite trött. Louise lärde mig också en jättebra regel – riktiga vandringsvänner säger till varadra att gå rakt och inte sloka. Hahaha, guuu så vi sa till varandra. Superbra 😀 Stavar och bra vänner så är ergonomin på topp!! 😀

 2. Bo Sommerstad Svara

  Staver er god hjelp når terrenget er krevende, MEN det er også et ekstra ”gear” når kreftene blir mindre utover dagen.

  Jeg sparer ofte stavene.til siste 1/2 del, 1/3 del av etappen.

  Frekvensen øker, foten lander annerledes, aktiverer rygg og torso, ( og armene selvfølgelig?)

  Kjempenyttig verktøy på langvandring

 3. Mats Nilsson Svara

  Fjädrande eller fasta stavar? Om inte fjädrande vid vandring, när ska de då användas?

Kommentera

Spara