Extra säkerhetsfokus med anledning av den extremt varma sommaren och många bränder.

Jag fick en jättebra fråga från en läsare via Facebook som funderade på det totala eldförbudet och hur det fungerar med att ta in friluftsköket inomhus och använda det där istället.

”Kan jag använda mitt friluftskök inomhus, i tält, vindskydd eller i fjällstugan?”

Jag avråder starkt till all sorts användning av friluftskök, både gas och sprit, inomhus. Även om du tycker att du ventilerar bra och har god luftgenomströmning där du sitter kan konsekvenserna bli ödesdigra av att använda friluftskök inomhus och därför är det en mycket enkel regel att helt enkelt INTE använda köket inomhus alls.

Livsfara – så allvarliga kan konsekvenserna bli av att använda köket i trånga utrymmen

Vid förbränning i friluftskök bildas kolmonoxid som i för hög halt blockerar blodets syreupptagningsförmåga. Du kan känna symptom som huvudvärk, yrsel och hög puls och om du är svårt utsatt leder förgiftningen till medvetslöshet och i värsta fall döden. Ju mindre, trängre och tätare utrymmet är desto fortare går det att bli förgiftad. Utomhus i det fria så blåser den farliga kolmoxiden bort.  Av denna anledning ska du aldrig använda ditt friluftskök i tält eller andra trånga utrymmen.

Läs mer: Wikipedia – Kolmoxidförgiftning

Om du skulle få kolmonoxidförgiftning är det viktigt att veta att det är ett allvarligt tillstånd som kräver att du uppsöker läkare så snart som möjligt. Kolmonoxiden stannar kvar länge i kroppen och du bör undvika fysisk ansträngning tills du är bra. Omedelbart vid förgiftning ska du tänka på att komma ut i friska luften och att vila. (Vintersoldat, Försvarsmakten)

Läs mer om säkerhet ute i naturen:

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Under älgjakten brukade jag bo i en mindre stuga och på senhösten var det ofta mycket kallt. För att få värme inomhus brukade jag elda mycket hårt i vedkaminen som saknar spirorör för att få luft (syre) till förbränningen. Ofta sov jag mycket tungt och vaknade med en känsla som påminner om en lång kväll på krogen med för mycket av allt. Ofta vomerade jag direkt efter frukost och hade sedan en känsla av nedsatt kognitiv förmåga.

  När jag sedan berättade om detta för en bekant som är läkare berättade han att det är typiska symtom på kolmonoxidförgiftning. Jag upplever riskerna som både direkta av förgiftningen men också indirekta genom nedsatt kognition vilket kan vara direkt farligt i friluftslivet eller vid exempelvis bilkörning.

  Skippa öppen eld just nu men behåll glöden inom er för friluftslivet. Kom igår hem från Holmön utanför Umeå vilket är en ögrupp som jag varmt kan rekommendera. Att paddla runt öarna är en framtida dröm.

  TR

  • Angeliqa Svara

   Oj, oj låter som att det var på håret där i stugan. Skönt att det inte blev värre.

   Åh, nu blev jag sugen på att ta ut kajaken på utflykt. Tack för härligt tips.

   Allt gott!

Kommentera

Spara