Multitasking är en katastrof för våra hjärnor

Mobiltelefonen är en bov när det kommer till att störa uppmärksamheten. Enligt Göteborgs Postens artikel Forskare: Multitasking en Katastrof för Hjärnan tar det 25 minuter att återfå uppmärksamheten efter det att man avbrutit sitt arbete för att kika på en notis i mobilen – eller blivit avbruten av någon annan anledning. Med nutida hårt pressade organisationer går många företag över till öppna kontorslandskap, och det allra senaste är att de anställda inte har en egen plats utan får förflytta sig under dagen till ett mötesrum eller skrivbord där det finns ledig plats för tillfället. I öppna kontorslandskap blir de anställda inte bara störda av sina egna telefoner utan också plingande, ringande och samtal från kollegorna. Om detta larmar civilekonomen Boel Swartling som skrivit boken Hjärnsmart.

Barn och unga är särskilt utsatta vid överstimulans

SVT rapporterar att ständig uppkoppling är farligt för barns hjärnor enligt den amerikanska proffesorn Larry Rosen vid University of Californa San Diego som i 30 år forskat kring den digitala utvecklingen i våra liv. Det är den ständiga uppkopplingen som är farlig och att göra flera saker samtidigt – speciellt att ständigt växla mellan dator, mobil och läsplatta. När hjärnan aldrig får vila från intryck blir den överstimulerad. Barns hjärnor är särskillt utsatta eftersom de inte växt klart ännu. När det blir en vana att hela tiden växla aktivitet på skärmen efter 3-5 minuter får det konsekvenser på skolarbetet. Det blir svårt sitta still och läsa långa stunder eller lyssna på en lärare eftersom hjärnan inte lär sig att slappna av. Multitaskingen ger hela tiden snabba belöningar

Konsekvenser av multitasking enligt Rosen

 • Uppmärksamhetsproblem
 • Dåligt beslutsfattande på grund av ytliga kunskaper
 • Dålig sömn
 • Minskad impulskontroll

Rosen berättar att 67 % av unga vuxna tittar på sina mobiltelefoner oftare än var 15:e minut. Hälften i testgruppen fick ångest om de inte fick titta om det kommit in några nya meddelanden på telefonen. Hela 75 % av alla vuxna sover med ljud eller vibration påslagen på mobilen under natten.

Ta kontroll över ditt liv och skaffa förhållningssätt

Informationsflödet idag är stort vilket påverkar vår förmåga att kunna koncentrera oss längre stunder. Istället för att komma på egna idéer och kunna tänka framåt fastnar hjärnan i att bara processa och hantera all inkommande information. Därför är det viktigt att själv skaffa strategier och ett förhållningssätt till att hantera en intensiv vardag.

Hur du skapar strategier för mobiltelfonen

 1. Avvänj dig och familjen gradvis vid att inte rutinmässigt titta på telefonen.
 2. Ha mobilen på ljud- och vibrationslöst och ha inga notiser för sociala medier.
 3. Ladda inte mobilen vid sängen – köp en gammal hederlig väckarkloka.

Vandringsbloggens bonustips:

 • Stäng av mobilen. Lägg den i hallen. Åk på vandringsweekend.

Hur du gör för att sluta multitaska på jobbet

 1. Ha inte en mejl-ikon aktiverad som hoppar fram på skärmen så fort ett nytt meddelande kommer.
 2. Bestäm vad du ska göra under dagen – reagera inte på det nya som kommer in via e-post eller telefon.
 3. Få ned mängden avbrott under jobbtid. Sätt dig ostört i ett konferensrum. Och koda bort telefonen.

Vad har du för egna strategier och tips du kan dela med dig av? Störst du av andras mobiltelefoner på jobbet, i skolan eller i umgänget med andra på fritiden? Vad tar störst uppmärksamhet – ringsignaler eller notifikationer från sociala medier?

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara