Angeliqa Mejstedt på Grövelsjön i Haglöfs jacka

För ett år sedan började jag gå på yoga här hemma i stan. Det bästa med yoga är att det är perfekta övningar att ta med ut på fjällvandringen.

 1. Med hjälp av yogaövningar innan, under och efter vandringen sträcker du ut och mjukar upp kroppen. Spända muskler slappnar av och du undviker överbelastning och skador. Det är speciellt viktigt vid längre vandring eller om du vandrar prestationsinriktat och maxar kroppen. Prova övningar som hunden om du vill stretcha eller barnets position om du vill slappna av.
 2. Med hjälp av andningstekniker kan du påverka kroppen.Vet du hur du djupandas kan du syresätta kroppen lite extra i uppförsbackarna eller bara slappna av fortare när det är dags att krypa ned i sovsäcken för att sova.
 3. Yoga ger dig bättre kroppskontroll. När du vandrar gör kroppen hela tiden omedvetna justeringar, pareringar och balansakter för att du ska kunna ta dig fram över steniga partier, rötter på stigen och balansera på regnvåta ledspänger. Och om du tänker efter så funderar du ju inte inför varje steg vart du ska sätta ned foten, det händer automatiskt och kroppen ser omedvetet till att du hamnar rätt.
 4. Att yoga är en ego-boost, för du blir starkare, uthålligare, mer rörlig och orkar mer. Du blir en lite bättre version av dig själv eftersom du tankar på med massor av bra energi. Och det krävs inte flera timmars övande utan plocka några favoriter som du gör ute på leden. Allt som blir av är bättre än att sätta för höga ambitioner.
 5. Du blir mer närvarande i naturupplevelsen. Att vara uppe på fjället, fokusera helt på de små, små dansande rörelserna i kroppen som händer när man står på ett ben med knaggligt underlag, höra vinden som rufsar om i lövverken bredvid, känna närvaron av de många renarna som rör sig bara några hundra meter bort, ja då lever man. Då lever man fullt ut. För det finns ingen dåtid och ingen framtid. Det finns bara här och nu.

Angeliqa Mejstedt gör yoga i Grövelsjön

Bra balansövning, du börjar ståendes upprätt med fötterna höftbrett ifrån varandra, sedan drar du upp ena knät mot magen medan du håller händerna mot varandra som på bilden. Sedan vecklar du ut dig sakta, sakta med benet rakt bakåt och håll balansen. Gör den övningen två-tre gånger utan att tappa balansen och byt sedan ben.

Angeliqa Mejstedt gör yoga på fjället Hundens position

Sträcker ut hela benen och ryggen. När jag gick El Camino i Spanien var det här min absolut bästa övning. Jag gjorde den varje varevigaste kväll när jag kom till Alberguet. Det är bra att börja från barnets position eller stående på alla fyra. Huvudsaken är att ben och armar är axelbreda, nacken avslappnad och sedan skjuter du bak höfterna så långt det bara går. De viga får ner hälarna ända ner i marken, andra har dem uppe. Något som är väldigt effektivt är att gå lite växelvis (på stället) med benen i den här positionen. Poängen är att det sträcker ut hela benen, speciellt vaderna och fötterna som får ta mycket stryk under långa vandringar. Du känner också hur skuldrorna och sidan av ryggen aktiveras. Det här är ett bra sätt att visa tacksamhet mot allt det hårda jobb kroppen gör under dagen för att ta dig framåt.

Angeliqa Mejstedt gör yoga på fjället i Grövelsjön

Tvingar dig att vara närvarande. Den här positionen är knepig med kängor på, så av med dem och hitta plant underlag. Foten ska upp ovanför knät, sedan håller du händerna ihop ovanför huvudet. För att klara den här övningen gäller det att du rensar ut alla tankar på igår och imorgon och vad du ska laga för frystorkad mat till lunch och vart du lade vikkåsan efter frukosten i morse. Lyckas du fokusera på här och nu så är det en enkel övning som känns väldigt lugnande. Grym övning att starta morgonen med – det sätter intentionerna för dagen.

Angeliqa Mejstedt gör yoga på fjället

Kraftfull ego-boost. Krigarpositionen. Detta är en kraftfull position som ger hela kroppen energi och det kan hända att du får lite hybris och känner dig som en oövervinnelig stålkvinna när du står såhär. Typiskt bra egoboost inför lite tuffare partier längs med leden. Jag önskar att jag hade gjort den här innan jag gav mig på Tjäktjapasset längs med kungsleden. Från den här positionen med benen går det även att hitta gryma yogaställningar som kramar ur hela ryggpartiet, stretchar sidorna och skapar rörlighet. Då är ena handen mot himlen och andra ner mot jorden. Det är så otroligt skönt efter en lång dag med packning på ryggen. Det känns som att ryggens kotor faller tillbaka och får luft mellan sig igen, för det är många låsningar som låser upp sig själva. Men mer om det en annan gång.

Författare Angeliqa

5 Kommentarer

 1. Vilket jäkla inlägg! Yoga och fjällvandring är ju den ultimata kombon. Jag har yogan till och från i flera år och jag håller verkligen med dig. Att vara närvarande i naturen och inte bara planera och tänka på nästa tur hela tiden är viktigt. Yoga är verkligen bra för både kropp och själ!

  • Vandringsbloggen Svara

   Yeah! Let´s do some morning yoga by the lakeside 😀

 2. Tack Angeliqa! Det här ska jag ta till mig under min vandring på Kungsleden som jag ska ge mig ut på imorgon. Jag har yogat ganska mycket och det är ju en självklarhet att ta med det även ut på fjället. 🙂

 3. Yoga har ju sina rötter från Hinduismen. Går lika bra med vanliga gymövningar. Att vandra med sviktande stavar, typ BungyPump, är också väldigt bra!
  Jag har vandrat sedan 60-talet och vandrar ännu- Har aldrig använt mig av Yoga.. Modernt påfund som alla ska apa efter… vilket ju gynnar alla som säljer helt onödiga prylar som yoga mattor med mera..
  G inte på det!

  Vandra lugnt!

Kommentera

Spara