Vilken otrolig respons på gårdagens inlägg om Normer, utanförskap och prestationskultur i friluftslivet. Jag blev väldigt berörd av podcasten och jag märker att det finns behov av att lyfta den här typen av frågor. Om manligt, kvinnligt, ekonomi och friluftsliv. En av läsarna som hörde av sig i kommentarsfältet var Lena. Hon skriver såhär:

Mycket intressant och värt att reflektera över. Jag blir själv väldigt påverkad när det t.ex gäller utrustning och kläder. Min 17-åriga dotter är scout och har varit med sen hon var 8 år. Där finns en väldigt sund inställning till kläder och prylar, de gör nästan en sport av att tillverka själv eller hitta det mest prisvärda. Vandringskläderna är militärbyxor och farmors gamla märkeslösa anorak från 70-talet. Men ser man på scoutgruppen så har den gått från att vara 50/50 killar och tjejer till ca 90/10. Hela förra året var min dotter ensam tjej med 8 killar, i år är de två. Det behövs mer kvinnliga röster och förebilder i friluftslivet.

Nu skulle jag vilja att vi diskuterar det här tillsammans:

Varför fortsätter inte tjejer med sin sport när de når tonåren?

Jag har sett det på många andra ställen än inom friluftsområdet. Killarna prioriterar sin träning och sina intressen. Men tjejerna börjar droppa av när de är 15-16 år och några yttepyttefå kommer tillbaka när de är runt 25 eller 30 men de flesta kommer inte igen. Man har hunnit skaffa nya vanor och rutiner. Vad beror det på? Vad är det som drar? Varför fortsätter killarna men inte tjejerna?

Angeliqa Mejstedt vandrar i fjällen utanför Lövåsgården i Grövelsjön

För min del dippade friluftsaktiviteterna i tonåren, jag tror det var gymnasiet, för då var det enormt intensivt med skolarbetet. Jag minns att jag pluggade nästan dygnet runt och att jag under andra året på gymnasiet var tvungen att börja välja bland de aktiviteter jag engagerade mig i. Sedan var helgerna ofta uppbokade med kompisar, träningar och tävlingar. För mig blev tiden efter gymnasiet och bloggen viktiga faktorer för att skapa ett så aktivt friluftsliv som jag längtat till.

Vilka kvinnliga förebilder kan du komma på inom friluftsliv?

Det finns många kvinnliga äventyrerskor att se upp till som genomför fantastiska prestationer. Men vilka förebilder finns det som lever mer i det dolda – som verkar på ställen där de unga tjejerna finns. För de unga tjejerna håller knappast till i Everest Basecamp. Knappast ens lokala friluftsområden. Är det via skolan, skolidrotten eller kanske några av de friluftsorganisationer som motivationen att fortsätta kan initieras? Eller är det kanske de sociala medierna, youtube och bloggar som är en del i att tillgängliggöra information och kunskap om det enkla friluftslivet och de digitala mötesplatserna som tillgängliggör friluftsandet oavsett socioekonomisk status, kön och ålder. Kanske är några av alla de unga, kvinnliga friluftsbloggarna de förebilder som saknas ”nära hemma”. Jag läser själv gärna bloggar som Jonna Jinton, Underbara Clara, Bland Skog och Hav, Atlilio, Rania Rönntoft, I Skog och Mark och Träningsglädje. För mig ger de en chans att drömma mig bort till landet, skogen och det enkla livet långt utanför stadens brus. De tar mig till haven och bergen och de är med sitt kreativa skapande förebilder både för sättet de är i naturen och hur de med fingertoppskänsla för sin naturupplevelse genom skärmen direkt till mitt hjärta. För mig personligen finns en förebild som outtröttligt fortsatt inspirera år efter år…

Annica Mejstedt badar fötterna i mossen på Grövelsjön

För min del har min mormor och mamma varit viktiga förebilder för ett aktivt friluftsliv. Det är de här sakerna man gör ofta och länge som sätter spår och som bygger en grund – med både erfarenhet och kunskap och vi har alltid haft otroligt roligt när vi är ute.

Annica Mejstedt med älghorn på huvudet

De här bilderna kommer från våran tjej-weekend i Grövelsjön förra hösten. Jag är så glad att vi kan hitta på så mycket äventyrliga saker tillsammans. I sommar åker vi upp till Abisko tillsammans – det blir rock n’ roll. Vilka inspireras du av? Lämna gärna en kommentar här i kommentarsfältet så tycker jag vi samlar en stor lista på kvinnliga friluftsförebilder som finns online eller i det verkliga livet. Skriv några rader om vad de betyder eller skicka din hälsning.

Författare Angeliqa

6 Kommentarer

  1. Så glad att jag hittat till din blogg! Jag som växt upp i norr med bergen runt hörnet har under de senaste åren blivit som nyförälskad i den bergiga naturen – så typiskt att det händer när man flyttat söderut till plattare naturen. Och nu älskar jag alltså att vandra och drömmer om att få vandra i Italien snart. Tänker att din blogg kommer fungera som perfekt inspiration och drömmande tills dess! 🙂

    • Hej Jennifer! Vad roligt att du har hittat hit 😀 Italien låter underbart, härligt, drömmigt att vandra i =)

      Kika gärna in på Facebookgruppen Vandringsbloggen Community så får du gärna dela med dig av lite Italien-bilder och förhoppningsvis hitta ännu mera inspiration =)

  2. Jag får väldigt mycket inspiration från http://www.turjenter.no/
    Följer dem via instagram och lägger till folk de tipsar om så nu är mitt instaflöde fullt av episka vandrarkvinnor och vackra naturbilder. Det har hjälpt mycket för att få mig mer bekväm med att synas och att ta plats inom friluftsvärlden.

Kommentera

Spara