Teknik i naturen? Digitala och uppkopplade på vandringen? För mig har naturen alltid varit en frizon. En plats där jag kan andas, hämta energi och få vara i fred från omvärlden. Ibland innefattar det självklart vänner och vandringssällskap, men det har alltid handlat om att få vara här och nu i mig själv. Med mig själv. Långt borta från allt vad sociala medier, likes och ständig uppkoppling heter.

När jag växte upp fanns inga smartphones. Ingen förväntade sig en redogörelse för dagens händelser på Instagram Stories eller post på Facebook. Allt det där är annorlunda nu. Inte bara för att samhället har förändrats och att teknikutvecklingen har skenat – jag har också gjort de kontinuerliga uppdateringarna till mitt jobb. Det placerar mig i en intressant position som ständigt tvingar mig att reflektera över hur jag förhåller mig till tekniken och framför allt till sociala medier.

Mitt mål är att inspirera. Få människor att hitta ut i naturen som kanske annars inte hade vågat. Vara en hjälpande hand. Skapa en plattform där människor kan mötas och hitta gemensamma intressen. Allt det är och har blivit möjligt tack vare tekniken och de sociala (!) digitala plattformarna.

Ändå är det en balansgång. När blir tekniken ett störningsmoment? Ska jag alltid ha med mig kameran eller mobilen för att föreviga mina upplevelser, för att kunna förmedla dem vidare? Ser jag naturen lika klart, rent och tydligt genom en kameralins?

Det är svåra, intressanta och viktiga frågor. Därför blir jag också så otroligt glad och alldeles varm inombords när jag hör Elin prata i dagens avsnitt av Vandringspodden. Elin är teknikexpert och driver bloggen och företaget Teknifik, som till stor del jobbar med just teknik i vardagen, hur den digitala utvecklingen påverkar våra liv idag och i framtiden. Hon uppmuntrar oss att medvetandegöra vårt användande av teknik i naturen och verkligen fundera ett varv extra på varför vi tar med oss mobilen ut i skogen – eller varför vi lämnar den hemma. Inget är rätt eller fel, bara vi själva vet varför. Att ”vaska likes” är dessutom det nya inneordet för mig (här gör jag en klassisk cliffhanger för att få er att lyssna på avsnittet) och något jag helt klart kommer göra mer om i framtiden. Kanske finns en plats för teknik i naturen ändå?

Lyssna på avsnittet i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Vill du se och höra mer av Elin finns hon på teknifik.se, @teknifik och i podcasten Teknikens under.

Elin-Haggberg_Teknifik_Fotograf-PiaGyllin
Foto: Pia Gyllin
Författare Angeliqa

1 Kommentar

  1. Pingback: Torsdagstips! - Teknifik

Kommentera

Spara