Låt drömmarna bli mål och nå målen i höst. Sanningen är att du kan göra vad som helst bara du verkligen vill nå dit och är beredd att göra de uppoffringar som krävs på vägen.  Idag delar jag med mig av de egenskaper och tankesätt som gör drömmen till verklighet. Vad du drömmer om är upp till dig – det kan vara att pilgrimsvandra själv, nå en hög topp, hitta ett naturnära jobb. Eller något helt annat.

1.  Sätt mål och delmål – Riktning is the key to survival

För att nå ditt mål måste du först och främst ha ett mål. Virra inte planlöst runt i dimman utan sätt dig ned ta ut slutpunkten på kartan och lägg ut bästa vägen för att nå dit. Vilka hinder kan du se på vägen? Hur övervinner du dem? Vilka delmål kan du se ut? Vad saknar du för att kunna starta? Här kanske du behöver skaffa viss utrustning, kunskap eller ekonomi innan du kan fortsätta – men det är också en del på vägen – kom ihåg det.

Lärdom: Gör medvetna val och nå dit du vill.

2. Gör det du ska göra inte alltid det du vill göra – Prokrastinering saktar farten

Det finns alltid så många ursäkter som du behöver för att skjuta upp någonting. ”Jag gör det på måndag.” ”Det regnar ute.” ”Jag behöver prata några timmar med en vän i kärleksnöd.” Varje gång du väljer något annat så blir vägen till målet lite längre, du tappar fart, momentum och riktning. I värsta fall kommer du kanske inte igång alls.

Lärdom: Gör det. Gör det direkt, skjut inte upp.

3. Lita på dig själv och din förmåga – Självförtroende håller dig uppe i motgångarna

Ju galnare mål du har och ju längre du kommer på vägen till att nå dem. Desto fler kommer försöka hålla dig tillbaka. Det kanske till och med är du själv som håller dig tillbaka. Den där rösten i huvudet som säger ”Nej, nu känns det obekvämt, nu backar vi” eller det där undermedvetna  i rädslan att misslyckas; ”Vad ska alla säga om jag misslyckas. Då får jag stå där med lång näsa.” Då kan det kännas lättare att inte försöka. Men då kommer du också vara kvar där du alltid har varit.

Lärdom: Du klarar så mycket som du tror att du klarar.

4. Den som är envisast vinner i längden – var lika uthållig som vattnet som bildar en kanjon

Studier visar att de som lyckas  är de som  aldrig ger upp. De har egenskaper som att vara envisa och uthålliga. De tål motgångar och drivs av utmaningen och att nå målet mot alla odds. De som får kämpa sig till kunskap och förmågor. De som fortsätter fast det är tråkigt, fast det är jobbigt, fast det finns roligare saker som lockar. De utvecklar de förmågor de behöver och kliver över hindren på vägen till det där drömmålet. Du kan påverka dina egenskaper med kunskap och erfarenheter, så ditt öde är i dina händer.

Lärdom: Uthållighet kan ta dig hur långt dom helst.

Case: Hur jag skapade ett liv nära naturen med inga medel utom mig själv

Jag sammanfattar dagens inlägg att det handlar om att bli vän med sitt eget huvud. Att hitta strategier för att aktivt jobba mot de där målen som ska uppnås men såklart att hitta balans i när är det full gas och när är det vila och återhämtning (men det är ett annat inlägg). Jag drömde om att skapa ett liv nära naturen där jag fick fotografera, skriva och resa. Det gjorde jag möjligt genom många timmar på biblioteket, tid jag fick genom att sluta titta på tv och slöskrolla på mobilen. Pengar att säga upp mig från mitt heltidsjobb fick jag genom att sluta köpa saker jag inte behövde. Små förändringar som gjorde stor skillnad.

Lästips till dig som vill inspireras till att bli ditt allra bästa jag och lyckas med dina mål. 

Författare Angeliqa

7 Kommentarer

 1. Gud vad jag behövde läsa det här inlägget idag. Har känt att jag bara står och stampar karriärsmässigt och det inkluderar ju bloggen. Har känt att jag jobbar och jobbar och aldrig har några pengar och funderar på om jag egentligen inte bara är en åsna som fortsätter tro att det här ska funka, men lärdomen ”Du klarar så mycket som du tror att du klarar” är ju faktiskt väldigt sann. Tack för fint inlägg.

  • Angeliqa Svara

   Åh, vad härligt att höra. Och jag känner helt igen mig i de där perioderna av vadsjuttongöööör jag egentligen. När allt kaosar på en och samma gång, sen styr det alltid upp sig och så kommer det där efterlängtade kvittot på att den slitna klyschan om att aldrig ge upp faktiskt stämmer i verkligheten. Jag skickar all tänkbar entreprenörs och bloggpepp till dig. Varm kranm /Angeliqa

  • Angeliqa Svara

   Kul att höra, hoppas det ger lite inspiration på vägen inför hösten. Jag tycker alltid hösten känns som en nystart 😀

 2. Som alltid klokt och tänkvärt. Verkligen sådant en behöver tänka på för att nå dit en vill. I början när jag var som sjukast i min fibromyalgi och utmattning så trodde jag inte att jag skulle kunna göra något alls jag ville, men det var ambitionerna jag behövde sänka. Jag hittade kärnan i hur jag ville känna mig inuti istället för hur det skulle se ut utanför mig – och då fanns det fler scenarion än dem som krävde outtröttlig kraft och smärtfrihet. Idag känns det som att det mer handlar om att bygga relation med mig själv än att uträtta stordåd. Det är ju faktiskt ett stordåd i sig, att komma underfund med vem man är.

  • Angeliqa Svara

   Som du säger – det är verkligen stordåd att komma underfund med sig själv. Vilka förutsättningar och kontexter man själv behöver. hitta sin plats i världen. Och komma till insikt att man inte bhöver välta hela världen. Jag tror att mål kan se ut på olika sätt genom livet. Beroende på vart vi kommer ifrån och vart vi ska blir resan olika. Grunden ligger där stilla – hur vi tar oss till det där toppen av Everest för oss själva. Då handlar det om sådant som beslutsamhet, enträgenhet, veta sin kompassritning. Och vilken väg vi än väljer kommer vi samtidigt välja bort otroligt ånga andra. Så att släppa FOMO för att följa sitt hjärta oavsett vad andra säger, tänker och tycker.

   Stor varm kram för att du vill dela med dig

 3. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 32 | Gudrun, dahlia och ballonger. | REAKTIONISTA

Kommentera

Spara