I dagens avsnitt av Vandringspodden river vi (äntligen) av det stora prylavsnittet. För det här med prylar och grejer slutar aldrig att fascinera mig. Speciellt diskussioner kring vad en egentligen behöver ha med sig i ryggsäcken när det är dags för tur. Jag har suttit i många, långa och intensiva diskussioner med friluftsvänner om vilken utrustning som är ”nice to have” och vilken som är ”need to have”. Det krassa svaret är: Det beror på.

För det gör faktiskt det. Vilken utrusning du behöver ska helt och hållet anpassas efter den tur du är på väg att göra. Ska du vandra två veckor längs Kungsleden för egen maskin, bo i tält, laga och bära med dig all mat själv – ja då behöver du en herrans massa mer grejer än den som ska göra en eftermiddagstur i skogen bredvid huset. Vilka kängor som behövs handlar om vilket underlag du ska vandra på. Hur många liter ryggsäck beror på mängden packning. Vilket tält beror på årstid.

Men med det sagt: Gör inte vandringen till en materialsport. Du behöver inte köpa all utrustning första gången du ger dig ut. Eller andra, tredje och tjugonde gången heller för den delen. Det går att låna, hyra och köpa begagnat. Ju mer du är ute, desto mer kommer du dessutom att lära känna dig själv och dina behov. Upptäcka vilken utrustning du faktiskt behöver och faktiskt använder. För det finns inget som är så onödigt som att bära med sig en himla massa saker som inte används. Det innebär också att det är helt okej att dra med sig ett extra paket kaffe, den där tjocka favoritboken eller den extra varma sovsäcken – om du vet att du kommer använda dem  och att de kommer göra din vandring lite härligare och bättre.

Det är du som ska bära din ryggsäck. Fråga dig själv vad du vill stoppa i den. Packa den därefter.

I avsnittet pratar jag och Emelie alltså om just prylar. Vi dyker ner i djungeln av utrustning och kommer faktiskt fram till en hel del konkreta exempel på vad som är en rätt bra grundpackning. Dessutom listar vi de tre absolut viktigaste sakerna som en faktiskt kan och bör investera ordentligt i.

Lyssna på avsnittet i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

 

Författare

Kommentera

Spara