Det blir en liten vandringstjej. I alla fall om jag får bestämma. Och det vet man ju aldrig.

Jag ska bli moster i januari och funderar mycket på det här med hur mycket jag kan komma att påverka barnet. Om många, många timmar med täljskola, korveldning och skogspromenader en dag kommer ge avkastning i ett genuint friluftsintresse för den där lilla nya tjejen som gräddas just nu.  Eller om hon som en sann rebell kommer dedikera sig åt fotboll eller någon annan bollsport som istället skulle utmana mina intellektuella färdigheter och till viss del tålamod.

Jag har sett magen växa månad för månad. Jag följer varje vecka utvecklingen i en applikation i mobilen som berättar hur stor hon är, vad hon väger och hur mamman beräknas må. Så är jag lite mer på banan när vi rings sen. Stor som en oliv. Stor som en potatis. Stor som en avokado.

Att fira livet – Babyshower för blivande mamman

I helgen firade vi livet. Min systers kompisar förberedde tapas, byggde en stor tårta av blöjor och dekorerade hela vardagsrummet i guld och girlanger. Så samlades vi runt bordet blivande moster, faster, farmor, mormor och alla väninnorna. Tänk att vara så liten och så otroligt efterlängtad. Tänk vilket fantastiskt nätverk av så många vuxna att fråga om råd när föräldrarna är pinsamma och svindryga. Tänk vilken fantastisk prestation alla blivande mödrar gör som bakar en ny människa. Jag är så otroligt imponerad över kroppen som jag ser i förändring och jag bara längtar till att få lära känna lilla nya vandringskamraten. Och jag är så, så glad att hon kommer finnas bara några kvarter bort hemifrån mig.

Förbereda för kyla och gos – vad friluftsmoster skickar med till äventyrsstart

”Ta med present om ni vill” stod det på inbjudan och jag tänkte länge, länge på vad jag skulle ge. Alla tankar gick först till de där minsta små strumporna och de där minsta små supersöta skorna med knyt. Sedan pratade jag med faktiskt erfarna föräldrar som snabbt fick mig på bättre tankar. Visste du att barn växer lika fort som obevakade skogsbränder tar sig fram när det blåser? Med den insikten och några goda råd kom jag snart fram till att en liten bebis som kommer i januari såklart behöver ett ullunderställ. Precis som vi vuxna. Hos ekologiska barnbutiken VildaMini hittade jag ulloverall och en supersöt mössa med bollar på, sedan i Båstad så hittade jag den absolut mjukaste lilla goseapan som jag tänkte att det måste passa ett litet barn perfekt. Det vill jag som blivande friluftsmoster skicka med på äventyret att upptäcka livet utanför magen.

För mig betyder fåglar frihet och jag ser hur de rör sig högt ovan land men symboliken går långt vidare än så. Just svalor har en lång tradition av innebörd – bland annat lojalitet, rikedom, hälsa och långa äventyr. Innebörden är också trygghet – förr navigerade sjömän utefter fåglarna, det går att tyda väder och se om man närmar sig land. Overallen är rosa med vita svalor på och kommer från finska varumärket Blaa, den är tillverkad av muelsingfri merinoull och värmer bra när det är kallt. Dragkedjan gör att det blir lätt att få av och på overallen för de där första äventyren ut i stora vida världen. Även om det bara råkar vara ner till Konsum.  

Mössan med toffsar kommer från ett finskt varumärke som heter Gugguu, den har snörning under halsen och jag såg framför mig hur den skulle bli perfekt för att hålla rätt på det lilla barnet så det inte försvinner i kuddhav, bland snödrivor, på mataffären, biblioteket, konditoriet eller andra platser där små, små personer lätt kan tappas bort i amningsdimman och nybliven-förälder-förvirringen. Bokstavskexen på bilden råkade jag äta upp och den fina Mumin-boken med klistermärken kom med en hamburgare i sån box som definitivt bara barn får köpa men som jag av misstag råkade beställa på Max.

Väntans tider…

I januari kommer hon och jag räknar ned tiden varje dag. Jag är så otroligt glad att få följa med på det här äventyret. Ska lära henne plasta in toasitsen med gladpack så kisset stänker i hela badrummet, baka chokladbollar med inbyggd grotta av salt i den största och att bygga legotorn större än matsalsbordet är högt. It be fun!

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. How exciting! and adorable gifts, something wonderful to look forward to ❤️you will be the best auntie ever!

  2. Har du funderat på att skapa en tidskapsel för den dagen som barnet föds, kan bli en spännande födelsedagspresent i framtiden?

    • Angeliqa Svara

      Haha, det vore ytterst spännande på många vis. Ska starkt överväga att skissa på en sån. =)

Kommentera

Spara