Sveriges härligaste träningsinspiratör Sara Rönne ringde upp mig och vi poddade på temat Lycka och framgång i Träningsglädje Talks. Avsnittet fick mig att verkligen fundera på det här med framgång. Vad det betyder nu och vad det betytt genom livet. Om det resonerar jag vidare idag. Lyssna gärna på podden innan du läser klart detta blogginlägg (spoiler alert).

Lyssna här: Träningsglädje Talks – Framgång och lycka hör det ihop?

Framgång kan definieras  som någon ”som det går mycket bra för; med många positiva händelser och få missöden.” (Wiktionary) Den mentala styrketränaren Olof Röhlander resonerar kring att framgång är den där personen som såg de potentiella möjligheterna, blundade för riskerna, chansade och lyckades. Om det inte går att misslyckas är det inte en framgång. Sikta högt och uppåt och sedan fortsätta uppåt.

Inom grekisk mytologi finns berättelsen om kung Midas som ville bli världens rikaste man och som drömde om att allt han rörde vid skulle bli till guld. Hans önskan besannades av guden Dianysos och snart blev ALLT Midas rörde till vid guld. Grenar. Träd. Väggar. Mat. Hans dotter. Till slut fick Midas be guden ta tillbaka önskan som snabbt visat sig en förbannelse.

Målsättning, måluppfyllelse och galna drömmar

Att nå mål är, och har alltid varit, en av mina bästa skills. Alla mål jag satt upp, och brytt mig om att nå, har jag nått. Det driver mig, motiverar mig att ha mål. Att få checka av saker på listor. Sätta delmål och uppskatta tidsåtgång och har jag kan förfina mitt beteende för att nå målen.  Oavsett om det kommer till studier, träning eller arbetsuppgifter. Jag är envis så in i förbannelse. Har jag bestämt mig för något då blir det så, jag når framgång just för min enträgenhet. Jag ger inte upp. Ibland kanske jag tvingas sakta ned på farten, tar omvägar eller nästan tar i så jag spricker. Men jag tar mig framåt. Alltid framåt.

De senaste tre åren har jag i rasande takt checkat av min vildaste fantasis mest galna bucketlist.

 • Långvandra genom tre länder.
 • Bli ambassadör för en vandringsled.
 • Leva heltid på mitt företag med att skriva och vandra.
 • Skriva bok.
 • Besöka chokladfabriken i Finland.
 • Bada isvak mitt i kallaste vintern.
 • Bli krönikör för ett utemagasin.
 • Leta isbjörnar på Svalbard.

Utifrån är jag ju framgångsrik på alla sätt en människa kan vara framgångsrik på alla sätt framgång kan räknas. Trippla universitetsexamen med högsta betyg. Toppjobb hos topprankad arbetsgivare. Följa drömmen och skapa ett jobb som inte finns. Senaste tiden har boksigneringar varvats med TV-intervjuer, morgonsoffor, prisutdelningar, medverkan i tidningsartiklar och radiopratande.

Ändå skaver det på insidan.  Axeln för framgång har inget att göra med axeln för lycka. Det skaver ju som bara fan. Jag når mål efter mål men hinner inte ens stanna upp några mikrodelar och låta hjärnan och kroppen fatta vad som har hänt. Känslan av tomhet gör sig allt starkare påmind i takt med att jag checkar av allt jag någonsin drömt om. Jag fyller 32 år i december och jag kan säga utan att överdriva att jag har checkat av allt jag någonsin drömt om att få möjligheten att checka av under en livstid. Livstid. Den tanken är svår att fatta. Den tanken ekar när det är tyst. Allt händer så fort.

Läs mer om skavet i mitt inlägg  Att inte komma hem när man kommer hem längre , lyssna på podden om Vardagen som heltidsvandrare eller läs inlägget där jag försöker reda ut den hårfina gränsen mellan när arbete är ett medel för självförverkligande versus när det blir en boja som leder till ohälsa i artikeln Sjuk individ eller Sjukt samhälle och den där magin som finns i andrummet och pausen för återhämtning.

What really matters: 5 saker som ger mig lycka

Spoiler alert nu om du vill lyssna på Träningsglädje-podden där jag och Sara resonerar jag om hur man ska kunna få mer lycka i livet. Alltså. Att nå lyckoframgång och inte bara prestationsframgång.

Det fina är att alla de saker som gör mig verkligt lycklig. De har funnits där hela tiden. Oavsett min ålder. Oavsett min sysselsättning. Oavsett vad det stått på mitt visitkort. Och det är de där stunderna som är helt gratis.

 • Sitta på en farstubro och dricka kaffe med nakna fötter.
 • Fulsjunga till knäppa låtar i bilen.
 • Sitta vid en lägereld, äta ostkaka och viska tankar om livet sena småtimmar.
 • Se solen färga landskapet orangerött i solnedgången.
 • Gå längs solvarma, jordiga skogsstigar.

Jag är inte mina prestationer. Jag är känslan jag bär inombords. Jag är den känsla jag sprider vidare till andra.

Och kanske handlar livet om att få in en rejält förbannad kvantitet av de där små, små sakerna som ger lycka i varje dag. Försöka starta och avsluta dagen med något som gör en själaglad. Omge sig med skratt och positiva vibbar. Det vill jag ha mer av. Där för själen sin ro. Så får resten vara som det nu är och bli som det blir – för i prestationen finns inget annat än tomhet att hämta. Men i de djupa relationerna finns sådant som gör skillnad på riktigt.

Detta vill jag skicka med dig idag: Krama någon som står dig nära. Boka in den där lunchen med en vän du gillar men inte sett på länge. Lyssna klart på varandra. Ge det finaste ni har till varandra. Tid. Dela tid. Inget annat är viktigt. Någonsin.

Hur definierar du framgång? Hänger det för dig samman med lycka?  När känner du dig som allra lyckligast; i vilka sammanhang och med vilka människor? 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara