Sommaren 2018 går till historien som när naturen brann.  Brandspåren kommer finnas kvar i hundratals år framöver. Idag får du tips på vad du ska tänka på när du ger dig ut i eldhärjad skog.

Eldens framfart har påverkar naturområdet du rör dig i. Skogsbrand kan sprida sig i hastigheter mellan 20 – 50 meter per minut och under marken där syret är fattigt kan elden pyra i månader om eftersläckningsarbetet misslyckats. Att som vandrare röra sig i skog som härjats av elden lämnar knappast någon utav oss oberörd.

Lästips: Brandvakten (Natur & Kultur) En bok om branden i Västmanland 2015 som brände ner skog i samma storlek som tre Stockholm, tvingade tusentals människor att fly och kostade över en miljard. Boken tar reda på hur ekonomiska nedskärningar och globala klimatförändringar påverkade branden.

3 saker att tänka på när du besöker eldhärjad skog

1. Respekt. Först och främst ska du såklart respektera eventuella avspärrningar som myndigheter kan sätta upp på områden där det är direkt farligt att röra sig.  Men även när området är öppet för att röra sig är det viktigt att tänka på att vara försiktig. Måste du gå genom skogen? Kan du observera på håll, från ett utsiktstorn eller annan högt belägen plats?

2. Vaksamhet. Naturen i brandområdena är oftast förändrad. Trädstammar kan ligga huller om buller som plockepinn och det kan vara väldigt svårt att ta sig fram genom skogen. Träd som står upp kan rasa. Ofta är rötterna brända och träden kan vara känsliga för att då går bland dem.  Se upp för att snubbla på rötter, fallande träd och fysiskt krävande klättrande över stammar.

3. Tystnaden. Skogen är naken in på bara benet. Stenarna saknar kanske all överliggande mossa och du ser en mosaik av ljusa stenar på marken som tidigare bäddats in av blåbärsris, ormbunkar och annan markvegetation. Kanske märker du också den ovanliga tystnaden. Fåglarna sjunger inte. Kanske gnisslar det från de eldhärjade trästammarna som rör sig i vinden.

Läs mer om skogens återhämtning: Efter branden (Naturskyddsföreningen)

Ett år efter branden i Västmanland

Jag besökte brandområdet i norra Västmanland ett år efter branden. En hel dag vandrade jag runt i vad som en gång varit ett lummigt, mosstäckt område med skog och såg det som nu bara var skellet kvar. Fallna träd. Sotsvart struktur. Enorma krafter som ostoppbart ödelagt allt i sin väg. Men det fanns också något vackert i kontrasterna av de nya växter som nu ett par år senare börjat leta sig fram. De höga rallarrosorna och ljusgröna spirande växtstjälkar mellan kala, mossbrefriade stenar.

Det är för mig helt ofattbart att detta är verklighet över många delar av Sverige efter sommarens många bränder.

Så mycket minnen. Allt det som är bekant är förändrat för all framtid. Förändring är en del av livet och kanske är det när de nakna vita stenarna tittar på oss jämte svarta, sotiga stammar som vi verkligen förstår värdet av vad vi hade. Att inte ta det för givet.

Läs mer på tema eld och kris

Är du direkt drabbad av branden? Är dina vandringsstråk förändrade? Har du besökt något brandområde? Berätta gärna mer om dina erfarenheter i kommentarsfältet så kan vi dela upplevelsen med varandra.

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Mycket intressant inlägg, vad gör elden? Jag vandrar mycket i Grekland och i medelhavsomradet har man en annan vana till vilda bränder i skog och mark. Jag strövar ofta förbi områden som har eldhärjats i Grekland. Vad ska man göra med marken? Ofta får den klara sig själv i Grekland, på sina villkor.

    • Angeliqa Svara

      Åh, ja det är jättebra fråga. Jag läste igår en artikel om att det mesta av skogen blir obrukbar för skogsägarna, träden går inte längre att avverka för att sälja så ofta reagerar de med att hugga av mycket träd av de som inte brunnit nära brandområdena. Det är vanligt med kalhyggen som kantar brandområden enligt den artikeln. Detta skulle jag verkligen vilja lära mig mer om och läsa mer om framför allt. I Västmanland så gjorde man naturreservat av den eldhärjade skogen för att bevara naturen och låta den frodas med alla de fördelar det har för insekter, smådjur, flora och fauna att få växa ostört framöver. Vad som kommer göras efter årets alla jättebränder runt om i Sverige ska bli väldigt spännande att se. Kanske får naturen bara klara sig själv så som den gör.

      Allt gott!

Kommentera

Spara