Den här veckan spenderar jag i Åre och mitt mål har varit att vara så lite uppkopplad som möjligt.

Jag har satt mejlen på out of office hela veckan och bara använt mobil eller öppnat datorn en kort stund varje dag. Jag bestämde mig för att inte gå runt och småscrolla på sociala medier. Först var jag rastlös. Ibland vet jag inte hur jag ska hantera kön på ICA när jag inte kollar mobilen för att få tiden att gå. Sen efter ett tag kom något lugn. Det är liksom okej ändå. Och jag vet ju egentligen detta sedan länge. Att jag mår bättre när jag inte multitaskar. När jag ser människorna runt omkring mig och inte bara på skärmen.

Istället har jag snöskovandrat med fina vänner, suttit i solgrop och druckit kaffe. Eldat. Druckit mer kaffe. Jag bokade in mig på Holiday Club som har 800 meter gym, yogasal och spinning. Varje dag den här veckan har jag simmat i den krusidullartade bassängen, badat bastu, gjort mina rehabövningar på SATS-gymet med utsikt över Åresjön och fjällen i förmiddagssolen. Och jag har äventyrat utomhus. Lånat slädhund och gått tills benen inte ville gå mer. Och det gör mig så glad i själen på så många olika plan. Fina vänner. Solen. Knytismiddagar. Kolbulleluncher. Att kroppen är med och hjärnan hoppkopplad däremellan.

Meningen med livet är kvaliteten i relationerna

Familj och vänner som är viktigast för mig hamnar ofta efter eller i kläm när jag reser mycket och jobbar konstiga tider. Jag vill inte vara den som missar födelsedagar och alltid är på väg till något annat.

Läste en undersökning om vad som är avgörande för att vi ska vara lyckliga på ålderns höst och det visade sig vara beroende av kvaliteten i relationerna vi har genom livet. Kvalitetsrelationer tar tid att skapa och de främjas definitivt inte av digital multitasking, splittrat fokus och uppmärksamhet på en skärm när man väl ses.

Så jag väljer att oftare prioritera att vara både fysiskt och mentalt närvarande med de jag träffar, lägger undan mobil och dator. Nu är alltid en bra tid till förändring.

För vad är verkligen viktigt på riktigt här i livet?

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Digital detox… Jo, det kanske är något jag också borde prova. Det är svårt att inte falla för frestelsen att ta en bild och berätta för andra hur man har det.
    Spännande att fundera över hur mycket jag använder mobilen. Kanske ska jag också låta min ligga orörd längre tider varje dag….

    • Min take tillbaka efter att jag verkligen tänk på mobilanvändandet är ju att jag KAN fortfarande ta den där mysiga, härliga bilden och dela. Men skippar gärna allt det där andra jag gör emellan. Som att slöskrolla, ta de halvfjäsiga bilderna på mattallrikar jag aldrig lägger uppp – eller faktiskt försöka hitta en rolig vinkel på maten så att jag lägger upp den. Och sen som du säger – ha den orörd längre tider varje dag – det ger liksom utrymme i huvudet till den faktiska upplevelsen. 😀

Kommentera

Spara