Temat SYSTERSKAP föll på plats nu under helgen. Jag och syrran har som tradition att åka till Norge varje år, nu planerar vi länge och drömmer stort. Målet med sommarens planer är att pilgrimsvandra både i Norge och Sverige och att bestiga det högsta berget i vardera av länderna. För kontrasterna och för att hylla systerskapet.

Broshyrer och frömmar

Hela vardagsrumsbordet är utspritt med kartor, broschyrer och drömmar. Nu planerar vi en drygt två veckor lång roadtrip från Västerås via Oslo upp mot Lofoten längs med Atlantkusten.

Norge Kartbok

På vägen vill vi stanna och äventyra; bestiga Norge och Skandinaviens högsta berg Galdhøpiggen, bo i fiskarstugor i Lofoten och inte minst besöka Besseggen och Romsdalseggen som är så hissnande vackra i broshyrerna att det knappast går att ta in landskapet. Vattenfall. Fjordar. Berg.(Googla så får du se själv!). Kanske blir det kajakpaddling i Trondheim och fin-fjäll vid kustremsan i Vesterålen. Framför allt vill vi ha utrymme att stanna till spontant vid små hytter längs med vägen, se vart dagen tar oss och fiska, vandra, äta god mat och umgås.

Att pilgrimsvandra i både Norge och Sverige

Kartboken och Kaffekoppen

Sedan blir det pilgrimsvandring – förhoppningsvis både i Norge och Sverige. För att knyta an till temat systerskap. För att få kontrasterna mellan tuff utmaning med att nå toppen av de högsta bergen i respektive land och långvandring med mer meditativa inslag. I Norge kommer jag att vandra en delsträcka av St Olavsleden. Hade planeringen tillåtit hade jag inte tvekat på att vandra alla de 643 kilomtrarna mellan Trondheim och Oslo. Nu lutar det åt en kortare sträcka – antingen helt i Norge eller på gränsen mellan Norge och Sverige. För att hylla systerskapet mellan Norge och Sverige och framförallt en stor hyllning till den norska vandringstraditionen.

Drömmen om Norge

Planerar också åka tillsammans med en grupp tjejer till Abisko, vandra pilgrimsleden ned till Nikkaloukta och bestiga Kebnekaise på vägen. Längs med Dag Hammarjöldsleden finns 7 st meditationsplatser utmärkta med stenar som har ingraverade budskap. Det är ca 100 kilometer att vandra och en dags paus för att bestiga Kebbne. Efter det kommer jag avsluta med 10 dagar i Alesjaure som funktionär för Fjällräven Classic. Jag ser så mycket fram emot att vara precis där, att få bo ute på fjället bredvid STFs stuga med tillgång till vedeldad bastu, att vandra i det böljande landskapet, se ut över fjälltopparna och det ljusblå vattnet som rinner genom dalgången. Att så många dagar i rad se solen gå upp över fjällen och att vara en del av 2 000 vandrares fjällupplevelse.

Nu ska allt bara klaffa med godkända semestrar, budget och en skopa planering. Det handlar om Kontraster och Systerskap. Kontraster mellan meditation, återhämtning och utmanande prestation. Systerskap mellan länderna Norge och Sverige, mellan mig och min syster på roadtrip, mellan mig och tjejgänget som ska pilgrimsvandra tillsammans. Det kommer bli världens bästa sommar! Det säger magkänslan 😀 Sverige

Författare Angeliqa

4 Kommentarer

  1. Lanclin Svara

    Ha ha! 🙂 Jag som tänkte bjuda ner dig till Alperna för att traska lite en långhelg eller så men du lär ha fullt upp ändå låter det som 😉
    /Linnea i Bayern

  2. Låter ju som en fantastisk sommar! Fint 🙂 Jag drömmer också om St Olavsleden. Blir emellertid lite Norge för mig med sommar, för ett reportage!

    • Det blir underbart. Ser så mycket fram emot den här sommaren. Vad roligt att du också ska till Norge Emma, där finns mycket att skriva om 😀

Kommentera

Spara