Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Vest Telemark Museum.

Eidsborg Stavkyrka byggdes 1260 och är en av Norges minsta kyrkor som ligger på ett av Norges största friluftsmuseum, Vest Telemark Museum, om man mäter kvadratmeter. Idag finns 28 stavkyrkor kvar i hela Norge och de ruttnar sakta bort en efter en. Så passa på att besöka en när du har chansen.

Stavkyrkan är byggd helt och hållet i trä. Även spikarna som håller ihop hela bygganden. I den varma sommarsolen doftar den av tjära. Den vackra fasaden är detaljrik och ser nästan ut som fjällen på en fisk. Gå nära och gå in i kyrkan om du har vägarna förbi. Titta in i sidogngarna, låt fingrarna känna på det skrovliga träet och andas in den speciella doften.

I taket hänger inte bara ljuskronor. Om du tittar mycket noga finns en vandringsstav i trä liggandes på takbjälkarna i kyrkans bakre del. Det är ett mordvapen. En man från staden dräpte någon på en fest och förvisades till skogen och blev laglös. Till slut kom han tillbaka och verkade för kistendomen. Idag påminner träkäppen om att vi inte ska bruka våld.

På en utav väggarna finns en målad träskulptur av St Nikolas som är de resandes beskyddare. Se uppe i högra hörnet så skymtar han fram. Förr i tiden tog man ned träfiguren och vandrade tre varv runt kyrkan, tre varv runt den lilla sjön bredvid kyrkan och sen badade man honom och det ansågs bringa god hälsa och god mat.

Ljusstakarna tänds ofta under bröllop och mässor för att lysa upp kyrkan som inte har någon elektricitet. Prästen i kyrkan har fått släcka många bränder i håret på kyrkobesökare.

Detta inlägg var ett samarbete med Vest Telemark Museum – friluftsmuseum, stavkyrka och lättare mat som du hittar längs med vandringsleden som startar i Dalen. Jag tycker det är perfekt att kunna kombinera vandring med traktens kulturhistoria. Missa inte detta!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara