Inlägget innehåller annonslänkar.

Idag tipsar jag om mina hållbaraste favoriter hos några klassiska friluftsvarumärken. Du hittar dessutom länkar direkt till en hemsida där du kan läsa mer om det hållbarhetsarbete som pågår direkt hos företagen.

Klättermusen

För Klättermusen är hållbarhetsfrågor alltid högst på agendan, de var till exempel först i världen med att tillverka en flourkarbonfri skaljacka 2007.

Spana in:

 • Midgard Jacket – Tillverkad i organisk långfibrig bomull som har extra hög kvalitet och håller länge.
 • Gere Pants – Slitstarka vandringsbyxor
 • Allgrön Jacket – Stretchig skaljacka i återvunnen och återvinningsbar polyester

Haglöfs – Take Care

Haglöfs hållbarhetsprojekt Take Care är en symbol för företagets arbete med att minska miljöpåverkan i framtagande av produkterna genom att öka andelen återvunnet material och ta fram en ny flourkarbonfri impregnering.

Fjällräven – ReKånken

Fjällräven har tillverkat sin ryggsäcks-klassiker Kånken med en ny unik textil-teknologi som presenteras av Spindye. Tillverkningen kräver 40 % mindre energi, kemikalieanvändningen minskas med 75 % och vattenanvändningen med 85 %. Materialet i ReKånken (video) är återvunnen polyester från 11 stycken PET-flaskor. Mer om Fjällrävens Hållbarsfilosofi.

Spana in:

 • ReKånken – Energismart tillverkad version av Kånken
 • Keb Eco Shell Jacket – Skaljacka med flourkarbonfri impregnering och klimatkompenserade utsläpp tillverkning
 • Trousers no 27 – Material och detaljer valda för minimal miljöpåverkan

Röjk – Rover

Röjk utökar sitt sortiment av baslager och mellanlager med en anorak tänkt att användas till backpacking och vandring under sommarmånaderna. Anoraken Rover är tillverkad av biopolymerväv som är både stretchigt och slitstarkt. Tyget är bluseigncertifierat och istället för att använda petroleum så har växtolja (ricinolja) använts i materialet. Tyget tillverkas dessutom i Sverige och bara 45 mil från kontoret där plagget designats. Tummen upp för ekotänket där!

Spana in:

Tierra – Rista

Tierra presenterar i år Rista ett mellanlager som inte bidrar till spridningen av mikroplaster. Utanpå tröjan är muelsingfri merinoull och insidan av tunt polyestergarn från PrimaLoft.

Houdini

https://www.youtube.com/watch?v=CsptL4SB3kw&feature=youtu.be Ett märke som jag skrivit om flera gånger i hållbarhetssamanhang är Houdini. Läs mer  om deras intressanta och långtgående arbete med att sälja second hand i sina butiker, att de lagar produkter och tillverkar av material som kan återvinnas. På filmen kan du se hur de arbetat för att bygga upp världens grönaste butik i Göteborg. Och spana in denna VIDEO också.

Spana in följande:

 • Power Houdi – Bluesign-godkänt material
 • Sissou Hat – Återvinningsbar mössa av biologiskt nedbrytbart material
 • Log Tunic – Återvinningsbar tunika tillverkad av mulsingfri merinoull

Woolpower

Woolpower tänker kvalitet och hållbarhet för att minska slit och släng-konsumtion. I tillverkningen så återvinns spillmaterial som blir till sulor eller tofflor och alla som jobbar på Woolpower i Östersund har avtalsenliga svenska löner och goda arbetsvilkor. Varje plagg märks med sömmerskans namn.

Inspireras till mer hållbart friluftsmode

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

 1. Tack för tipsen! Irriterar mig fortfarande på att min Klättermusen-jacka (Einride) på något sätt försvann efter sommarens fjällvandring (tåget? Storulvån? Lägenheten?!). Den är så himla skön att vandra i; tyst, mjuk och röd och fin. Ett litet tips tillbaka bara: gör så att länkarna öppnas i en ny flik, som det är nu försvinner din blogg varje gång man länkas ut. I övrigt: fanfarer och hurra, så himla roligt att du storsatsar på vandrandet!

 2. Vandringsbloggen Svara

  Tack för tipset om länkarna – det ska jag definitivt ta med mig till framtiden!! ❤

  Men fyy för försvinnande jackan. Jag hade en windstopperfleece som jag bokstavligen använde dygnet runt
  Men den försvann på nattåget till Abisko. Den kan jag fortfarande sakna ihjäl mig efter för har aldrig hittat nån liknande igen.

  Hoppas din jacka kommer tbx på ett eller annat sätt =)

Kommentera

Spara