I senaste avsnittet av Vandringspodden pratade vi om El Camino de Santiago och djupdök i det mesta som hade med pilgrimsvandringen att göra. Mycket handlade förstås om rent praktiska saker som har med vandringen att göra. Som hur viktigt det är att försöka förbereda sig på värmen, hur stor en dagsbudget är och hur det funkar med mat och boende. Allt det är viktigt och sådant som en gärna vill veta på förhand – jag själv inräknad. Innan jag gav mig av försökte jag förbereda mig så noga jag kunde, läsa på och hitta tips och trix som kunde underlätta resan mot Santiago de Compostela.

Under min egen vandring skrev jag varje dag dagböcker med tankar om dagens etapp och om vandringen i stort, vad som hände och vad jag kände. Det hjälpte mig att på något sätt få ordning bland alla de tankar som snurrade och som på leden fick tid att flyga fritt och faktiskt tänkas klart. För på leden finns ingen stress och jäkt. Där handlar allt bara om att gå, ta ett steg till, sätta den ena foten framför den andra. Det finns ett otroligt lugn och en rofylldhet i just det. Jag äter när jag är hungrig, dricker när jag är törstig. Det är vandringen som ligger framför mig just idag som är viktig. Den har fullt fokus och allt det andra skalas bort. När varje dag blir så grundläggande frigörs utrymme till annat. Som sagt till att tänka tankar hela vägen fram och där framme väntar insikter om en själv och om ens liv som till en början skrämmer. Sedan, allt eftersom stegen längs leden fortsätter, landar de alltmer. Sjunker in. Blir till självklarheter som inte går att väja för. 

En vanlig fråga är om en måste vara religiös för att vara pilgrim. Nej! Vem som helst kan genomföra en pilgrimsvandring och när jag gick El Camino mötte lika många olika anledningar till att vandra som jag mötte människor. Alla hade just sitt syfte till varför de valde att ge sig ut.

Läs merTankar om att vara pilgrim

En annan vanlig fråga är om en måste vara vältränad. Återigen blir svaret nej. Kroppen byggs upp och blir starkare under tiden du vandrar. Inledningsvis behövs sunt förnuft, att en lyssnar in kroppen och känner dess begränsningar. Då spelar det egentligen ingen roll vilket utgångsläget är. Ta det i din takt. På El Camino finns all tid i världen och där finns plats för alla.

Det finns (tyvärr) många myter som omgärdar pilgrimsvandring och vem som ”får” kalla sig pilgrim. Under mina vandringar, både längs El Camino och längs svensk-norska S:t Olavsleden, mötte jag flera av dem. Som att det bara är äldre människor som pilgrimsvandrar, att det bara är kristna, att man alltid måste ta sig fram till fots, att man inte ska bo inomhus. Så många förutfattade meningar, som inte alls stämmer. Återigen, pilgrimsvandring är till för alla.

Läs mer11 myter om vem som är ”en riktig” pilgrim

Här har jag samlat några av mina bästa tips och insikter från Caminon. Perfekt om du själv ska vandra Caminon eller helt enkelt är nyfiken på vad det innebär:

Lyssna på avsnittet ”Att vandra El Camino de Santiago”, för ännu mer djupgående information och insipiration, i spelaren här nedanför eller sök efter Vandringspodden i din podcastapp.

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara