10
Feb
2016
3

Emil Eklöv återfann livsglädjen i naturen efter läkarnas tragiska besked

/ /
3
/
Möte med en eldsjäl
10 Feb 2016

Läkarna bedömde att Emil Eklöv behövde stelopereras vid 35 års ålder. Idag är Emil rörligare än någonsin och instruerar andra i att hitta sin naturliga rörlighet via den funktionella träningsformen MoveNat. ”Jag är nästintill fri från smärtor och kan utföra rörelser jag aldrig tidigare har kunnat”, säger Emil.  

Emil Eklöv är 39 år gammal och jobbar till vardags som Affärsområdeschef för Äventyr på Nordic Native . Han är utbildad MovNat instruktör och vildmarksguide som bor på Frösön.

Stressfraktur i ryggen gav motivation till nytänkande

Emil har tränat och hållt sig i form genom aktiviteter som snowboard, skidor, surf, skateboard och fjällturer. Efter en stressfraktur i ryggen följde 10 år av smärtor och diskbråck innan han bestämde sig för att ta fajten till att bli frisk och full av liv och energi igen. Vid 21:års ålder fick Emil en medicinsk dom om en eventuell steloperation vid 35 års ålder.

-Jag kunde inte springa på grund av ryggsmärtan, säger Emil. I stället började jag testa rörelser som inte gjorde ont som att, klättra över murar, balansera på räcken och krypa. Törstig efter mer kunskap googlade jag efter ”naturliga rörelser” och hittade MovNat.

MoveNat – funktionell träning enligt kroppens naturliga rörelsemönster

MovNat är ett fitness-system som syftar till att återskapa ett naturligt rörelsemönster. Vi människor har djurvärldens bredaste rörelseomfång. Vi är helt unika om att kunna springa, klättra, kasta, krypa, bära, hoppa, simma och balansera med mera.

-Tyvärr är vår vardag anpassad så att vi inte har möjlighet att utföra de här rörelserna dagligen, säger Emil. Vi tappar förmågan att använda våra kroppar effektivt, energisnålt och säkert. MovNat lär oss att känna oss själva på nytt för en starkare, friskare och mer skadefri kropp.

MovNat finns i alla befolkade världsdelar och växer hela tiden. Länder med stor aktivitet är USA, Japan, Nya Zeeland, Singapore, Thailand, Italien mm. I Sverige växer det hela tiden och årligen hålls ett antal utbildningstillfällen och Work Shops.

IMG_1077 1

Emil trotsade läkarnas dom och hittade tillbaka till livsglädjen med hjälp av MovNat

-Idag är jag snart 39 år och har aldrig varit starkare och friskare. Jag är dessutom nästintill fri från smärtor och kan utföra rörelser jag aldrig tidigare har kunnat. Jag tror inte jag hade nått så här långt om jag inte hade tränat kroppen funktionellt. Det finns många bra vägar för att återskapa en stark och frisk kropp och MovNat har varit min vägvisare.

Steget vidare – Idag hjälper han andra att hitta energi och rörelseglädje

Idag är Emil själv instruktör inom MovNat i Sverige. Hur tas denna lite annorlunda träningsform emot av svenska utövare?

-Jag har inte stött på några hinder när jag arrangerat grupp-pass. Det brukar mest bli skratt och jubel när vi testar olika moment. Däremot har folk sagt till mig att de tycker det känns pinsamt att sticka ut själv och lyfta stockar och stenar, hoppa över träd och liknande.

Emil funderar vidare på vad som är den största utmaningen för de som tränar MovNat.

-Utmaningen är att få folk att inse att de måste ändra hela sitt rörelsemönster. Det räcker inte med att sitta på ett kontor hela dagen och sen sticka och träna en timme.

Emil fortsätter.

-Att skapa en frisk och funktionell kropp innebär att bygga styrka och rörlighet i alla lägen. Aha-upplevelsen kommer när man finner sig själv hoppa över räcken och murar för att hinna med bussen eller balanserandes på en stock framför datorn på kontoret.

You may also like

”Andas in och låt tankarna stillna” – Eva Solhäll skapade en Hälsoträdgård
26 Okt 2016
johan-gossas-vildmarksmassan
Ladda upp fysiskt och mentalt inför ditt drömäventyr med Johan Gossas
04 Aug 2016
Lucy Rist – ”Vi behöver börja agera på alla nivåer för kvinnliga äventyrare och atleter”
20 Jul 2016
Förskolechefen Malin Smystad: ”Det som barnen lär med kroppen, fastnar i knoppen”
05 Jul 2016

3 Responses

  1. Pingback : Vandringsbloggen Höga Kusten Winter Classic - Vinteräventyr med snöskor - Vandringsbloggen

Leave a Reply