Idag får du lära känna Emilia Arvidsson, författare, moderator, frilansjournalist och egenföretagare med kontoret i ryggsäcken som inspirerar till balans i livet och för miljön.

Du är en skrivarsjäl och digitalentreprenör ut fingerspetsarna. Beskriv lite om din vardag som egenföretagare och platsen/rummet där du arbetar allra helst och oftast?

När jag vaknar på morgonen är allt fokus på min lilla grabb. Vi har det som jag kallar för, ”mysmorgon”, som innebär att vi har rätt gott om tid på oss, för att sedan landa vid 9.00 på förskolan, dit vi promenerar. Jag vägrar att se morgnarna som ”transportsträckor” till något annat. Jag ser det som vår tid tillsammans. Jag har ibland, sen gammalt, morgonångest, vilket betyder att mina mornar är helt anpassade efter mig och min familj. Oftast bokar jag möten som tidigast börjar kl 10:30 för att inte stressa eller ha bråttom.* Jag brukar säga att jag är en ”rörlig” företagare. Det innebär att jag inte har någon fast plats, utan mitt kontor ryms i ryggsäcken och sen tar jag mig dit jag antingen vill vara eller behöver vara. Jag frilansar och hoppar in i projekt där jag kan lasta av, skapa content eller bara bidra med kunskap. Just nu skriver jag på min första bok och nästan all tid läggs på det. Då sitter jag gärna på Haninge Kulturhus eller hemma i mitt sovrum. Jag har en dålig ovana att sitta i sängen och skriva och har en dröm om ett eget skrivartorp som jag lätt kan nå med buss eller tåg. Med skrivbord och stol. Och tystnad. Jag älskar att vara helt ensam.

*reality check: alla mornar är inte mysmornar. Ibland försover vi oss, har inte koll på ytterkläderna och letar som tokar efter galonvantarna. Det kan också vara att jag faktiskt behöver vara på plats någonstans kl 10.00 och då blir det mer av ”nu måste vi faktiskt gå” och småspring i regnet.

Du inspirerar världen med ditt köpstopp, shoppingfritt och flera år med medvetna val. Berätta hur allt startade och hur det förändrat dig och din vardag? Möts du av motstånd från andra eller hur är trenden?

Starten var januari 2016 och jag hade ingen tanke på miljön eller klimatet alls vid den tidpunkten. Jag var en novis på det här med hållbarhet och kände mer att jag ville utmana mig själv. Det skulle visa sig förändra hela mitt liv, eftersom jag år efter år fortsätter med en köpfri livsstil. Det innebär att jag i stort sett inte köper några nya saker, men jag är inte absolutist. Jag ser inga poäng med att spendera tid och pengar i köpcentrum utan adderar andra saker i livet som inte involverar en plånbok. Om jag någon gång faktiskt behöver något tycker jag det känns bökigt att konsumera. Det passar helt enkelt inte mig. För bara någon vecka sen var jag i ett stort köpcentrum. Jag kanske tar i, men panikångesten var nära. Jag flydde därifrån illa kvickt!

Mitt fokus är istället att skaffa mig upplevelser som finns där för mig som medborgare, till exempel att vistas i naturen eller besöka ett bibliotek. Jag spenderar pengar på tågresor och boende inom Sveriges gränser, och det är ju också konsumtion, men det är inte shopping där prylar och kläder är i fokus. Jag möts av stor nyfikenhet och folk som hakar på, vilket är så häftigt! Jag livesänder en gång i veckan i gruppen Köpfritt 2019 (fd 2018) och där talar vi om meningen med livet, vad vi vill med våra liv och mycket annat. Vi når till olika insikter genom att införa kortare eller längre köpstopp. Det är så kul att få följa andra människors längtan efter något annat. Med åren har mitt miljö- och klimatintresse ökat och idag testar jag även andra utmaningar. Köpstopp smittar av sig!

> Gå med i Facebookgruppen Köpfritt

Vardagspusslet och återhämtning – berätta hur du får ihop livet och hittar balans?

Jag har en lång erfarenhet av psykisk ohälsa och utmattningar i bagaget. Det gör att jag ibland, fortfarande, blir lätt trött. Det är svårt när jag samtidigt har en massa saker som jag vill göra. Genom mitt köpstopp har jag möjlighet att ”köpa loss” tid, genom den buffert som jag sparat ihop. Det gör att jag då och då tar ett steg tillbaka, tackar nej till uppdrag, och istället tar hand om mig själv, men jag vill också säga att jag behöver bli bättre på det. För mig är det en oerhörd trygghet att kunna göra så. Mitt mål är inte att tjäna sjuka mängder pengar, utan jag investerar i tid för mig själv och min familj. Utöver det så yogar jag en del och rör på mig, gärna promenader i naturen.

Vad gör du allra helst med tiden du får över och pengarna du sparar med att leva shoppingfritt? Har du tips till andra som vill komma igång och konsumera mindre för att förverkliga sina drömmar, vart börjar man?

Allra helst är jag utomhus, där jag har flera personer som inspirerar mig. Att byta miljö med jämna mellanrum är också viktigt, det är som att syresätta sig själv. Pengarna använder jag helst till att buffra med, så att jag har möjlighet att vara ledig. ”Tid” är ju det jag helst köper. Jag funderar också på att börja investera hållbart, men är inte riktigt där ännu. Sen lägger jag också pengar på min egen verksamhet, där jag till exempel köper in hjälp för att avlasta mig själv.

För att komma igång så krävs det inte mycket. Sätt ett startdatum och ramar för vad som ska ingå i ditt köpstopp: vad är tillåtet? Vad kan du hitta på istället för att spendera pengar? Kan du göra det tillsammans med någon? Se det inte som en uppoffring utan som ett experiment! Genom att spara pengar blir du modigare: du kanske startar eget, sparar till det där sommartorpet, eller går ner i arbetstid. Du får tid över till annat, kanske har du en hobby? Eller för alla som läser den här bloggen: kan du få mer tid till natur istället för att shoppa?

Hur ser framtiden ut? Vad har du för planer och drömmar?

Min framtid är nu, där jag skriver min bok, där jag också planerar att jobba mer som klimatinspiratör, men också som moderator. Det är bland de roligaste jag vet, att intervjua människor på scen. Det har jag gjort en del, men vill öka på det. Egna föreläsningar planerar jag också, har fått små förfrågningar i och med min medverkan i Efter fem och i programmet Linjen. Jag drömmer smått, för jag eftersträvar enkelhet. Jag vill känna mycket, men göra lite. Skriva är en passion och det odlar jag varje dag, men skulle kunna göra mer av den varan. Men som sagt: less is more.

Följ Emilias alla äventyr och händelser via Instagram @enemelia på hemsidan och bloggen EnEmlia.se och missa inte TV4 inslaget där Emilia gästade Efter fem för att prata köpstopp!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara