För några helger sedan vandrade jag tillsammans med 300 glada typer på vackra Bjärehalvön under Båstad Hiking Festival – vandringarna var gratis eller till självkostnadspris att delta i och möjliggjordes av finansiering från Leader/Jordbruksfonden. Tack EU för fantastisk satsning på vandring och som möjliggjorde att jag kunde vara på plats. Idag på bloggen får du följa med till en härlig oktoberhelg i Båstad när jag träffade vandrare och helt underbar natur.

Helgen utgick från Hotel Riviera och varje dag startade nio olika temavandringar där vi fick lära känna lokal mat, sevärdheter och den otroligt varierande natur som finns omkring Båstad.

Jag började dagen med att gå barfota på den kalla sanden, doppa fingrarna i det ännu kallare vattnet. Se hur dagen färgades pastelligt lilarosa när den vaknade från nattens mörker. Så där satt jag på stenbryggan och tittade. Med tiden kom joggare, hundägare och par hand i hand. Stranden och havet är verkligen den naturliga samlingsplatsen och jag tänker på hur solkfria alla mornar måste vara i att verkligen starta dem så nära ett så starkt element. Eller så bor den där starka känslan i min egen kontrast. Det vågar jag inte riktigt avgöra. Fåglar sitter stilla stilla, tills rörelse sätter dem i rörelse. Fotspår som suddas av vattnets repeterande rörelse.  Välkommen dagen.

Båstad – Sälar, Skåneled och Småbåtshamn

En kort promenad längs vattnet från hotellet ligger Båstads mysiga innerstad och småbåtshamn. Promenaden går längs Skåneleden. På vägen passeras Pepes Bodega – plats för kungliga träffar och här har det nog bubblat mer bubblor än ramlösafabriken kan uppbåda. Det känns som sommar på alla sätt sommar kan kännas. Det är ungefär 20 grader i luften fast höstmånaden är ett klart faktum. Enda sättet det märks på är hur lugnt det är på gatorna. I hamnen är det gratis att ställa bilen, mitt framför det populära Hotel Skansen, det är ju lågsäsong, så där står bilen och tittar ut över havet i sin ensamma självklarhet. Några hundra meter till och där ligger sälar uppe på stenarna utanför kallbadhuset. Vandringen fortsätter förbi rosenklädda, träfasader på kullerstensbelagda smågator innan mer landsbygdsnära vandring väntar.

Norrvikens Trädgårdar och dagstur till Hovs Hallar

Fortsätter längs vattnet, förbi Norrvikens Trädgårdar, genom bokskogar och över slätter för att så småning om nå fram till Hovs Hallar som är känt för filmälskare som platsen där Ingmar Bergman spelade in den berömda  schackscenen.  Den som är uppmärksam ser på vägen också badbryggan från filmen Solsidan vid starten av vandringen.

Framme vid hotellet dukade jag upp ett bokbord och pratade med glada medvandrare. Inget gör mig så glad som att höra vandrarsjälar prata vandring och jag känner mig så otroligt hedrad som fick möjligheten att träffa flera läsare i spritt verkliga livet. Det lever jag på resten av vintern. Tack, tack, tack för dig som följer, för dig som kommer och träffas och vandrar tillsammans. Det betyder verkligen så mycket och jag blir så glad för de fina, modiga samtalen vi har tillsammans. I stort som smått.

Så var det dags att tacka Båstad för denna gången. En plats som länge varit med mig och som jag var så glad att få upptäcka med egna ögon denna sommar och höst. Och det blir definitivt en plats att komma tillbaka till.

Under helgen vandrade jag också på Hallands Väderö och tidigare under sommaren testade jag vackra vandringen genom Hallandsåsens Bokskogar och kustnära vandring mellan Torekov och Hovs Hallar i Ingmar Bergmans fotspår.

Tack igen till Visit Båstad som bjöd in mig som en del i deras projekt ”Aktiv livsstil Båstad Bjäre” finansierat av Leader och Jordbruksfonden. Det betyder jättemycket att jag fått vara med inför och under eventet som vandringsreporter!

Författare Angeliqa

2 Kommentarer

  1. Tack snälla Angelica för att du var med oss under Båstad Hiking Festival. Så trevligt att träffas, du gav stjärnglans till evenemanget 😉

    • Angeliqa Svara

      Ser så mycket fram emot att komma tillbaka till Bjärehalvön och se hur det blommar upp med vitsippor och bokskogsväggar under försommaren. Tusen tack för underbar inbjudan och på alla vis väl planerat och genomfört event ut i alla detaljer.

Kommentera

Spara