Spontanitet har blivit min grej. Jag fick frågan om ett skarpt niominutersuppdrag i Umeå och tog chansen till att upptäcka ett soligt Umeå under ett dygn. Och det finns mycket att göra i Umeå!

I dagens inlägg berättar jag om vilka härliga pärlor jag hann upptäcka under den tiden. Orangeriet. Hotell Scandic Mimer. Sushi and Bowl i MVG gallerian. Sandbergs Pappershandel.

Hundraårig pappershandel – fyll på med skrivlust

Sandbergs Pappershandel har legat i samma lokaler sedan de öppnade för snart hundra år sedan och under denna tid har det bara funnits fyra ägare. Jag kom gåendes längs med gågatan och drogs direkt till den härliga inredningen i butiken som var fylld från golv till tak med pappersark, färgglad tejp, anteckningsböcker och kort. Sakerna jag köpte med mig hem fick jag inslagna i silkespapper och en handvikt trana i origami. Det gjorde mig helt varm i hjärtat. Så mycket kärlek, omtanke och omsorg på en och samma plats. Jag tror att det kommer dubbelt så vackra ord ut på det tjocka pappret jag köpte med mig hem.

Asiatisk mat: Sushi and Bowl

I en utav galleriorna finns Sushi and Bowl – en restaurang som har traditionella sushirätter och så kallade Bowls. Jag har väll i all ärlighets namn inte riktigt hängt med på vad som händer i restaurangvärlden så jag var tvungen att fråga vad i hela världen en Bowl är. Jag skulle bäst beskriva det som en stor sushi fast med alla ingredienser i en djup tallrik – så var iallafall min bowl med rå fisk. Det var hutlöst gott och jag ser med glädje fram emot fler bowlar i framtiden.

Elite Hotel Mimer

Tegelkatedralsslottet här var mitt hem för två nätter. Jag sov högst upp i ett mysigt rum med snedtag och en liten kulvert där man kunde krypa upp mot fönstret och se ut över hela stada. Badrummet var ungefär lika stort som mitt kök hemma och då har jag inte ens ett väldigt litet kök. Frukosten hade plättar med grädde och sylt – det är glädje.

Hamburgare och Boule på Orangeriet

Varmt tips är att testa Hamburgaren där tillsammans med att dricka hjortrongranat och om du ändå är här måste du bara testa att göra som The Locals och dricka rödvin och spela boule. Kombo som antingen är livsfarlig eller världsmästarrolig. Du avgör!

När jag åker till en ny stad och inte vet vart jag ens ska börja leta efter nått vettigt att göra eller äta så slänger jag ut en glad fråga på min Facebookwall – och ingen gång har det gjort mig besviken hitintills. Alla som hörde av sig med tips på saker att göra i Umeå tipsade om Orangeriet – det är platsen med stort P. Stället man inte kan ha besökt Umeå utan att ha varit på.

Efter ett intensivt dygn i björkarnas stad kan jag konstatera att där finns många pärlor och guldstänk, det gäller bara att skrapa lite på ytan så finns de där. Det finns helt enkelt mycket spännande att göra i Umeå.

Fler städer att upptäcka:

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara