För några veckor sedan fick jag tillbaka min morakniv som restaurerats av Roger Olsson. Idag delar han med sig av  sina bästa tips om hur knivar får längsta möjliga livstid. Det är både billigare och mer miljövänligt att ta hand om de produkter man redan har än att köpa nya i tid och otid.

1. Håll kniven ren

Håll  kniven ren. Handdiska alltid dina knivar oavsett vilket användningsområde eller material det är i kniven. Använd aldrig diskmaskinen för att göra rent en kniv eller annat med slipegg.

2. Respektera knivens begränsningar

Använd kniven till vad den är gjord för och respektera dess begränsningar. Kniven ska inte användas som hacka, brytjärn eller spade – det finns betydligt mer lämpade produkter för det.

3. Slipa eggen

Polera bort missfärgningar och begynnelse till rost. Underhåll eggen ofta med polering eller brynstål. Om behov av slipning uppstår, börja med fin slipsten eller sandpapper för att slippa onödigt materialbortfall och var noggrann med vinkel oavsett metod.

4. Smörj skinn- och trädetaljer

Underhåll trä- och skinndetaljer med lämpliga produkter för att förhindra uttorkning.

5. Undvik fukt

Ta gärna ur kniven en stund när du kommer hem efter en tur så att all fukt och kondens får torka. Vid långtidsförvaring bör kniven inte lämnas kvar slidan om man vill vara säker på att den inte ska få några missfärgningar.

Tack Roger för enkla och användbara tips om hur kniven tas om hand på bästa sätt!

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara