Vägen snirklar sig fram i sommarlandskapet och när jag nästan tror att vägen ska ta slut når jag äntligen fram till Gränsfors och en husidyll mitt på landsbygden. Den här natten ska jag sova i en av de små röda stugorna utan rinnande vatten och toalett. En plats att landa på under den långa bilfärden mellan Västerås och Åre. Typ, sådär nästan halvvägs.

Yxmuseumet

Besöket på Gränsfors tog mig förbi yxmuseum, krukmakeri, yxtillverkning och supermysiga Cafét Augustas som hade fikabröd och falukorvsmackor. Gissa lyckan när kvällens middag var fixad och klar och jag slapp åka till matbutiken och tänka. Istället satt jag i sommarsolen och såg dagen bli till kväll med brusande vatten bredvid mig.

Fabriksbesöket

Gränsfors Bruks produkter har 20 års garanti och de strävar efter att göra yxor med riktigt lång livslängd. Yxtillverkningen har funnits sedan 1942. Tittar du riktigt noga på en yxa som är tillverkad här så finns smedens initialer inbankade i yxans huvud. De har filosofin att ”yxan blir så bra som sin smed”  och att slå in sina initialer i den färdiga slutprodukten visar på yrkesstolthet och kvalitet som smeden är stolt över.

När jag var liten så tittade jag på TV-programmet Peppe som bland annat åkte till fabriker för att se hur saker blev till. Minns starkt en episod om hur tandborsten blev en tandborste med skaftet och de små stråna och hur tusentals tandborstar åkte fram på bandet. Idag fick jag äntligen se hur yxor blir till och det var med stora ögon som jag gick runt i yxfabriken med min knallgula varselväst och kikade över axeln på personalen. En stor dröm jag har är att en gång banka till min egen yxa och ha med den ut när jag gör dagsutflykter. Det är en av sakerna man kan göra på bruket, och under min tid där så hittade jag också ett gäng som timmrade hus.

Läs mer från Studiebesök: 

Författare Angeliqa

Kommentera

Spara